Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Літературно-мистецька хроніка

У КИЇВСЬКОМУ центрі сучасного мистецтва M17 з нагоди Дня Незалежності України 18 серпня відкрилась виставка художника Івана Марчука, якого, як відомо, за версією британської газети «The Daily Telegraph» внесли до рейтингу 100 геніїв сучасності, повідомляє Gazeta.ua.

Експозиція «Музика на полотні» включає приблизно 90 робіт різних творчих періодів: графіка «Нові експресії», створена у Нью-Йорку, живописний цикл «Погляд у безмежність», нові абстрактні полотна і відомі пейзажі. Іван Марчук створив власний унікальний абстрактний стиль «пльонталізм» (від діалектизму «пльонтати» — плести, заплітати, переплітати). Це техніка нанесення фарби тонкими кольоровими лініями, їх переплетення під різними кутами, завдяки чому досягається ефект об’ємності і світіння.

* * *

ВЕЛИКИМ гала-концертом на сцені Львівської опери завершився Міжнародний фестиваль українського танцю та культури. Перед глядачами виступили українські танцювальні та пісенні колективи з України, Аргентини, Великої Британії, Канади, Хорватії та США.

Фестиваль відбувається у Львові вдруге та присвячений Дню Незалежності України та 120-річчю еміграції українців до Аргентини. Організатори: компанія Cobblestone Freeway (Канада), спільнота Ukrainian Dance World, Nadiya Art Agency (Канада) та компанія «Чудо-Тур» (Львів, Україна). Координатор проекту — Кирило Козачук. У рамках фестивалю проведено ряд майстер-класів з українського танцю та співу для колективів-учасників.

* * *

НЕВЕЛИЧКЕ село Тютьків, що в Теребовлянському районі Тернопільщини (за 38 кілометрів од обласного центру), отримало шанс прославитись не лише на всю Україну, адже саме там, у церкві Покладення Ризи Пресвятої Богородиці, нещодавно було встановлено унікальний іконостас, тотожного якому, найімовірніше, немає більше ніде у світі. Особливість його в тому, що всі 18 ікон вишиті бісером і тому неначе випромінюють живе світло, а це своєю чергою підсилює внутрішню ауру храму.

Ідея зробити церковний іконостас незвичайним з’явилася у настоятеля церкви отця Степана Суканця приблизно два роки тому — священик розповідає, що одного разу побачив таку красу вві сні, а згодом поділився своїм задумом із парафіянами. В Тютькові, як і в усіх селах Тернопільщини, вмілих вишивальниць чимало, тож жінки відразу загорілися бажанням утілити його. І втілили!

* * *

У МАЛЕНЬКОМУ містечку Хефорд канадської провінції Саскачеван завершуються зйомки фільму про українcьку діаспору. За повідомленням «Укрінформу», стрічка у гумористичній формі розповідатиме про життя в Канаді трьох братів-українців.

Кінофільм матиме назву «Хранителі кілбаси» («The Keepers of Kielbasa»), обігруючи таким чином діалектизм «кілбаса», яким місцеве населення називає українську ковбасу. Стрічку знімає непрофесійна творча команда, а її загальний бюджет становить усього близько 10 тис. дол. На екрани фільм має вийти влітку наступного року. Більшість мешканців Хефорда, розташованого за 100 км від найбільшого міста Саскачевану Саскатуна, — вихідці з України, тому містечко й обрали як головну локацію.

* * *

ДИРЕКТОРОМ Українського інституту книги стала Тетяна Терен, інформує прес-служба Міністерства культури України.

Координаторка Української програми в Мистецькому арсеналі та екс-випусковий редактор інтернет-видання «Українська правда. Культура» Тетяна Терен вважає, що інститут повинен стати своєрідним майданчиком для постійної комунікації всіх учасників ринку, проводити презентації, семінари, дискусійні клуби та зустрічі, а також взяти на себе координацію і організацію участі України в головних книжкових форумах світу та ініціювати створення нових літературних медіа: сучасного літературного журналу, каталогів з українськими новинками тощо.

Версія для друку          До списку статтей

Так сказав!

Богдан ЛЕПКИЙ,

поет, прозаїк, публіцист, художник.

«Дивіться — Азія на нас іде! Орди заливають нас, мов потоп, палять городи й села, руйнують культуру, грозять неволею, — а ви й дальше воюєте самі поміж собою? А ви й дальше сваритеся о межу, видираєте один одному малий клаптик землі, щоби стратити цілу країну? А ви й дальше маєте на увазі тільки власне ваше добро, власні достатки й власні почесті! Вас вітчина мало що обходить!»

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове