Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон про політичну етику.

Докладніше...
Жорстка відповідь

США призупинили видачу неімміграційних віз росіянам на невизначений термін.

Докладніше...
Іще один митний союз

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ запропонувала ЄС на час перехідного періоду після Brexit укласти тимчасовий митний союз.

Докладніше...
Придушена «Празька весна»

У ЧЕХІЇ вшанували пам’ять жертв окупації країни радянськими військами 1968-го.

Докладніше...
Оголошений у загальноєвропейський розшук

ІСПАНІЯ. Поліція з’ясувала особу водія, котрий в’їхав у натовп на барселонській набережній Рамбле.

Докладніше...
Тим часом на батьківщині терориста…

МАРОККО. Король помилував 415 засуджених за тероризм.

Докладніше...
Битва ідеологій

КАНАДА. У Квебеку сталися масові сутички.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Шершні Леонтовича

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

«Сільські вісті» вже писали про те, як у селі Шершні Тиврівського району у жахливому аварійному стані добуває останні дні будинок, в якому дев’ять перших років життя мешкав із батьками видатний український композитор Микола Дмитрович Леонтович. Місцева влада не надто переймається проблемою, чиновникам легше дочекатися, поки оселя митця зовсім розвалиться. А на тому місці можна буде без зайвого клопоту встановити пам’ятний знак...

НЕ ДОЗВОЛИТИ зникнути родинному гнізду автора знаменитого на весь світ «Щедрика» — таку мету поставили перед собою небайдужі співвітчизники. Ініціативна група вінничан та прихильників творчості Леонтовича з різних куточків України не хоче допустити втрати перлини культури. Щоб привернути увагу до проблеми, яку влада замовчує, подоляни вирішили провести фестиваль, якому дали назву «Шершні Леонтовича». Він відбувся просто неба біля будинку композитора.

На культурно-мистецьку подію з’їхались аматорські колективи та народні умільці зі всієї області. Проводили майстер-класи, діяв фотосалон часів Леонтовича та виставка «Визначні пам’ятки Вінниччини».

Письменник-краєзнавець Микола Денисенко, який видав кілька книг про Миколу Леонтовича, розповів, які труднощі політичного характеру йому доводилося долати за радянських часів. Тоді він вивчав біографію геніального композитора. Повідав письменник і декілька цікавих, але маловідомих епізодів із життя Миколи Дмитровича.

— Батьківська хата Леонтовича в Марківці, що у Теплицькому районі, не збереглася, — повідомила гостям свята Лариса Семенко, завідувач відділу новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею. — Будинок, де він мешкав, коли вчителював у Чукові Немирівського району, зараз у такому ж занедбаному стані, як і в Шершнях. Два роки композитор провів у Вінниці, але де він жив, у якому будинку, ніхто не знає. Перебував і в Кам’янці на квартирі, та де саме? Також не відомо. Виставляючи напоказ і б’ючи себе в груди, що Леонтович народився і жив на Вінниччині, ми не маємо цьому ціни.

— У селах живуть майстри, які можуть «законсервувати» їх від руйнації і врятувати, — веде далі пані Лариса. — Вшанування нашого вінницького великого українця має бути не тільки патетичними словами, а й реальною справою. Якщо громада знає, що в їхній місцевості жив і творив Леонтович, то вона повинна пишатися цим, оберігати місця, пов’язані із ним. Не треба чекати, щоб хтось і колись. Треба робити самим і зараз. А після того, як це справді визначне місце буде приведено до ладу, можна й щось заробити, розробивши туристичний маршрут «Стежками Леонтовича».

А й справді: вкажіть музичний твір, який знає весь світ. «Щедрик» Леонтовича співають усі, і зберегти пам’ять про нього на Вінниччині — це найменше, що можемо зробити для того, аби гідно вшанувати славного композитора.

Дуже хочеться сподіватися, що перший культурно-мистецький фестиваль «Шершні Леонтовича», проведений 5 серпня, стане тим першим кроком у цій справі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Премія на мільйон
Читати
Iз різного тіста
Читати
«Живі» гроші в обмін на заощаджений газ
Читати
Він потрібен усім
Читати
Таки підпал
Читати
Кому попит, а кому клопіт
Читати
Досі мандрує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове