Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Народ каже «ні» насильству

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся марш проти тероризму.

Докладніше...
Потроху закручують гайки

НІМЕЧЧИНА і ЄГИПЕТ уклали угоду про висилання нелегалів.

Докладніше...
Мирний тиск на норовливого сусіда

КИТАЙ відмовився від нових ділових проектів із Північною Кореєю.

Докладніше...
Поставлено крапку

У КОЛУМБІЇ офіційно оголосили про завершення конфлікту з FARC.

Докладніше...
Не тільки ми стурбовані

У БІЛОРУСЬ прибуває російська військова техніка для участі в навчаннях поблизу кордону з Польщею «Захід-2017».

Докладніше...
Знову теракти

ІРАК. У Багдаді сталося два вибухи. Є загиблі та поранені.

Докладніше...
Є альтернатива російському газу

У ЛИТВУ прибула перша партія скрапленого газу зі США.

Докладніше...
Масштабне стихійне лихо

США. Штатом Техас пронісся потужний ураган «Харві».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Після свята

Гарний знак у великий день

Василь ПІДДУБНЯК.

Учасники «Маршу Нескорених».

 www.censor.net.ua

24 серпня у погідне небо над Вінницею піднялися не гвинтокрили, не розцвічені повітряні кульки, а сотня чи й більше лелек. Птахи влаштували над столицею Поділля, над вкритими першою позліткою лісами, над праслов’янською річкою Бог («та, що тече по багатій, родючій землі») магічні танці та й полетіли собі десь на літепліший Південь.

ТАНЦЮВАЛИ чорногузи (так їх називають подоляни) і над селами та хуторами, над прадавніми курганами і новими хрестами на кладовищах, виражаючи тим танцем те, що хотіли сказати своїм родичам сотні чи й тисячі літ тому.

Танцювали лелеки, які спрадавна у народі нашому є символом любові до батька-матері, до рідної землі, родинного благополуччя над усією Україною нашою, і ми, люди, душами своїми були, напевне, теж із ними.

А в цей час у столиці нашої батьківщини проводився Парад військ. Виступаючи перед морем людським, Президент Петро Порошенко випромінював оптимізм, який, щоправда, поділяють далеко не всі: «На двадцять шостому році незалежності ми нарешті вийшли із глибокого шоку, болю і випробувань, які спричинила українській економіці російська гібридна агресія...».

А ще Глава держави наголосив: «Я впевнений у наших союзниках. І для нас є надзвичайно символічною участь зараз у цьому параді керівників оборонних відомств і військовослужбовців збройних сил Великої Британії, Грузії, Естонії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії і Сполучених Штатів Америки.

Нарешті, я впевнений і в тому, що нам вистачить розуму і сил, щоби політичну боротьбу всередині країни утримувати в межах європейських стандартів цивілізованих стосунків влади та опозиції. Щоби ворог не зміг підірвати нас ізсередини. Щоби «п’ята колона» і не думала підняти голови. Щоби отаманщина не руйнувала основ державності. Словом, щоби в політичному протистоянні ми самі себе не знищили…».

Щодо «отаманщини» (цієї родимої плями нації) — сипати сіль на рани у святкові дні не прийнято. Ліпше порадіємо з того факту, що нашу багатостраждальну, хоч і досі не до кінця вистраждану Незалежність визнає переважна більшість країн світу.

За повідомленням президентського прес-центру, Главу нашої держави та український народ зі святом привітали глави держав, уряди, монарші особи. Вони побажали народові України процвітання і благополуччя, висловили тверду прихильність справі зміцнення дружніх зв’язків та співробітництва з Україною на користь взаємного розвитку і добробуту.

Варто відзначити, що цьогорічний День Незалежності у столиці пройшов скромно, без зайвої «зарегульованості» й помпезності, зі стриманою радістю на обличчях. Ні концертів, ні грандіозних виставок. Четвертий рік війни з Росією не дозволяє святкувати по-справжньому.

Після урочистого військового параду другий рік поспіль відбувся «Марш Нескорених». Від Бессарабської площі по Хрещатику із портретами рідних, які загинули або пропали безвісти в зоні АТО чи під час Євромайдану, пройшли сім’ї Героїв Небесної сотні, загиблих і зниклих безвісти українських воїнів, добровольці, ветерани війни на сході, медики, капелани, волонтери…

Завершився марш на Михайлівській площі в Михайлівському соборі, де учасники помолилися за душі убієнних за Незалежність України.

В обласних та районних центрах країни, в містах і селах — те ж саме: стримана радість і обережна надія. Водночас із готовністю боронити все те, що принесла із собою Незалежність, маємо берегти свою… залежність.

Залежність від багатовікових моральних устоїв, вироблених нацією, яка завжди, в усі часи, засуджувала казнокрадів, продажних суддів і прокурорів, підкупних «гетьманів», котрі забувають про те, що вони, народом обрані, «під рідною землею єсмь і під людьми своїми»…

Відомий український журналіст Денис Казанський у своєму інтернет-блозі зазначає, що так званий «братський народ» зазнав учора (в День Незалежності. — В. П.) гострого душевного болю не лише через масштабний парад у Києві, участь у якому взяли військові та керівники Міністерств оборони країн — членів Північноатлантичного альянсу, а й через святкові заходи, які організувала влада міст та селищ Донецької і Луганської областей: «У Краматорську відбулася найбільш масова хода. Хочу зізнатися: на те, що так багато людей стануть учасниками патріотичного параду, навіть я не сподівався».

Із Україною і її Незалежністю — й окупований путінською Росією Крим. До всеукраїнського свята жителі кримських міст зняли відео, на якому читають рядки з вірша Василя Симоненка. Про це повідомляє сайт «Крим.Реалії»: «Жителі Севастополя, Сімферополя, Бахчисарая і Феодосії записали на відео, як вони читають рядки з вірша Василя Симоненка «Де зараз ви, кати мого народу?»

«Народ мій є!

Народ мій завжди буде!

Ніхто не перекреслить

мій народ!

Пощезнуть всі перевертні

й приблуди,

І орди завойовників-заброд!»

«Народ мій є!» — повторимо і ми.

Повторимо як молитву і клятву, як обітницю і заповіт, бо ж недарма у небесах над нашою землею кружляють лелеки, які, крім усього, символізують чистоту, благочестя, воскресіння, вважаються також очисниками від скверни…

Гарний знак у великий день!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безупинний безвіз
Читати
Півстоліття за межами отчого дому
Читати
«Прозорі» ліки
Читати
Підпиляли ріг достатку
Читати
Покер по-російськи
Читати
Вибухове свято
Читати
Гинуть на шляхах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове