Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Народ каже «ні» насильству

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся марш проти тероризму.

Докладніше...
Потроху закручують гайки

НІМЕЧЧИНА і ЄГИПЕТ уклали угоду про висилання нелегалів.

Докладніше...
Мирний тиск на норовливого сусіда

КИТАЙ відмовився від нових ділових проектів із Північною Кореєю.

Докладніше...
Поставлено крапку

У КОЛУМБІЇ офіційно оголосили про завершення конфлікту з FARC.

Докладніше...
Не тільки ми стурбовані

У БІЛОРУСЬ прибуває російська військова техніка для участі в навчаннях поблизу кордону з Польщею «Захід-2017».

Докладніше...
Знову теракти

ІРАК. У Багдаді сталося два вибухи. Є загиблі та поранені.

Докладніше...
Є альтернатива російському газу

У ЛИТВУ прибула перша партія скрапленого газу зі США.

Докладніше...
Масштабне стихійне лихо

США. Штатом Техас пронісся потужний ураган «Харві».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Якою зброєю переможемо

Михайло ГУБАШ.

Напередодні Дня Незалежності у Київ уперше за десять років із візитом прибув міністр оборони Сполучених Штатів Америки Джеймс Маттіс. До нього приєднавсь і спеціальний представник США з питань України Курт Волкер. Обидва високопосадовці взяли участь в урочистостях з нагоди свята, зокрема були присутні на військовому параді з участю — уперше в історії — військовослужбовців з країн НАТО.

ВІДВІДИНИ України чільником Пентагону Президент Петро Порошенко назвав «потужним і символічним сигналом». Зрозуміло, у зв’язку з чим. Головною темою переговорів стала протидія російській агресії в Україні. Д. Маттіс сказав у промові, що США й надалі тиснутимуть на Росію, щоб примусити її до виконання Мінських угод. Він запевнив у подальшій підтримці України та в тому, що Сполучені Штати ніколи не визнають російської анексії Криму. Проте чіткої відповіді на запитання, чи отримає Україна від Америки летальне озброєння, зокрема засоби протитанкової та протиповітряної оборони, так і не дав.

Нагадаємо, що ідея надання нашій країні високотехнологічної зброї має як прихильників, так і противників. Перші вважають, що це допоможе зупинити ворога в разі його наступу, другі побоюються, що саме такий крок і спровокує такий наступ. Звідси і зволікання. Хоча і Д. Маттіс, а раніше і К. Волкер, заявляли, що американська зброя не може стати приводом до агресії з боку Росії, тому що вона оборонна. І це логічно. Проте у російського лідера своя — гібридна — логіка, тому очікувати від нього можна що завгодно і з будь-якого приводу. Той же центр оперативного управління, який в Очакові для ВМС України зводять будівні частини Військово-морських сил США, навряд чи викликає у Кремлі захоплення.

До речі, у РФ відреагували на спільний з натовцями парад у Києві. Віце-спікер російської Держдуми Ірина Ярова вважає такий парад ілюстрацією того, що «Україна втратила суверенітет і перетворилася в територію зовнішнього управління».

Зовсім іншою на День Незалежності України була реакція жителів російської столиці, яких опитав на вулицях тамтешній журналіст Саша Сотник. Більшість із них побажали українцям процвітання, гармонії, щастя та миру. І тільки окремі сказали, що Україні треба стати «нормальною державою» і поновити попередні відносини між нашими країнами.

У той же час активіст, який охороняє меморіал пам’яті Бориса Нємцова на мосту, де вбили російського опозиційного політика, заявив, що тільки українці можуть врятувати росіян: «Тільки вони можуть нас урятувати. Якщо вони почнуть добре жити, хоча б нормально, а не з нашою злодійською фашистською системою, тоді й ми також змінимося».

Ці слова також можна вважати «потужним і символічним сигналом». Бо економіка — головна зброя. Якщо в країні панує справжня демократія і розвивається економіка, тоді і армію можна оснастити найпотужнішою зброєю власними силами, і стати прикладом усім сусідам, які до тебе потягнуться, але вже не загребущими лапами і думками, а з пропозиціями миру і дружби. Поки ж що, на жаль...

От про це варто було б пам’ятати нашим державним керманичам. Буде міцною економіка держави — стануть заможними її громадяни, «друзі й партнери» — більш ввічливими, а агресор — переможеним без війни.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безупинний безвіз
Читати
Півстоліття за межами отчого дому
Читати
«Прозорі» ліки
Читати
Підпиляли ріг достатку
Читати
Покер по-російськи
Читати
Вибухове свято
Читати
Гинуть на шляхах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове