Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Закладаємо картоплю на зберігання

ДЛЯ ТОГО, щоб вирощена картопля лежала без втрат якомога довше і залишалася доброякісною, треба дотримуватися правил трьох періодів зберігання: післязбирального (лікувального), основного (глибокого спокою) і весняного (з початку проростання бульб).

Лікувальний період після копання врожаю триває 10-20 днів. Бульби тримають при температурі 15-20ОС і відносній вологості повітря 85-90 відсотків. До кінця цього відрізку часу температуру знижують на 8-10ОС, а потім поступово (протягом 20-50 днів) — до 2-5ОС. Надалі на такому рівні її підтримують увесь зимовий період.

Необхідною умовою для гарного збереження картоплі є відсутність світла. Перед завантаженням продукції льохи і підвали очищають, просушують і дезінфікують розчином вапна (2,5 кг вапна і 100 г мідного купоросу на 10 л води). На зберігання бульби засипають у ящики або засіки. В засіках верхній шар картоплі часто вкривається вологою плівкою, внаслідок чого починається загнивання. Щоб цього не допустити, зверху кладуть шар буряків або обпудрюють крейдою. Ефективний спосіб запобігти запотіванню — це зберігання бульб у невеликих ящиках, складених у штабелі. Не варто змішувати сорти, оскільки вони мають різну лежкість.

Добре «почувається» до весни картопля і в ямах. Їх копають завглибшки 1,5 м і завширшки 2 м. На піщаних ґрунтах стінки зміцнюють обаполами чи дошками. Бульби насипають шаром близько метра, зверху на 10 см засипають піском, потім землею, створюючи над ямою горбок заввишки 10-15 см.
З настанням холодів яму утеплюють листям, торфом, соломою, гноєм. Укриття має заходити за краї ями на метр. За таких умов бульби не проростають і добре зберігаються без вентиляції. У сильний мороз шар утеплювального укриття збільшують удвічі.

Версія для друку          До списку статтей

ТРОХИ клопітна, але практично незатратна справа — виростити персик із кісточки. Одне застереження при цьому — плоди потрібно брати не із супермаркету, бо там вони із заморських країв, а рідні, з дерева, облюбованого у сусіда чи принаймні у вашому районі. Чому б не спробувати? А ми подамо докладну агротехніку. Перший урожай зазвичай одержують через три-чотири роки.

Поповнився пташиний двір: гелгоче і сокоче підрослий молодняк курей, качок, гусей... Яку птицю найкраще залишити на плем’я? Як правильно провести добір півників, качок і качурів, індиків — про всі характеристики гарного, здорового пернатого поголів’я поведемо мову в одному з матеріалів наступного куточка. А також — як утворити нормальний пташиний «гарем», тобто скомплектувати стадо так, щоб одержувати міцне потомство.

Нині по селах навіть у центральних та північних регіонах можна побачити теплиці й теплички, адже люди сповна оцінили можливість отримання ранніх редиски, огірків та інших овочів і зелені. Тому читачам стане в пригоді стаття, присвячена оздоровленню захищеного ґрунту нехімічними методами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове