Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

У кожного своя правда

Людмила
СТЕЛЬМАХ (КУЧЕРЕНКО).

Полтавська область.

У МИРГОРОДСЬКОМУ районі у розпал нинішньої посівної кампанії вкотре трапився «земельний» скандал, до залагодження якого була змушена долучитися й місцева влада. У нараді, що відбулася в Миргородській РДА, взяли участь її голова Юрій Коваленко, голова районної ради Леонід Яринич, місцеві аграрії та власники земельних паїв із села Черкащани. А от винуватець конфлікту — директор ТОВ «Великобагачанський комбікормовий завод» Ігор Діденко зустріч тоді проігнорував. Натомість прислав свого старшого брата, виконавчого директора ТОВ, депутата Полтавської облради Олега Діденка. Останній за колишнього президента був ще й головою Великобагачанської РДА, проте сесія райради висловила йому недовіру.

З обуренням і сльозами на очах жителі Черкащан розповідали, що 25 вересня 2006 року вони уклали додаткові угоди оренди земельних паїв на 10 років з комбікормовим заводом. Стверджують, між іншим, що під багатьма документами підписи фальшиві. Десять років минуло 25 вересня 2016 року. Дехто з власників паїв (близько 40 осіб) вирішили не продовжувати дію договору й надалі самостійно обробляти свою землю. Бо більшість селян безробітні (комбікормовий дає роботу заледве чотирьом десяткам місцевих жителів) й виживають за рахунок того, що тримають по три-чотири корови. «Вісім-дев’ять тисяч гривень, які ми отримуємо на рік як орендну плату за пай від Ігоря Діденка, — це мізер: трохи більше 600 гривень на місяць, — ремствували люди. — Хіба на них можна вижити? А нам треба одягати й учити своїх дітей! Ми ж не чужого вимагаємо, ми просимо віддати своє, адже термін угоди сплив. І то вже наша справа — самим орати чи віддати комусь в обробіток. А фактично ми не можемо розпорядитися своєю приватною власністю, бо Діденки наклали на неї лапу…»

Пайовики з Черкащан ще минулої осені поштою надіслали адміністрації комбікормового заводу листи-прохання не засівати більше їхні паї у зв’язку із закінченням дії договору. Не допомогло. Взимку цілою делегацією їздили в сусідній райцентр Велику Багачку до директора Ігоря Діденка, але той із лайкою з порога вигнав людей і навіть не захотів вислухати.

— Коли Ігор Діденко дізнався, що дехто з мешканців Черкащан, у яких торік закінчився договір оренди з комбікормовим, з 1 січня нинішнього року уклали зі мною договори оренди на 13 паїв, — емоційно розповів на нараді фермер Володимир Ільїн, — то зателефонував мені й погрожував спалити нещодавно придбану сушарку. Я вже не кажу про нецензурну лайку, якою супроводжувався весь телефонний діалог, бо інакше Ігор Григорович не розмовляє.

Підставою ж для укладення нових договорів пайовиків з Ільїним стала видана нотаріусом довідка з реєстру про те, що земельні частки (паї) є приватною власністю і не мають обтяжень.

У братів Діденків, звісно, своя правда. Олег Діденко, до речі, сам фермер, повідав присутнім, що підписання угоди і реєстрація — дві великі різниці. Мовляв, справді, договори з людьми були підписані 25 вересня 2006 року, але зареєстровані лише 12 червня 2007 року. Тому, за його підрахунками, термін дії угоди спливає саме 12 червня 2017 року. Ясна річ, на цей час на полях пайовиків щось буде рости, а по закону зібрати врожай восени має той, хто сіяв, тобто Діденки. Пан Олег палко запевняв, що в разі звернення комбікормового заводу до суду з позовом про дату завершення дії угоди з пайовиками обов’язково виграє його, і вони все одно не отримають свою землю раніше осені, хоч і уклали договори з новим орендарем. Тож селянам, мовляв, краще й не «смикатись», а погодитися побути ще один сільськогосподарський рік із попереднім винаймачем угідь.

— Досить закріпачувати людей! Діденки, не жміться! Віддайте людям їхнє! Пам’ятаємо, як ви на зборах у Черкащанах на запитання, коли ми зможемо забрати свої паї, кинули нам в обличчя: «Ніколи!» Навіть 75 гектарів невитребуваних паїв і ті забрали, все вам мало! — лунали із залу репліки обурених.

Колеги Олега Діденка — керівники сільгосппідприємств, фермери у своїх виступах просили «відпустити» 40 пайовиків із Черкащан, адже їхні 130 гектарів — то мізер у порівнянні з 9 тисячами гектарів, які має в обробітку комбікормовий завод. Утім, марно.

Врешті-решт Володимир Ільїн виявився мудрішим. Він закликав пайовиків до толерантності, попросив потерпіти до осені, незважаючи на укладені з ним договори оренди.

Пізніше комбікормовий і фермер Ільїн уклали мирову угоду, що перший користується людськими паями до 10 листопада ц.р. До того ж завод нещодавно наперед сплатив пайовикам по 14 тисяч гривень орендної плати за нинішній і попередній роки.

— На жаль, трапляється й таке, — коментує ситуацію перший заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини» Віктор Галич. — Подекуди фермери потерпають не від бандитів та нечистих на руку правоохоронців, а від того, що колеги займають неконструктивну позицію.

Справді, ситуація неприємна. Замість того, щоб у цей тривожний час гуртуватися, разом протистояти рейдерським атакам, хтось метикує, як дістати зиск від юридичної необізнаності селян.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове