Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чим заповнити годівниці

ВЕЛИКОЮ проблемою нині є годівля домашньої живності. Земля повсюдно розпайована, випасів мало, а ще посуха з року в рік випалює траву, отави зазвичай катма. Фактично розраховувати треба лише на те, що виросте на присадибі.

Вихід у тому, щоб вирощувати високоврожайні, але ще мало розповсюджені кормові культури. Вони багаті на білок, який особливо потрібен молодняку. Єдиним недоліком можна вважати те, що ділянку під них слід ретельно обробити і забезпечити належний догляд у перший рік, а віддачу отримаєте переважно на другий. Утім, шкурка варта вичинки.

На невеликій ділянці можна посіяти люцерну, горох, борщівник, сильфію пониклолисту, живокіст (окопник), левзею, ревінь, топінамбур та інші культури. На грядці розміром 15-20 м2 варто посіяти кормову моркву. Люцерна і ревінь узагалі виручають — ростуть навіть у тіні старих дерев у садку. Зелень топінамбура скошують і пускають на силос у вересні-жовтні. Це отава, що виросла з пазухових бруньок верхніх листків після перших укосів. Залишають стебла заввишки приблизно метр, нижня частина яких дерев’яніє і на корм мало придатна. Ці пеньки, між іншим, сприяють урожайності бульб, які теж ідуть у годівниці. Перед згодовуванням худобі їх треба помити і натерти на тертці (кролям дають цілими) і присмачити комбікормом, харчовими відходами.

Не виводьте на ділянці кропиву, тільки періодично скошуйте. Її любить у подрібненому вигляді птиця, надто якщо посипати висівками, а підв’ялені рослини — кролі й коза.

Засилосувати можна листя капусти, бурякову гичку, зелені й висохлі стебла кропу, рештки пряних рослин — узагалі все те, чим багата осінь.

Наприкінці літа вивільняється чимало грядок, тож не дамо їм гуляти, аби у домашньої живності була ситнішою весна. Можна висіяти озимий ріпак квадратно-гніздовим способом, приблизно 30х30— 50х50 см, по три-чотири зернини в гніздо. За сухої погоди ділянку після сівби слід полити. До зими рослини піднімуться десь на 10 см. Ріпак чудово перезимує навіть під невеликим шаром снігу. Косити зелень на корм можна буде вже на початку чи в середині квітня. До першої декади травня вже все згодовується худобі, і ділянка готова під садіння картоплі чи овочів.

Окремо мовимо про живокіст. Це джерело зеленої маси, багатої на білок. Якщо достатньо вологи, дає за сезон п’ять-шість укосів. Присадибна площа площею 25 м2 буде як кормовий резерв. Для невеликого господарства достатньо зрізати три-п’ять кущів. І сіно із живокосту гарне, лише сохне погано, бо товсті стебла. Тож ліпше сушити на пристосуваннях у вертикальному положенні. До того ж живокіст — багаторічник, розмножується найкраще відрізками коренів, діленням куща.

Певна річ, не слід забувати про надзвичайно цінну кормову культуру — гарбуз.

Нині пора заготівель, коли господині роблять сік із яблук, груш, томатів. У жодному разі не викидайте жом — це прекрасна вітамінна добавка для вашої живності. Згодовуйте відразу, а якщо його багато — сушіть. Вийміть із соковижималки, розімніть руками і порозкладайте на піддонах-рамах із натягнутою марлею абощо. Поставте там, де є протяг, чи на горищі.

Отож, як мовиться, біда всього навчить.

Версія для друку          До списку статтей

ТРОХИ клопітна, але практично незатратна справа — виростити персик із кісточки. Одне застереження при цьому — плоди потрібно брати не із супермаркету, бо там вони із заморських країв, а рідні, з дерева, облюбованого у сусіда чи принаймні у вашому районі. Чому б не спробувати? А ми подамо докладну агротехніку. Перший урожай зазвичай одержують через три-чотири роки.

Поповнився пташиний двір: гелгоче і сокоче підрослий молодняк курей, качок, гусей... Яку птицю найкраще залишити на плем’я? Як правильно провести добір півників, качок і качурів, індиків — про всі характеристики гарного, здорового пернатого поголів’я поведемо мову в одному з матеріалів наступного куточка. А також — як утворити нормальний пташиний «гарем», тобто скомплектувати стадо так, щоб одержувати міцне потомство.

Нині по селах навіть у центральних та північних регіонах можна побачити теплиці й теплички, адже люди сповна оцінили можливість отримання ранніх редиски, огірків та інших овочів і зелені. Тому читачам стане в пригоді стаття, присвячена оздоровленню захищеного ґрунту нехімічними методами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове