Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Адреси досвіду

Стратегічний другий хліб

Євген ЦИМБАЛЮК.

Рівненська область.

Попри те, що картопля в народі вважається другим хлібом, масштаби її вирощування в Україні щороку зменшуються. Причин цьому багато: малопродуктивний ринок збуту, нестача спеціальних приміщень для зберігання продукції тощо.

НАТОМІСТЬ господарники села Яловичі Млинівського району доводять, що, незважаючи на труднощі, картопля може слугувати (вже слугує!) вигідним «стратегічним» продуктом. Мова про подружжя Біренсів, яке має десятирічний досвід у цьому.

Любов Біренс народилася в Україні, а Генрі Біренс — у Голландії. Поєднавши долі, вони на батьківських землях Любові Іларіонівни та орендованих паях заповзялися вирощувати картоплю. Водночас технології для вирощування перейняли в Голландії, там закуповують і насінний матеріал. Що не рік, то врожаї у їхньому господарстві «Яловицька агротехнологія» примножуються. Отримувати по 50 тонн бульб із кожного гектара для цих господарників уже стало нормою. Та Біренси прагнуть досягти рекордних, як у Голландії, 80 і більше тонн. Вважають, що така врожайність цілком можлива, адже українські ґрунти якісніші. А ще у найближчих планах ТОВ «Яловицька агротехнологія» — стати насінницьким господарством, аби з власного насінного матеріалу закладати майбутні врожаї. А заодно, щоб добротні, високоякісні та натуралізовані на українських землях сорти другого хліба поширилися по всій країні. Переконатися у цьому мали змогу учасники спеціалізованого всеукраїнського семінару «Картопляний бізнес в Україні», який відбувся у Яловичах.

На захід завітали представники понад двох десятків компаній, причетних до вирощування другого хліба. З-поміж іншого в програму було включено виїзди на демоділянки з різними сортами картоплі. А їх у «Яловицької агротехнології» нинішнього року посаджено 22. Окрім базових, є й нові, які ще проходять перевірку. Найкращою рекламою сортів стала демонстрація їхньої врожайності зі щойно викопаних кущів. Основний збір урожаю ще попереду, а вже зараз один кущ видає 2-3 кілограми бульб. Із таким урожаєм, як висловився картопляр Ілля Повторейко з Рівненського району, не треба багато землі — вистачить і кількох соток. Сам же пан Ілля садить бульбу на півтора гектарах, має від неї непоганий зиск, а от у Яловичі приїхав перей­няти досвід у сортовідновленні.

— Ми прагнемо відновити інтерес господарників до вирощування цієї культури, — наголосив голова Млинівської районної адміністрації Петро Рухер. — Десятки років тому в районі під картоплю відводили тисячі гектарів. Потім ця площа скотилася до ста. Завдяки таким господарям, як Біренси, картоплярство неодмінно відродиться.

На завершення учасники заходу мали змогу переконатися у чудових смакових якостях яловицької картоплі. Вона смакувала і печеною, і вареною, і смаженою…

Ініціатор зустрічі картоплярів Любов Біренс, проводжаючи гостей, зауважила:

— Хоч картопля доволі затратна у вирощуванні, та вона здатна давати велику віддачу. Ми готові допомагати усім і матеріалом, і консультаціями. Наш семінар — перший крок до цього.

На фото автора: Любов Біренс (ліворуч) та Генрі Біренс (праворуч) з учасниками форуму «Картопляний бізнес в Україні».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове