Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон про політичну етику.

Докладніше...
Жорстка відповідь

США призупинили видачу неімміграційних віз росіянам на невизначений термін.

Докладніше...
Іще один митний союз

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ запропонувала ЄС на час перехідного періоду після Brexit укласти тимчасовий митний союз.

Докладніше...
Придушена «Празька весна»

У ЧЕХІЇ вшанували пам’ять жертв окупації країни радянськими військами 1968-го.

Докладніше...
Оголошений у загальноєвропейський розшук

ІСПАНІЯ. Поліція з’ясувала особу водія, котрий в’їхав у натовп на барселонській набережній Рамбле.

Докладніше...
Тим часом на батьківщині терориста…

МАРОККО. Король помилував 415 засуджених за тероризм.

Докладніше...
Битва ідеологій

КАНАДА. У Квебеку сталися масові сутички.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  •  Зелена аптека «Сільських вістей»

Ячмінь звичайний

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЕЙ злак з давніх часів відомий на теренах України і в раціоні українців. Він є харчовою і злаковою культурою, що культивується на значній території країни. Відомі всім ячмінні та перлові крупи — похідні від вирощування цієї рослини.

З лікувальною метою, як правило, використовують зерно, котре має в своєму складі білки, вуглеводи, жири, клітковину, вітаміни А,B,С,D,E, РР та інші корисні речовини і сполуки: фосфор, цинк, залізо, марганець, калій, кальцій, мідь, магній, бром, йод, кобальт, нікель, молібден, кремній. Приблизно 2/3 складу зерна припадає на вуглеводи, до 10 відсотків — білки, вдвічі менше клітковини та близько 3 відсотків жирів.

Вважається, що препарати із зернівок мають широкий спектр дії. Це і лікування та профілактика запальних процесів усередині організму, і позитивна дія у боротьбі з проблемами шкіри, і допомога із кишково-шлунковими проблемами, як дієтичний продукт. Найпоширенішими похідними для лікування є ячмінні крупи, відвар зерна та ячмінний солод.

Популярність мають ячмінні пластівці, особливо з додаванням сухофруктів. Для приготування солоду насіння ячменю пророщують протягом 2-4 днів, висушують, затим перемелюють у кавомолці. Як вітамінізований продукт для зимової пори вживають у салатах у свіжому вигляді зелений пророслий 3-7-денний ячмінь.

При пневмонії та бронхіті три столові ложки ячменю заварюють у двох літрах окропу на маленькому вогні протягом години, охолоджують, проціджують і додають одну-дві ложки меду. Приймають 3-4 рази на день теплим по 0,5-1 склянці.

При гастриті залити п’ять ложок зерна півлітра теплої води, настояти для розм’якшення, а потім проварити 15 хвилин на малому вогні. Процідити і вживати по одній-дві столові ложки за півгодини до їди.    

Проблемні місця шкіри дітей і дорослих лікують прийомом ванн із ячмінним солодом. Для цього настоюють в окропі ячмінний солод у співвідношенні 1 кг на три літри води не менш як тридцять хвилин, проціджують і додають у ванну. Маленьким дітям співвідношення краще зменшити до 1:5 чи 1:6, наприклад, 100-150 грамів солоду на літр води. Температурний режим настою у ванній повинен бути близький до температури тіла, в межах 36-40 градусів Цельсія. Цей же настій застосовують для протирання обличчя та локальних місць із проблемами шкіри.

Геморой лікують з допомогою солоду. Спочатку заливають насіння теплою водою, дають йому прорости, затим висушують. Сухі стебла перемелюють, п’ять столових ложок сухої речовини заливають двома літрами окропу в термосі і витримують дві-три години. Проціджену рідину п’ють по 100-150 мл чотири-п’ять разів протягом дня. За бажання додають мед.

З розладами шлунка рекомендують боротися киселеподібним відваром ячмінного зерна. Столову ложку ячменю запарюють у термосі склянкою окропу протягом двох годин, а потім ще й проварюють 10 хвилин на слабкому вогні. Приймають по столовій ложці охолодженим до кімнатної температури 3-4 рази протягом дня.

Як глистогінний препарат для дорослих помічний наступний рецепт. По рівній частині подрібненого насіння гарбуза та насіння ячменю (можна борошно) заливають трьома частинами горілки домашнього чи промислового виготовлення і настоюють протягом тижня у затемненому місці. Приймають зранку і ввечері перед їдою по 40-50 мл. Обов’язково дотримуватися заборон, передбачених уживанням алкогольних напоїв. Подібної дії препарат рекомендують і для лікування запалень ротової порожнини. Недозріле зерно з двох-трьох колосків ячменю (столову ложку) заливають 100 мл горілки, настоюють у темному місці 7-10 днів і полощуть цим настоєм декілька разів протягом дня. Його використовують і як загальнотонізуючий засіб для поліпшення стану та нормалізації обміну речовин. Можна урізноманітнити використання ячменю для покращання стану організму та стимулювання апетиту за рахунок прийому суміші зі 100 грамів ячмінного солоду, склянки цукру та 50-70 грамів аптечних дріжджів. Таку гарно перемішану суміш приймають двічі на день по 2-3 столові ложки. Бажано проконсультуватися з лікарем у випадках початкових стадій діабету та інших проблемах, що можуть виникати через збільшення цукру в організмі.

Для додаткового харчування грудних дітей застосовують існуючі магазинні суміші з додаванням ячмінної крупи або ж готують у домашніх умовах добре розварені рідкі ячмінні крупи, краще мелені на борошно (рідку кашу) із кип’яченим коров’ячим молоком. Залежно від жирності молока регулюють перевареною водою концентрацію та консистенцію цього продукту харчування. Для збільшення кількості грудного молока радять відварити промите зерно чи крупи у воді (1:3), процідити, охолодити і пити по 100 мл двічі-тричі на день.

Хвороби сечового міхура лікують з допомогою солодового борошна. Висушені пророщені стебла пропускають через кавомолку, заливають в термосі дві столові ложки отриманого борошна літром окропу і настоюють протягом двох-трьох годин. Уживають по 100-150 мл три-чотири рази на день, за бажання додаючи невелику кількість меду чи цукру.

Проблеми із селезінкою можна зменшити за рахунок прийому відвару ячменю. Для цього дві столові ложки ячмінної крупи чи борошна заливають літром окропу і проварюють на малому вогні 30-40 хвилин, затим охолоджений продукт п’ють по склянці двічі на день.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Премія на мільйон
Читати
Iз різного тіста
Читати
«Живі» гроші в обмін на заощаджений газ
Читати
Він потрібен усім
Читати
Таки підпал
Читати
Кому попит, а кому клопіт
Читати
Досі мандрує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове