Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Народ каже «ні» насильству

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся марш проти тероризму.

Докладніше...
Потроху закручують гайки

НІМЕЧЧИНА і ЄГИПЕТ уклали угоду про висилання нелегалів.

Докладніше...
Мирний тиск на норовливого сусіда

КИТАЙ відмовився від нових ділових проектів із Північною Кореєю.

Докладніше...
Поставлено крапку

У КОЛУМБІЇ офіційно оголосили про завершення конфлікту з FARC.

Докладніше...
Не тільки ми стурбовані

У БІЛОРУСЬ прибуває російська військова техніка для участі в навчаннях поблизу кордону з Польщею «Захід-2017».

Докладніше...
Знову теракти

ІРАК. У Багдаді сталося два вибухи. Є загиблі та поранені.

Докладніше...
Є альтернатива російському газу

У ЛИТВУ прибула перша партія скрапленого газу зі США.

Докладніше...
Масштабне стихійне лихо

США. Штатом Техас пронісся потужний ураган «Харві».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Гарячий градус протистояння

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Самозахоплення і грубе порушення Земельного кодексу — таким був вердикт управлінців із Держгеокадастру стосовно дій приватного сільгосппідприємства «Фортуна», яке незаконно зайняло понад 100 гектарів паїв у Талалаївському районі на Чернігівщині.

ПІСЛЯ цього місцеві чиновники почали діяти: зняли з посади голову комісії із визначення збитків землекористувачам начальника відділу агропромислового розвитку Талалаївської РДА Віктора Сіренка, засвідчили порушення керівництвом ПСП «Фортуна» 125-ї, 126-ї статей Земельного кодексу України.

Потерпілі жителі села Українське зітхнули з полегшенням. Але, як виявилося, заспокоюватися їм було рано. Чиновники з Держгеокадастру чомусь не видають їм актів перевірки. Більше того, селянам здається, що кадастровики уникають виконання своїх прямих обов’язків.

«Минуло три місяці (!) з часу нашого письмового звернення до головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області щодо порушень, здійснених ПСП «Фортуна», — обурюється постраждала Людмила Черкас. — Але й до цього часу нам не повернули земельних ділянок, винних осіб не притягнули до відповідальності. Також ми не маємо жодних документів із результатами перевірки. Тим часом ПСП «Фортуна» спокійно готується незаконно збирати врожай на самовільно зайнятих землях». Людмила Григорівна не виключає й того факту, що підприємство не задекларувало ці землі, тож і не сплачує податків.

Чи це справді так, ми намагалися з’ясувати у голови Талалаївської райдержадміністрації Анатолія Дупи. Він був небагатослівний: «Чи використовує Іван Пащенко (власник «Фортуни») землю, не сплачуючи податків, я відповідати не готовий». Анатолій Петрович послався на те, що не має під рукою наявних документів, а голова комісії, яка безпосередньо вивчала це питання, у відпустці. До речі, саме ця комісія із визначення збитків землекористувачам створена, як того вимагає законодавство, розпорядженням голови Талалаївської РДА від 14 квітня 2017 року, і мала б обрахувати матеріальні втрати власників земельних паїв через «фартового» орендаря. Проте до червня голова комісії, грубо кажучи, клеїв дурня, вперто пояснюючи потерпілим, що нарахування збитків, мовляв, — поза компетенцією райдержадміністрації. Нарешті голову комісії таки змінили, але віз і нині там.

«Ми не маємо формули, за якою обчислюють збитки. З цього приводу райдержадміністрація звернулася з листом до Держгеокадастру, — поінформував Анатолій Дупа. — Коли отримаємо відповідь, підрахуємо збитки». Йому «підспівує» і новопризначений голова комісії із визначення збитків власникам землі Лариса Шевченко.

«Але доки рахуватимуть, «Фортуна» збере наш урожай!» — обурюються мешканці Українського. Лариса Шевченко заспокоює їх: «На останньому засіданні комісії був представник «Фортуни», який сказав, що люди можуть зібрати врожай на своїх паях. Вони не проти. Це зафіксовано секретарем комісії у протоколі засідання».

Проте секретар комісії Алла Адам’як про таку ініціативу «Фортуни» ні сном ні духом не чула: не зафіксовано такого в протоколі. Виходить, голова комісії вводить людей в оману, кажучи свідомо неправдиві речі?

Те ж саме можна подумати і про державних інспекторів у сфері контролю за використанням та охороною вгідь. Закон України «Про державний контроль за використанням земель» надає їм широкі повноваження, зокрема: право обстежувати ділянки, що перебувають у власності та користуванні юридичних і фізичних осіб, перевіряти відповідні документи. Інспектори, окрім іншого, можуть звертатися до суду з позовом про повернення самовільно чи тимчасово зайнятих ділянок, строк користування якими вийшов, накладати адмінстягнення, вносити приписи, обов’язкові до виконання, ініціювати розгляд матеріалів справи правоохоронними органами відповідно до Кримінального кодексу.

Чому це не робиться? Якими законодавчими актами керується Держінспекція, перевіряючи здійснення державного контролю за використанням та охороною земель?

Поки що це таємниця. Натомість із 36 земельних ділянок, зайнятих самовільно, державні управлінці обрахували збитки тільки на 13 для дев’ятьох постраждалих. Але й останні так і не одержали цих документів-обрахунків. Утім, одну копію припису таки вдалося «вибити» після звернення на урядову «гарячу» лінію.

Складається враження, що для земельних магнатів та місцевих чиновників не існує жодного закону. «Фартові» землевласники вже безперешкодно змолотили ріпак на незаконно захоплених землях і спокійно готуються до збору врожаю інших культур.

Проте мешканці села Українське налаштовані рішуче: вдруге поглумитися над собою вони не дозволять. Кажуть, якщо їм не дадуть зібрати власний урожай, вони його просто знищать!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безупинний безвіз
Читати
Півстоліття за межами отчого дому
Читати
«Прозорі» ліки
Читати
Підпиляли ріг достатку
Читати
Покер по-російськи
Читати
Вибухове свято
Читати
Гинуть на шляхах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове