Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон про політичну етику.

Докладніше...
Жорстка відповідь

США призупинили видачу неімміграційних віз росіянам на невизначений термін.

Докладніше...
Іще один митний союз

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ запропонувала ЄС на час перехідного періоду після Brexit укласти тимчасовий митний союз.

Докладніше...
Придушена «Празька весна»

У ЧЕХІЇ вшанували пам’ять жертв окупації країни радянськими військами 1968-го.

Докладніше...
Оголошений у загальноєвропейський розшук

ІСПАНІЯ. Поліція з’ясувала особу водія, котрий в’їхав у натовп на барселонській набережній Рамбле.

Докладніше...
Тим часом на батьківщині терориста…

МАРОККО. Король помилував 415 засуджених за тероризм.

Докладніше...
Битва ідеологій

КАНАДА. У Квебеку сталися масові сутички.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Настала мить благодатная

Антоніна КІЗЛОВА.

Мал. В. Протопоп.

28 серпня (15 серпня за ст. ст.) християни вшановують Успіння Пресвятої Богородиці, котре відбулося на 48-му році від Різдва Христового.

Душу Пречистої в мить розлучення з тілом забрав на небо Ісус Христос, закликаючи: «Прийди, Ближня Моя, прийди, Прекрасна Моя, до Божественної радості й Царства…». Відтоді у людей з’явилася милостива, невсипна в молитвах Заступниця перед Богом.

Саме цього дня в багатьох православних храмах відправляють особливу Єрусалимську вранішню, яка буває лише двічі на рік (перша — на Страсну п’ятницю). Вона починається як тужливий плач над мерцем, однак завершується уславленням Господа і Його перемоги над смертю. Під час празникової служби розкривається суть не тільки самого Успіння й поховання Богородиці, а й чудесного перенесення апостолів із різних країн до Її смертного ложа, прощальної розмови, а також явлення Цариці Небесної апостолам через три дні після похорону. Віряни приносять святити виноград, колосся та лікарські трави.

В народі Успіння ще називають Перша Пречиста (Друга — Різдво Богородиці, Третя — Введення Діви Марії до храму). Господарі традиційно намагаються завершити до цього дня всі роботи з попереднім урожаєм зернових, допомагаючи тим, хто не встигає через неміч або якесь інше лихо. Тим часом збирають і стиглу садовину.

29 серпня (16 серпня за ст. ст.) церква відзначає Перенесення Нерукотворного образа Ісуса Христа з Едеси до Константинополя (відбулося 944 р.), або ж Третій, чи Полотняний, Спас. Свято це на відміну від Успіння не дванадесяте, проте дуже символічне.

За благочестивими церковними переказами, до Христа звернувся художник Ананія з міста Едеса (нині — Шанлиурфа, Туреччина), прохаючи дозволу намалювати Його. Цар Едеси хворів на проказу, але вірив, що може зцілитися з допомогою зображення Спасителя. Ананії ніяк не вдавалося знайти зручне місце для роботи через великий натовп охочих почути Слово Боже. Тоді Вчитель витер обличчя рушником — і відбиток Його лику залишився на полотні. Коли хворий із вірою приклався до образа, то відразу ж зцілився, а згодом прийняв хрещення. Саме цей відбиток став зразком спочатку для візантійських, а потім і для руських іконописців.

До цього дня достигає ліщина й закінчують молотити новий хліб, тож у народі побутують такі назви празника: Горіховий Спас, Хлібний Спас.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Премія на мільйон
Читати
Iз різного тіста
Читати
«Живі» гроші в обмін на заощаджений газ
Читати
Він потрібен усім
Читати
Таки підпал
Читати
Кому попит, а кому клопіт
Читати
Досі мандрує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове