Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Не забудьте підживити малину

ВНЕСЕННЯ добрив восени під цю культуру надзвичайно важливе для формування врожаю наступного сезону.

Перед зимою малині особливо потрібні підвищені дози калію і фосфору. Калій у достатній кількості посилює зимостійкість рослини, а солі фосфору допомагають завершити період вегетації і закласти достатню кількість квіткових бруньок.

Саме тому наприкінці літа або на початку осені малину підживлюють фосфорно-калійними добривами. Найбюджетніший варіант такого підживлення — рослинний попіл. Крім високої концентрації вищезгаданих компонентів, у ньому міститься цілий комплекс важливих для культури мікроелементів: бор, кальцій, залізо, цинк, селен, фтор, марганець, йод та інші.

Попіл до того ж розкислює і структурує ґрунт. Норма його внесення — 2 кг на квадратний метр. Його розкидають по поверхні ґрунту, відтак акуратно загортають граблями. За спостереженнями, ягоди на кущах, регулярно підживлюваних попелом і пічною сажею, мають більш виражений смак і аромат.

Для осіннього підживлення малини застосовують також калімагнезію (калій+магній) або калійну селітру. Як джерело фосфору підійде суперфосфат (простий або подвійний). Зручно використовувати комплексний монофосфат калію, він містить обидва необхідних компоненти. Норма внесення під кожний кущ або на квадратний метр насаджень розраховується відповідно до інструкції на упаковці, в залежності від концентрації діючих речовин у добриві.

Версія для друку          До списку статтей

ТРОХИ клопітна, але практично незатратна справа — виростити персик із кісточки. Одне застереження при цьому — плоди потрібно брати не із супермаркету, бо там вони із заморських країв, а рідні, з дерева, облюбованого у сусіда чи принаймні у вашому районі. Чому б не спробувати? А ми подамо докладну агротехніку. Перший урожай зазвичай одержують через три-чотири роки.

Поповнився пташиний двір: гелгоче і сокоче підрослий молодняк курей, качок, гусей... Яку птицю найкраще залишити на плем’я? Як правильно провести добір півників, качок і качурів, індиків — про всі характеристики гарного, здорового пернатого поголів’я поведемо мову в одному з матеріалів наступного куточка. А також — як утворити нормальний пташиний «гарем», тобто скомплектувати стадо так, щоб одержувати міцне потомство.

Нині по селах навіть у центральних та північних регіонах можна побачити теплиці й теплички, адже люди сповна оцінили можливість отримання ранніх редиски, огірків та інших овочів і зелені. Тому читачам стане в пригоді стаття, присвячена оздоровленню захищеного ґрунту нехімічними методами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове