Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мені призначено пенсію за вислугу років. Чи маю я право на пільгу зі сплати земельного податку?»

Микита Онуфрійчук.

с. Копичинці

Гусятинського району

Тернопільської області

 

ВІД СПЛАТИ земельного податку звільняються: інваліди І і II груп; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Звільнення від сплати земельного податку за ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання в межах граничних норм.

Щодо фізичних осіб, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, в разі втрати годувальника тощо), то вони мають право на пільгу зі сплати земельного податку після досягнення ними пенсійного віку. Це стосується лише тих ділянок, що належать їм на правах приватної власності. Право власності на земельні ділянки має бути підтверджене відповідними документами й даними Державного земельного кадастру.

Щоб отримати таку пільгу, потрібно подати в податковий орган за місцезнаходженням земельної ділянки відповідну заяву та документи, що посвідчують право особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення тощо).

 

«Із 15 липня 1982-го по 16 серпня 1985 року я працювала в міській друкарні на посаді «набирач вручну». Із лютого 1983-го по червень 1985-го перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Із 26.08.1985-го по 22.02.1990 р. працювала в іншій друкарні за тією ж професією. Із червня 1988-го по лютий 1990 року перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трирічного віку. Чи зараховують у пільговий стаж час перебування у відпустках для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? Які документи потрібні для підтвердження пільгового стажу роботи?»

Ніна Торчило.

м. Путивль

Сумської області.

 

ПЕНСІЇ за віком на пільгових умовах призначають за умови підтвердження необхідного стажу роботи в шкідливих умовах праці протягом повного робочого дня.

Порядком застосування Списків №№1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України №383 від 18.11.2005, визначено, що повним робочим днем вважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками, протягом не менш як 80% робочого часу, визначеного для працівників цього виробництва, професії чи посади, враховуючи підготовчі, допоміжні, поточні ремонтні роботи, пов’язані з виконанням своїх трудових обов’язків. У трудових книжках зазвичай немає записів про роботу особи в шкідливих умовах протягом повного робочого дня. Крім того, в них не зазначено характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до яких включається цей період роботи.

Тому для підтвердження пільгового стажу треба подати довідку, в якій зазначено період роботи в шкідливих умовах, зайнятість на цих роботах пов-ний робочий день, характер виконуваної роботи, назву списків, розділ, підрозділ, якими цю професію передбачено, первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких її видано.

Таку довідку видає підприємство або його правонаступник на підставі первинних документів (документів, створених у період роботи особи).

У разі якщо підприємство ліквідовано і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджують комісії, створені при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та м. Києві.

Для розгляду питання підтвердження пільгового стажу на комісії особа має подати в управління Пенсійного фонду за місцем проживання відповідну заяву (за затвердженою формою) та документи, що підтверджують ліквідацію підприємства і відсутність його правонаступника; трудову книжку; архівні документи, які підтверджують роботу особи в шкідливих умовах протягом повного робочого дня; про періоди перебування особи в неоплачуваних відпустках (якщо такі були) чи про переведення на іншу посаду (про те, що такого переведення не було); про заробітну плату; за бажання, особа може подати будь-які документи, що підтвердять її пільговий стаж.

При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовують Списки, чинні на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії в Списки.

Згідно з Розділом XXVII «Поліграфічне виробництво» Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.1956 №1173, який був чинний на період вашої роботи, набирачі вручну мали право на пільгове пенсійне забезпечення. Тож для підтвердження пільгового стажу радимо звернутися в управління Пенсійного фонду України за місцем проживання з наявними документами. У разі потреби спеціалісти управління нададуть вам допомогу в отриманні всіх належних документів.

Щодо зарахування до пільгового стажу періодів перебування у відпустках для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то їх зараховують до спеціального (пільгового) стажу роботи. Це передбачено в статті 181-й Кодексу законів про працю України.

Періоди перебування у відпустках можуть бути підтверджені наказами про їх надання (витягами з наказів) та свідоцтвами про народження дитини.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове