Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон про політичну етику.

Докладніше...
Жорстка відповідь

США призупинили видачу неімміграційних віз росіянам на невизначений термін.

Докладніше...
Іще один митний союз

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ запропонувала ЄС на час перехідного періоду після Brexit укласти тимчасовий митний союз.

Докладніше...
Придушена «Празька весна»

У ЧЕХІЇ вшанували пам’ять жертв окупації країни радянськими військами 1968-го.

Докладніше...
Оголошений у загальноєвропейський розшук

ІСПАНІЯ. Поліція з’ясувала особу водія, котрий в’їхав у натовп на барселонській набережній Рамбле.

Докладніше...
Тим часом на батьківщині терориста…

МАРОККО. Король помилував 415 засуджених за тероризм.

Докладніше...
Битва ідеологій

КАНАДА. У Квебеку сталися масові сутички.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Катування замість лікування

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Першого липня набула чинності Постанова Кабінету міністрів України №180 від 16 березня 2017 року, яка затвердила перелік основних лікарських засобів, що закуповуються коштом держбюджету. Протягом цих півтора місяця Громадська рада при Міністерстві охорони здоров’я отримала кілька тисяч звернень від людей, для яких цей документ фактично став смертельним вироком, позбавивши їх можливості безкоштовно одержати життєво необхідні медикаменти.

ДНЯМИ Громадська рада при МОЗ провела прес-конференцію, в ході якої її учасники — члени ГР, лікарі, пацієнти — виступили з вимогою негайно припинити чинність постанови №180. За словами члена Громадської ради Оксани Александрової, вони вже кілька років б’ються над тим, щоб пацієнти із важкими захворюваннями мали доступ до найнеобхідніших препаратів за кошти держбюджету. Для цього вони разом із організаціями пацієнтів та обласними управліннями охорони здоров’я держадміністрацій підготували список рекомендованих для закупівлі лікарських засобів. Але чиновники МОЗу проігнорували абсолютно всі їхні пропозиції, наповнивши Нацперелік виключно на свій розсуд.

«Ми отримуємо сотні телефонних дзвінків із регіонів, — розповідає Оксана Володимирівна. — Важкохворі люди кажуть, що для них настало справжнє пекло. Адже дія Нацпереліку поширюється і на препарати, на які виписується рецепт. Тобто якщо раніше пацієнти пільгової категорії (інваліди, чорнобильці, соціально незахищені) або з профільними захворюваннями могли за наявності рецепта отримати потрібні ліки безоплатно або із частковою компенсацією їх вартості, то тепер лікар має право виписати їм препарати, тільки затверджені у Постанові №108. Але багатьох життєво необхідних медикаментів у переліку немає! Наприклад, чимало хворих, які перенесли трансплантацію органів, з 1 липня фактично приречені, бо необхідні їм дорогі медикаменти, що пригнічують імунітет, не включені у Нацперелік. Уявіть, у декого з прооперованих рідні та близькі, які збирали по гривні на трансплантацію, досі у боргах. А держава фактично позбавляє таких людей права на життя».

Юрист Юрій Андреєв, який багато років захищає права пацієнтів, обурений тим, що до списку внесені препарати для лікування захворювань, не типових для України. За його словами, держава готова закупити 18 видів препаратів для профілактики і лікування малярії, вісім — антидепресантів, 14 — контрацептивів і навіть препарати проти лейшманіозу (рідкісного тропічного захворювання).

«Складається враження, що список складений на основі програми ВООЗ для країн Африки. Там хворіють на малярію, рідкісні тропічні захворювання та борються з народжуваністю, закуповуючи та роздаючи контрацептиви. У нас епідемія онкології, Україна займає друге місце в Європі за швидкістю поширення раку серед населення, а в Національному переліку замість життєво необхідних препаратів — антидепресанти. І це в той час, коли щодня 450 українцям ставиться онкодіагноз, а 250 вмирають од раку. Це не що інше, як геноцид», — вважає Ю. Андреєв.

Для того щоб виправити ситуацію, в якій опинилися сотні тисяч людей по всій країні, Громадська рада при МОЗ висунула Кабміну ряд вимог, з яких основна — припинити чинність Постанови КМУ від 16 березня 2017 р. №180 до її доопрацювання. Зокрема — урахування потреб у лікарських засобах на онкологію, з орфанними захворюваннями дитячого і дорослого населення (муковісцидоз, ЮРА, бульозний епідермоліз, легенева артеріальна гіпертензія тощо), пацієнтів після трасплантації та тих, що перебувають на гемодіалізі й замісній нирковій терапії.

«На сьогодні під загрозою опинилося життя тисяч пацієнтів, насамперед — соціально не захищених громадян, інвалідів та дітей. Якщо залишити ситуацію без належного реагування з боку чиновників усіх рангів, то це призведе до незворотних процесів, зокрема й до смертей», — наголошує Оксана Александрова.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що, зважаючи на численні звернення та різку критику громадян, МОЗ вирішило відтермінувати початок дії Постанови №180 до 1 січня 2018 року. Інформація про це з’явилася на офіційному сайті міністерства. Минулої п’ятниці на своєму засіданні Кабмін мав затвердити цю пропозицію. Але, як з’ясували члени Громадської ради про МОЗ, урядовці це питання навіть не розглядали через начебто відсутність деяких узгоджень. Тобто смертельно хворі люди не дістали навіть цієї піврічної передишки. Скільки з них її дочекаються? Та й узагалі, чи зглянуться держслужбовці на благання людей, для яких кожен прожитий день — і радість, і мука...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Премія на мільйон
Читати
Iз різного тіста
Читати
«Живі» гроші в обмін на заощаджений газ
Читати
Він потрібен усім
Читати
Таки підпал
Читати
Кому попит, а кому клопіт
Читати
Досі мандрує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове