Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон про політичну етику.

Докладніше...
Жорстка відповідь

США призупинили видачу неімміграційних віз росіянам на невизначений термін.

Докладніше...
Іще один митний союз

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ запропонувала ЄС на час перехідного періоду після Brexit укласти тимчасовий митний союз.

Докладніше...
Придушена «Празька весна»

У ЧЕХІЇ вшанували пам’ять жертв окупації країни радянськими військами 1968-го.

Докладніше...
Оголошений у загальноєвропейський розшук

ІСПАНІЯ. Поліція з’ясувала особу водія, котрий в’їхав у натовп на барселонській набережній Рамбле.

Докладніше...
Тим часом на батьківщині терориста…

МАРОККО. Король помилував 415 засуджених за тероризм.

Докладніше...
Битва ідеологій

КАНАДА. У Квебеку сталися масові сутички.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблема

Нелегальні поля

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Чиновники головного управління державної фіскальної служби в Харківській області відрапортували: комісія, створена Лозівською райдержадміністрацією, виявила 10 ділянок площею 213 га, на якій невстановлені особи вирощують соняшник і пшеницю.

ОКРІМ того, з’ясовано, що 100 га земель сільгосппризначення використовуються громадянами без оформлення права власності. Сума завданих державі від цього збитків — 150 тисяч гривень. Проти керівника сільгосппідприємства, яке обробляє ці ділянки, збираються порушити кримінальну справу. А їхні, так би мовити, неофіційні власники притягнуті до адміністративної відповідальності, вони сплатили штраф.

Про що мова? Про невитребувані паї, які тишком-нишком обробляються, про неоформлену земельну спадщину, державні землі, які через прогалини в законодавстві надавалися в обробіток рішенням сільрад у межах населених пунктів та РДА — поза ними.

— Люди вважають, що це земля їхня, але вона належним чином не оформлена, — каже голова Лозівської РДА Сергій Краснопьоров.

Однак чимало ділянок так і залишаються в тіні. Скажімо, паї, які їхні власники нібито обробляють індивідуально, а насправді їх хтось орендує. За словами чільника облдержадміністрації, такої землі в районі багато: зі 102 тисяч га приблизно на 40 тисячах сіють і косять «невідомо хто і невідомо як». А головне, що, крім земельного податку, власник цього паю нічого не сплачує. Довести ж те, чи він сам обробляє цю землю, чи віддає нелегально в оренду, практично неможливо. Мовляв, якщо запитати в «індивідуала», хто сіяв соняшник на його полі, то він відповість — сам, хіба що «кум» технікою допоміг. А насправді це не так.

Керівник РДА іншого району, якого я попросив прокоментувати ситуацію, підтверджує: справді паїв, які де-юре числяться в людському обробітку, а де-факто здані в оренду, чимало. Проте у його районі більшість «індивідуалів», які обробляють сукупно близько 20 тисяч га, сплачують належне. Три роки поспіль цих людей збирають по сільрадах і переконують, що за кожен гектар вони мають сплачувати до держ­бюджету суму, рівну мінімальній зарплаті. Два роки вони протестували, а на третій уже питають, як сплатити податок на прибуток.

— Якщо райдержадміністрації відповідально поставляться до проблеми, то селяни сплачуватимуть податок, — підсумовує мій співрозмовник.

За словами чиновника, робота ця довга, марудна й невдячна: потрібно збирати людей, пояснювати, переконувати, вислуховувати...

Окрім того, для наведення ладу в земельній сфері необхідно, аби правоохоронні органи працювали як належить, не закривали очі на оборудки із землею. До речі, розмір збитків від корупційних схем, викритих детективами НАБУ в агропромисловому комплексі України, перевищує 2 млрд грн. Наразі бюро розслідує незаконні оборудки щодо майже 8 тис. га земель сільськогосподарського призначення, власником яких є держава.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Премія на мільйон
Читати
Iз різного тіста
Читати
«Живі» гроші в обмін на заощаджений газ
Читати
Він потрібен усім
Читати
Таки підпал
Читати
Кому попит, а кому клопіт
Читати
Досі мандрує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове