Архів
Середа,
23 серпня 2017 року

№ 66 (19511)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чорницю садять восени

ЧОРНИЦЯ садова (Vaccinium corymbosum) — представник сімейства брусничних. Це невисокий ягідний чагарник з плодами приємного кислувато-солодкого смаку. Цвітіння його починається в травні, а перші ягоди з’являються вже наприкінці червня.

Чорниця садова надзвичайно корисна для організму людини. Її плоди містять величезну кількість марганцю, який впливає на процес кровотворення. Крім того, в ній наявні особливі речовини, що сприяють поліпшенню зору: підвищують його гостроту, покращують нічний зір і знімають втому очей.

Для того, щоб вирощувати чорницю садову на присадибній ділянці, необхідно придбати спеціально виведені в розсадниках сорти, тому що дикоросла чорниця не буде плодоносити навіть у найкращих умовах. Слід купувати саджанці тільки із закритою кореневою системою: відкрите коріння швидко пересихає і кущ гине. Посадку рекомендується проводити наприкінці літа — на початку осені. Посаджена навесні, вона може зовсім не прижитися. Ґрунт слід підготувати заздалегідь — змішати торф із піском, тирсою і листям, додати сірку для підкислення, позаяк ця культура любить кислі ґрунти. Безпосередньо перед садінням ґрунт поливають водою із розчиненою в ній харчовою кислотою у розрахунку одна столова ложка на 10 літрів води. У міру росту куща його періодично поливають цим же розчином — не частіше, ніж раз на місяць. Підживлення слід проводити тільки мінеральними добривами.

Чорниця садова починає плодоносити через 3-5 років після висадження. Вона віддає перевагу ділянкам із підвищеною вологістю, тіньовим. За необхідності її слід кілька разів на день обприскувати водою. Через кілька років кущі чорниці сильно розростаються. Тому потрібно викопувати слабкі рослини і видаляти сухі або пошкоджені гілочки. Обрізають кущики навесні до набубнявіння бруньок. Оскільки культура має підвищену морозостійкість, немає необхідності вкривати її на зиму. Щороку слід підмішувати у верхній шар ґрунту тирсу, а протягом вегетативного сезону акуратно розпушувати землю, намагаючись не пошкодити коріння, яке залягає дуже близько до поверхні.

Версія для друку          До списку статтей

ТРОХИ клопітна, але практично незатратна справа — виростити персик із кісточки. Одне застереження при цьому — плоди потрібно брати не із супермаркету, бо там вони із заморських країв, а рідні, з дерева, облюбованого у сусіда чи принаймні у вашому районі. Чому б не спробувати? А ми подамо докладну агротехніку. Перший урожай зазвичай одержують через три-чотири роки.

Поповнився пташиний двір: гелгоче і сокоче підрослий молодняк курей, качок, гусей... Яку птицю найкраще залишити на плем’я? Як правильно провести добір півників, качок і качурів, індиків — про всі характеристики гарного, здорового пернатого поголів’я поведемо мову в одному з матеріалів наступного куточка. А також — як утворити нормальний пташиний «гарем», тобто скомплектувати стадо так, щоб одержувати міцне потомство.

Нині по селах навіть у центральних та північних регіонах можна побачити теплиці й теплички, адже люди сповна оцінили можливість отримання ранніх редиски, огірків та інших овочів і зелені. Тому читачам стане в пригоді стаття, присвячена оздоровленню захищеного ґрунту нехімічними методами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове