Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Народ каже «ні» насильству

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся марш проти тероризму.

Докладніше...
Потроху закручують гайки

НІМЕЧЧИНА і ЄГИПЕТ уклали угоду про висилання нелегалів.

Докладніше...
Мирний тиск на норовливого сусіда

КИТАЙ відмовився від нових ділових проектів із Північною Кореєю.

Докладніше...
Поставлено крапку

У КОЛУМБІЇ офіційно оголосили про завершення конфлікту з FARC.

Докладніше...
Не тільки ми стурбовані

У БІЛОРУСЬ прибуває російська військова техніка для участі в навчаннях поблизу кордону з Польщею «Захід-2017».

Докладніше...
Знову теракти

ІРАК. У Багдаді сталося два вибухи. Є загиблі та поранені.

Докладніше...
Є альтернатива російському газу

У ЛИТВУ прибула перша партія скрапленого газу зі США.

Докладніше...
Масштабне стихійне лихо

США. Штатом Техас пронісся потужний ураган «Харві».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Робота над помилками

Олена КОЩЕНКО.

Завершилася вступна кампанія. Цього року вона видалася особливо напруженою для абітурієнтів та їхніх родин. Та й для самих вишів також, адже багато їх недобрали студентів…

ГАЗЕТА вже повідомляла про розроблене нашвидкуруч і недосконале програмне забезпечення системи подачі електронних заяв на участь у конкурсному відборі, через яке цього року ледь не зірвалася вступна кампанія.

Водночас читачі поінформовані й про достатньо посередні знання нинішніх випускників шкіл, майже третина яких під час ЗНО взагалі провалила тестування. І це при тому, до речі, що цього року було істотно зменшено мінімальний бал, з яким абітурієнт мав право вступати до вишів. А серед тих, хто зміг подолати прохідний бал «склав/не склав», більшість виявилася посередніми трієчниками. Якщо раніше мінімальна межа 123 бали відсіювала найпроблемніших конкурсантів іще до початку вступної кампанії, то нині абітурієнт, отримавши лише більш як сотня, так само міг подавати сертифікат до вишу. І, як показують результати, шанси вступників із такими, м’яко кажучи, посередніми знаннями, потрапити на контрактну форму навчання були цілком непогані.

Не можна не згадати і нову систему розподілу бюджетних місць, згідно з якою вони «йдуть» до навчального закладу разом із абітурієнтами. Як було до 2017-го? Кожному вишу надавалися певні квоти бюджетних місць на кожну спеціальність. А цього року вони були визначені загалом по країні. Електронна система формувала списки абітурієнтів, і той, хто за сумою балів пройшов на бюджет, «ніс» бюджетне місце в бажаний університет (який він вказав у пріоритеті за номером 1).

І справді, це великий плюс для абітурієнтів, адже надає сильнішим із них більше можливостей у виборі вишу. Проте для альма-матер, де з різних причин набір студентів виявився малий, це обернулося мало не катастрофою: викладачі зі спеціальностей, що недобрали студентів, залишилися без зарплат або будуть скорочені. Втім, за таку ситуацію і докоряти виші мають тільки самі собі: не витримали конкуренції.

Тим часом неоднозначно у суспільстві були сприйняті також уперше запроваджені МОН коефіцієнти до конкурсного бала — так звані регіональний, сільський та галузевий. Так, сума балів, отриманих абітурієнтом за ЗНО, середній бал атестата та додаткові «бонуси» (як-от за перемогу на олімпіадах, диплом Малої академії наук, сертифікат підготовчих курсів), множилася на коефіцієнт: галузевий (1.03 — на непопулярні у абітурієнтів, але потрібні народному господарству природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності), регіональний (залежно від розташування університетів: Київ — 1,00, Львів, Одеса, Харків, Дніпро — 1,01, решта територій України — 1,02, ВНЗ з ОРДЛО та Криму, що тимчасово базуються в інших містах України (переміщені ВНЗ), — 1,03) та сільський (1,02 — лише для тих, хто був зареєстрований і цього року закінчив школу в сільській місцевості). Не до кінця продумане нововведення породило зловживання. Втім, хтось із сильнішим атестатом так і не зміг стати студентом омріяного вишу. Тож певною мірою запровадження коефіцієнтів принесло більше шкоди, ніж користі.

І наостанок хотілось би порушити ще пов’язану зі вступом тему. Експерти наголошують, що цього року пільги, надані як студентам, так і університетам, узагалі перейшли межу. І ось чому. Зокрема, якщо після оприлюднення остаточних списків студентів залишалися незаповнені бюджетні місця, вони автоматично «відходили» вишам, переміщеним із Луганської, Донецької областей та АР Крим. Мотиви цього рішення зрозумілі. Ще торік рада ректорів переміщених вишів обурювалась через малу кількість бюджетних місць, мовляв, ми ж станемо рушійною силою, коли почнеться інтеграція Донбасу та Криму в Україну, тож не дайте нам занепасти. І їм «не дали занепасти». Аналізуючи списки зарахованих у переміщені ВНЗ на сайті vstup.info, бачимо, що навіть за таких пільгових умов бюджетні місця там не заповнені навіть наполовину. І це при тому, що пільги для абітурієнтів солідні: деяким категоріям (діти бійців АТО) навіть можна було не складати ЗНО, а вступати за результатами співбесіди, коефіцієнти до 1,03, безкоштовні гуртожитки. Переміщені навчальні заклади не набули популярності навіть зі збільшенням кількості бюджетних місць.

…Таким у загальних рисах вимальовується коло найгостріших проблем вступної кампанії-2017. Як бачимо, Міністерству освіти належить виконати ґрунтовну роботу над помилками.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безупинний безвіз
Читати
Півстоліття за межами отчого дому
Читати
«Прозорі» ліки
Читати
Підпиляли ріг достатку
Читати
Покер по-російськи
Читати
Вибухове свято
Читати
Гинуть на шляхах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове