Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Народ каже «ні» насильству

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся марш проти тероризму.

Докладніше...
Потроху закручують гайки

НІМЕЧЧИНА і ЄГИПЕТ уклали угоду про висилання нелегалів.

Докладніше...
Мирний тиск на норовливого сусіда

КИТАЙ відмовився від нових ділових проектів із Північною Кореєю.

Докладніше...
Поставлено крапку

У КОЛУМБІЇ офіційно оголосили про завершення конфлікту з FARC.

Докладніше...
Не тільки ми стурбовані

У БІЛОРУСЬ прибуває російська військова техніка для участі в навчаннях поблизу кордону з Польщею «Захід-2017».

Докладніше...
Знову теракти

ІРАК. У Багдаді сталося два вибухи. Є загиблі та поранені.

Докладніше...
Є альтернатива російському газу

У ЛИТВУ прибула перша партія скрапленого газу зі США.

Докладніше...
Масштабне стихійне лихо

США. Штатом Техас пронісся потужний ураган «Харві».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Виручили власні сорти

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

В ОБЛАСТІ зібрано 3,7 млн т ранніх зернових за середньої врожайності 37,4 ц/га. У 20 господарствах отримано по 60-70 ц/га. Запорукою успіху аграрії вважають застосування сортів озимини від Одеського селекційного інституту, які добре адаптовані до посухи та інших місцевих особливостей. Днями вони збирались на День поля у державному підприємстві ДГ «Андріївське» (Білгород-Дністровський район), де вивчали технології вирощування нових гібридів кукурудзи, соняшнику вітчизняної та іноземної селекцій.

Хтось святкував, хтось руйнував

У ДЕНЬ Незалежності одесити традиційно прийшли у вишиванках на Потьомкінські сходи й утворили живий ланцюг від пам’ятника Дюку де Рішельє до Морського вокзалу. Бронзового засновника міста вдягли у вишиту сорочку, візерунки на якій містили фрагменти з якорів та штурвалів. Увечері в місті відбувся святковий концерт.

У ніч напередодні свята невідомі особи демонтували бюст радянського маршала Георгія Жукова, що стояв в обласному центрі на перехресті проспектів маршала Жукова і академіка Глушка. Згодом фрагменти пам’ятника були виявлені на одній із вулиць і доставлені в Таїровське відділення поліції як речовий доказ. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1-ю ст. 296-ї Кримінального кодексу України (хуліганство). Нагадаємо, що раніше була пошкоджена меморіальна дошка Жукову на будівлі обласного військкомату в центрі міста.

Децентралізація по-іванівськи

РЕМОНТ дитячого відділення центральної районної лікарні частково профінансували сільські ради Іванівського району. Назбирали 200 тис. грн, які у вигляді субвенцій спрямували до районного бюджету. Їх має вистачити на ремонт коридору та холу, а також на придбання холодильника й бойлера. За словами голови РДА Віктора Лобача, ремонт палат буде здійснено коштом з інших джерел.

Коли ж той ОПЗ продадуть?

ПОПРИ невдалі спроби приватизації Одеського припортового заводу Фонд держмайна України не втрачає оптимізму. Нове керівництво ФДМ до листопада планує подати до Кабміну проект розпорядження щодо затвердження умов продажу та вже проводить конкурс із відбору суб’єктів оціночної діяльності для оновленої оцінки підприємства. Як відомо, основним фактором ризику для приватизації є борги перед компанією Group DF (група Д. Фірташа).

У разі продажу приватизація ОПЗ може дати, як максимум, 250 млн дол. США (6,4 млрд грн), проте цього буде недостатньо, щоб виконати план із приватизаційних надходжень до скарбниці України, який на 2017 рік встановлено в розмірі 17,1 млрд грн.

Зберегли клуби та бібліотеки

ЦЮ ОБ’ЄДНАНУ територіальну громаду створили два роки тому кілька розташованих неподалік Одеси сіл. Спільними зусиллями зберегли всі клуби та бібліотеки, налагодили роботу новостворених комунальних закладів «Центр художньо-естетичного виховання» і «Центр «Спорт для всіх». На кошти громади придбали театральні та спортивні костюми, апаратуру. Підготовлено кошторис на реконструкцію будинку культури в селі Кубанка, закуповуються інструменти для дитячої музичної школи. Державні культурні установи — бібліотеки і клуби — за рішенням Красносільської ОТГ фінансуватимуться з сільського бюджету. Наближеність сіл до великого міста сприяє забезпеченню людей роботою, а місцевий бюджет — податками.

Дитсадків не вистачає

ЗАГАЛЬНА черга до дитячих садків у регіоні становить 20 тисяч! Тих 844 дошкільних закладів, де нині виховується більш як 76 000 діток, не вистачає. Найбільший дефіцит місць у Біляївському, Овідіопольському, Роздільнянському, Лиманському районах. Є села, де проживає близько півсотні дітей, однак там нема жодного дитсадка. За даними обласного управління освіти і науки, терміново треба розширити мережі дошкільних установ у Великомихайлівському, Ширяївському, Березівському районах, а в Подільському та Іванівському завершити тривалі ремонти в декількох навчальних закладах. До кінця поточного року в області заплановано створити близько тисячі місць у дитсадках, проте це, на жаль, проблему не вирішить.

Ялпуг потребує допомоги

БОЛГРАДСЬКА райрада звернулася до ОДА та облради з приводу екологічного стану озер. У результаті надмірного господарського освоєння природні процеси самозбереження і самовідновлення єдиної системи водойм, яку становлять озера Ялпуг і Кугурлуй, по суті, зруйновані, а водний менеджмент виявився неефективним. Мінералізація озера Ялпуг за останні 30 років зросла вп’ятеро, рівень води катастрофічно падає. Ялпуг — єдине джерело водозабору для прилеглих територій південної Одещини, прикордонних районів Молдови і Румунії. Тож вирішувати проблему слід спільними зусиллями.

Що зацікавить фахівця на селі?

СЕЛУ Озерне Ізмаїльського району надано державну субвенцію 700 тис. грн на ремонт приміщення амбулаторії, підстанції «швидкої невідкладної допомоги» та аптеки. Більшість із шести тисяч жителів села — люди похилого віку. На жаль, в амбулаторії бракує лікарів. Як зазначає головний лікар району О. Садковський, восени сюди на роботу мають прийти два інтерни. Їх забезпечать службовим житлом, а за бажання — й присадибними ділянками. Та чи затримає це молодих фахівців на селі? Може, варто застосувати якісь додаткові фінансові стимули від місцевого бюджету?

У кожного своя «робота»...

СЛІДЧІ прокуратури краю спільно зі співробітниками Управління СБУ затримали головного державного інспектора Управління з праці в області під час отримання хабара. Йдеться про суму 26 тис. грн від директора бази відпочинку за нескладання акта перевірки дотримання трудового законодавства з виявленими порушеннями. Прокуратура області відкрила кримінальне провадження за ч. 3-ю ст. 368-ї КК України (одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням). Проводяться першочергові слідчі дії.

Подбають про безпритульних тварин

ДЕПУТАТИ Доброславської селищної ради з огляду на масові скарги населення ухвалили програму щодо регулювання чисельності безпритульних собак. Раніше виловом займалися волонтери, які доправляли їх до притулку для захисту і допомоги безпритульним тваринам Німецького союзу захисту тварин, розташованого в Одесі. Цього року добровольці відмовилися від такої місії через низку причин. Тож селищній раді довелося укласти договір із фірмою, яка опікується виловом собак та має для цього спеціальну техніку. Вилов однієї собаки з доставкою до притулку коштує 183 грн. До кінця року заплановано сім виїздів фірми, із бюджету на це буде спрямовано 20 тис. грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безупинний безвіз
Читати
Півстоліття за межами отчого дому
Читати
«Прозорі» ліки
Читати
Підпиляли ріг достатку
Читати
Покер по-російськи
Читати
Вибухове свято
Читати
Гинуть на шляхах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове