Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чому тріскається кора на груші

ПРИЧИН розтріскування може бути кілька.

Найчастіша — пошкодження дерева морозом, хоч загалом груша вирізняється морозостійкістю. Кора не витримує різких перепадів температури за підвищеної вологості, а також низьких температур у холодну безсніжну зиму.

При підвищеній вологості й різких перепадах температури повітря кора підмерзає, а потім може потріскатись і відшаруватись.

Встановлено, що взимку кора пошкоджується також через сонячні опіки. В холодні безвітряні дні із щедрим сонцем дерева потрапляють під прямі яскраві промені, відтак кора й гілки швидко нагріваються, а відразу після заходу сонця різко знижується температура — різниця і призводить до появи опіків. Тріщини в корі спричиняють засихання гілок, що потребує в подальшому значної санітарної обрізки груші.

Щоб унеможливити пошкодження деревини сонячними опіками, слід обов’язково білити стовбур і скелетні гілки сумішшю вапна і коров’яку.

Необхідно також належно утеплювати дерева на зиму. Рекомендується обгортати стовбури шаром руберойду і обкладати ялиновим гіллям. Особливо це стосується молодих деревець віком 2-3 роки.

Заселення груші різними комахами та грибковими збудниками також призводить до розтріскування кори. Навіть невеликі ранки, інфіковані грибком, поступово роз’їдають деревину, на корі з’являються численні чорні цятки, потім вона може лопатись, а верхній шар — відшаровуватися.

Аби запобігти ураженню стовбура різними грибковими хворобами і шкідниками, необхідно проводити профілактичні обробки мідним купоросом або іншими ефективними фунгіцидами. Також обробляють інсектицидами потріскану кору.

Не рідкість відшарування кори при ураженні дерев короїдом. Ці комахи-шкідники люблять поласувати деревиною груші.

У боротьбі з короїдом та іншими шкідниками застосовують інсектициди комплексної дії.

У рідкісних випадках причиною відшаровування кори на дереві є недостатній догляд. Зокрема, неправильна обрізка, яка призводить до загального ослаблення рослини і втрати «оболонки» стовбура.

Якщо на груші пошкоджена кора, необхідно зачистити всі пошкоджені ділянки, а оголену деревину обробити садовим варом. Також слід додатково підживити рослину мінеральними добривами.

Оголену ділянку стовбура замазують сумішшю глини і коров’яку та обв’язують мішковиною. Така обв’язка може перебувати на дереві протягом року, а за потреби і більше.

Версія для друку          До списку статтей

ТРОХИ клопітна, але практично незатратна справа — виростити персик із кісточки. Одне застереження при цьому — плоди потрібно брати не із супермаркету, бо там вони із заморських країв, а рідні, з дерева, облюбованого у сусіда чи принаймні у вашому районі. Чому б не спробувати? А ми подамо докладну агротехніку. Перший урожай зазвичай одержують через три-чотири роки.

Поповнився пташиний двір: гелгоче і сокоче підрослий молодняк курей, качок, гусей... Яку птицю найкраще залишити на плем’я? Як правильно провести добір півників, качок і качурів, індиків — про всі характеристики гарного, здорового пернатого поголів’я поведемо мову в одному з матеріалів наступного куточка. А також — як утворити нормальний пташиний «гарем», тобто скомплектувати стадо так, щоб одержувати міцне потомство.

Нині по селах навіть у центральних та північних регіонах можна побачити теплиці й теплички, адже люди сповна оцінили можливість отримання ранніх редиски, огірків та інших овочів і зелені. Тому читачам стане в пригоді стаття, присвячена оздоровленню захищеного ґрунту нехімічними методами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове