Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Народ каже «ні» насильству

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся марш проти тероризму.

Докладніше...
Потроху закручують гайки

НІМЕЧЧИНА і ЄГИПЕТ уклали угоду про висилання нелегалів.

Докладніше...
Мирний тиск на норовливого сусіда

КИТАЙ відмовився від нових ділових проектів із Північною Кореєю.

Докладніше...
Поставлено крапку

У КОЛУМБІЇ офіційно оголосили про завершення конфлікту з FARC.

Докладніше...
Не тільки ми стурбовані

У БІЛОРУСЬ прибуває російська військова техніка для участі в навчаннях поблизу кордону з Польщею «Захід-2017».

Докладніше...
Знову теракти

ІРАК. У Багдаді сталося два вибухи. Є загиблі та поранені.

Докладніше...
Є альтернатива російському газу

У ЛИТВУ прибула перша партія скрапленого газу зі США.

Докладніше...
Масштабне стихійне лихо

США. Штатом Техас пронісся потужний ураган «Харві».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

На порозі осені реформ

Марина Тішкова.

5 вересня стартує новий політичний сезон — розпочнеться перше пленарне засідання сьомої сесії Верховної Ради восьмого скликання, яка триватиме до 2 лютого. Із яким багажем увійдуть у неї депутати і якими будуть парламентські тенденції цього разу?

ЗА ДАНИМИ Голови Верховної Ради А. Парубія, протягом 6-ї сесії відбулося 65 пленарних засідань і ухвалено 125 законів (три ініційовані Президентом, 39 — урядом і 73 — народними депутатами). Цифри начебто й солідні, але, за підрахунками громадянської мережі «Опора», минулий політичний сезон укотре підтвердив, що законодавча ефективність Українського парламенту не перевищує 10%. За підсумками 6-ї сесії, законами стали близько 8% запропонованих проектів документів.

Такий низький показник не в останню чергу спричинений дисципліною в сесійній залі, точніше, її відсутністю. Таке враження, що депутати приходять до зали під куполом, аби лише відмітитись і «порішати» якісь особисті справи. Є й такі обранці, які, за даними письмової реєстрації, не відвідали жодного пленарного засідання.

Дошкульна парламентська хвороба — кнопкодавство — не тільки не зникає, а й навіть прогресує. Цим грішать майже всі фракції та групи. Тим часом експерти наголошують: кнопкодавство порушує Конституцію, отже, закони, ухвалені таким чином, нелегітимні за своєю суттю й можуть бути визнані такими і де-юре. Та попри постійний галас навколо цього питання, жодного депутата не було притягнуто до відповідальності за неперсональне голосування. Живучість кнопкодавства, зазначають політологи, свідчить про надзвичайно низьку політичну культуру. Втім, а звідки їй було взятися й на основі чого розвиватися, — адже за двадцять із гаком років у парламент наловчилися потрапляти переважно через «гречку» й не задля високої мети служіння Батьківщині й народу, а заради особистого збагачення.

Чого чекати від сьомої сесії? Голова Верховної Ради Андрій Парубій вже анонсував «осінь реформ». Мають бути розглянуті резонансні пакети законопроектів для впровадження пенсійної, медичної та освітньої реформ, ініційованих урядом. Традиційно багатим на емоції та події буде грудень — саме цього місяця ухвалюватиметься державний бюджет (найімовірніше, «під ялинку», як уже узвичаєно в цьому скликанні). Утім, немає певності, що пакети «реформаторських» законопроектів, які загалом не схвалює суспільство, вдасться «проштовхнути» — найвагомішим політичним гравцям слід дуже постаратись, аби забезпечити необхідну кількість голосів. Також не виключена імовірність, що ціна вересневого голосування буде враховуватися під час грудневого. Так що політичні кулуарні торги обіцяють бути гарячими.

Під час осінньо-зимової сесії мають розглянути ще один проект документа, який здатний зчинити неабияку бурю не тільки в парламенті, а й у суспільстві. Мова про законопроект, що набув великого розголосу, стосовно реінтеграції Донбасу, розроблений апаратом РНБО. У ньому, як зазначають експерти, є конфліктні положення, зокрема в частині визначення факту російської агресії та статусу непідконтрольних територій. Навколо них може розгорнутися серйозна політична й ідеологічна боротьба. Плюс триватимуть дискусії з приводу реформи правосуддя, в тому числі й щодо нового Верховного суду.

Ще один важливий політичний цвях, «забитий» ще у квітні, — це доля уряду В. Гройсмана, імунітет якого вже давно нульовий. Утім, політологи ставлять під сумнів, що восени дійде до розгляду цього питання, адже більшість депутатів, незалежно від їхнього ставлення до В. Гройсмана, об’єднує бажання уникнути нової політичної кризи і дочасних виборів.

Чекають вирішення й багато кадрових питань. Зокрема, щодо очільників Мінфіну, Мінагрополітики, Мінінформполітики, МОЗ. Навколо них, прогнозують аналітики, й точитиметься основна боротьба. Окрім того, досі не призначено повноцінних керівників Національного банку і Фонду держмайна, не оновлено склад Рахункової палати і Центральної виборчої комісії. Хоча, знову ж таки, внутрішні суперечності умовну коаліцію просто-таки роздирають, так що є сумніви щодо можливого консенсусу в цих питаннях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безупинний безвіз
Читати
Півстоліття за межами отчого дому
Читати
«Прозорі» ліки
Читати
Підпиляли ріг достатку
Читати
Покер по-російськи
Читати
Вибухове свято
Читати
Гинуть на шляхах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове