Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Є пшениця та ячмінь

Галина ВЕРНИГОРА.

АГРАРІЇ краю намолотили 775,9 тис. тонн зерна. Цього року середня врожайність озимої пшениці становить 41,0 ц/га, озимого ячменю — 38,3, ярого ячменю — 35,7 ц/га. Тим часом триває збирання ярої пшениці, жита та вівса.

Молока прибуває

У РЕЙТИНГУ за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби область на 5-му місці в державі, а за виробництвом коров’ячого молока — на 4-му. На початку серпня у всіх категоріях господарств регіону утримувалось 232,6 тис. голів ВРХ, що на 31,8 тис. (15,8%) більше, ніж за аналогічний період минулого року, в тому числі корів 115,9 тис. голів (на 5,4 тис., 4,9%, більше).

Унікальні операції на серці

В ОБЛАСНІЙ клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського хірурги роблять унікальні операції на серці. Новітнє обладнання, придбане коштом державного та обласного бюджетів (з останнього виділено понад вісім млн грн на ремонт кардіологічного відділення та закупівлю обладнання), дає змогу лікарям обслуговувати людей за сучасними стандартами медицини. В кардіологічному відділенні тепер діє реанімаційна на 12 місць з усім необхідним обладнанням. Для роботи із ним медперсонал пройшов додаткову підготовку.

Пелети витісняють газ

НА АЛЬТЕРНАТИВНІ види палива вже переведено 495 із 928 котелень області. Нині твердопаливні котли встановлено на восьми котельнях бюджетної сфери на суму чотири млн 371 тис. грн. У масштабах краю це дасть змогу щороку економити близько 278 тис. м3 природного газу. Зокрема, три твердопаливні котли встановлені у Любарському районі, по два — у Попільнянському та Овруцькому і ще один — у Житомирському.

На одного випускника — два «першачки»

ПЕРШОГО вересня у обласному центрі за шкільні парти сядуть 3400 першокласників. Це більш як удвічі перевищує число одинадцятикласників — випускників загальноосвітніх шкіл, яких нараховується 1290 осіб. Загалом же, за даними управління освіти міськради, 28 тисяч учнів сядуть за парти цього навчального року.

Мила кізонька Гай

НОВУ козину ферму на тисячу голів нині облаштовують у селі Гай. Вона так і називатиметься — «Мила кізонька Гай». Там реконструюють тваринницькі приміщення. На фермі розводитимуть кіз зааненської породи, виведеної свого часу у Швейцарських Альпах. Їх часто називають «міні-коровами», бо здатні давати по дев’ять літрів молока на день. Вироблятимуть на фермі різну продукцію, але чільне місце займатимуть сири.

На службу строкову, солдатську

ЮНАКІВ призвали на строкову службу до Національної гвардії України. «Строковики, котрі мають вищу освіту, служитимуть лише рік, решта — півтора, що передбачено чинним законодавством. Призовники до виконання завдань у зоні проведення АТО не залучатимуться. Після підготовки вони виконуватимуть завдання із забезпечення громадського порядку на території областей, в яких проходитимуть службу, а також спеціальні завдання Національної гвардії», — йдеться у повідомленні обласного військкомісаріату. Також додається, що житомирські призовники служитимуть у військових частинах Харківщини та Київщини. У день прибуття на місце служби юнаки отримають на картки одноразову грошову допомогу розміром 3200 грн.

Форма для бійців АТО

ЩОБ у зоні АТО наші бійці добре несли службу, їх належить не лише озброїти, а й обмундирувати. Шиють для них форму вітчизняні підприємства різної власності. Нещодавно Мін-оборони через тендерну систему держзакупівель «Прозорро» уклало вісім угод про постачання вітро-, вологозахисних зимових штанів на загальну суму 64,52 млн грн. Їх мають постачити до жовтня у військові частини по всій Україні. Зокрема, 19 тис. штанів пошиє і житомирське ТОВ «Тусмо», таким чином освоївши 16 млн грн. Одиниця спеціального одягу за армійським стандартом обійдеться держскарбниці у 842 гривні.

Чорні лісоруби

В ОМЕЛЯНІВСЬКОМУ лісництві працівники державної лісової охорони ДП «Коростенське ЛМГ» виявили одразу вісім пнів від зрізаних кимсь напередодні кремезних вікових дубів із стовбурами майже метрового діаметра.

Звично було складено акт, де значиться, що сума шкоди, заподіяної лісу, — понад 132 тисячі гривень. Матеріали для розслідування направлені до Коростенського відділу ГУНП області. Проте хто відшкодує збитки природі? Винних поки що шукають. А як знайдуть, із практики таких випадків по всій Україні, навряд чи посадять за ґрати. Як правило, такі браконьєри відбуваються просто штрафами.

Археологічна знахідка

ДРЕВЛЯНСЬКИЙ колодязь, якому близько тисячі років, розкопали археологи на Бабиній горі в Олевську. Саме на цих землях колись розташовувалось велике городище, яке в середині Х століття було повністю спалене. Знахідка досить непогано збереглася. Вчені стверджують, що цей колодязь — унікальний об’єкт, оскільки під час руйнувань зберіг рештки, які дають уявлення про життя і побут наших предків більш як тисячолітньої давнини.

Копав картоплю, а викопав гранату

ЖИТЕЛЬ села Сингаївка, що у Бердичівському районі, копав на своєму городі картоплю. Аж раптом лопата під його чоботом заскреготіла. Здивований і заінтригований селянин взявся вже руками розгрібати землю. І натрапив на сильно вражену іржею ручну гранату часів Другої світової війни. Про небезпечний предмет було повідомлено Державну службу надзвичайних ситуацій, яка відразу ж надіслала спеціальну оперативну бригаду. Піротехніки вивезли гранату подалі від людських осель, де й знешкодили. Запеклі бої, що точилися в цих краях понад 70 років тому, і досі нагадують про себе такими ось «скарбами» на обійстях, городах, у полях та лісах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове