Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Не мешкаєш тут — доведи

Олена КОЩЕНКО.

ПРИ ОФОРМЛЕННІ допомоги уряду в сплаті житлово-комунальних послуг враховуються сукупний дохід осіб, що фактично проживають, а не всіх зареєстрованих мешканців житла.

У такому разі при оформленні субсидії в Декларації про доходи у розділі «склад сім’ї» достатньо перелічити осіб, котрі зареєстровані, та зробити помітку: «Зареєстровані, але не проживають». Також належить подати заяву відповідного змісту, долучивши документи, що підтверджують її. Це може бути довідка з місця роботи, навчання або медичного закладу. Управління соціального захисту направляє в помешкання заявника державного інспектора, який перевіряє факт непроживання відповідної особи та складає акт. Комісія органу соціального захисту приймає рішення: призначити субсидію, скажімо, не на п’ятьох осіб, а на трьох. «Такі рішення є обов’язковим до виконання житлово-комунальними підприємствами — надавачами послуг», — ідеться в повідомленні Кабінету міністрів України.

І справді, нерідко трапляється, що в квартирі чи будинку, де проживають батьки, прописані діти, які вже багато років там фактично не мешкають. Зрозуміло, що їхній дохід до обрахунку субсидії жодного стосунку не має.

А тим часом органи соціального захисту перевіряють громадян, які, за інформацією від комунальників, здають житло в оренду... з уже оформленою субсидією. Якщо це підтвердиться, на власників квартир чекає великий штраф і, звичайно, позбавлення допомоги.

Стипендія стає привілеєм

ВЖЕ з наступного року в Україні істотно поменшає студентів, які отримують стипендію. Лише кожний четвертий бюджетник матиме її. Натомість сума мінімальної академічної щомісячної виплати зросте до 1700 гривень і впродовж наступних двох років «підтягуватиметься» до показника мінімальної зарплатні — 3723 гривні. Але тоді, у 2020-му, стипендію одержуватимуть тільки 15% бюджетників.

Таке повідомлення поширило Міністерство фінансів. Готується відповідна законодавча база, згідно з якою академічні виплати почнуть «підростати» до мінімальної зарплати у країні.

Як відомо, нині стипендію отримують 40-45% бюджетників. Тоді як іще торік виплату з держскарбниці мали 70% майбутніх бакалаврів і магістрів.

Поки дійде черга, сам татом стане

У КРАЇНІ не вистачає дитячих дошкільних закладів. Щоб віддати туди дитину, батькам подекуди доводиться записувати її в чергу чи не з дня народження. Особливо загострилася ця проблема у Київській та Одеській областях. Зокрема, в останній черга найбільша — 20 тисяч малюків…

Справа має ще й інший, соціальний, бік. Комусь із батьків доводиться не працювати, навіть якщо трапиться хороша робота. Однак, згідно з Конституцією, дошкільна освіта має бути доступна кожній дитині.

Днями, щоправда, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що до 2020 року черга в дитячий садок має бути повністю ліквідована. Невже в країні намічається бум будівництва дитячих дошкільних закладів? З огляду на стан економіки — не схоже. Чи, може, уряд нарешті візьметься за розкрадачів державного і комунального майна? Адже не секрет, що свого часу чимало будівель дитсадків із дозволу місцевих владців були віддані практично за безцінь у приватні руки. Тепер за це доводиться розплачуватися...

Віднесені війною

СТАНОМ на 15 серпня у державі взято на облік 1 мільйон 589 тисяч 14 переселенців, або 1 мільйон 278 тисяч 714 родин із охопленого війною Донбасу та Криму. Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики, посилаючись на дані структурних підрозділів соціального захисту обласних і Київської міської державної адміністрацій.

Ще спробуй влаштуйся

ЦЬОГОРІЧ роботодавці шукають здебільшого представників робітничих професій, зокрема спеціалістів у сфері торгівлі та послуг, металообробки, агропромислового комплексу, будівництва та транспорту, швачок, кондитерів, кулінарів. Вистачає вакансій і підсобних робітників, двірників, прибиральників та вантажників. Також затребуваними є спеціалісти рекламного ринку, логістики та адміністративний персонал. Але майже скрізь ставлять принципову умову — достатній досвід роботи.

А хто нині найбільше заробляє? Програмісти, фінансисти, страховики, медики приватної практики у великих містах, працівники авіаційного транспорту… Зокрема, в останніх, згідно з даними Держкомстату, середня зарплата становить 28 тисяч гривень. Щоправда, вакансій у цій сфері небагато. І вимоги до претендентів надзвичайно високі: конкурс на місце стюардеси часом становить 200 осіб.

Спочатку пенсія, потім інфляція

НАЙІМОВІРНІШИМ наслідком обіцяного урядом підвищення пенсій із першого жовтня стане черговий виток росту споживчих цін. Причому, як зазначають фахівці Департаменту монетарної політики НБУ, найдошкульніше інфляція, спровокована саме збільшеними пенсіями, вдарить 2018-го. Але банкіри «заспокоюють»: вона очікується все ж нижчою, ніж та, що була спричинена запровадженням урядом мінімальної зар­платні в сумі 3200 гривень. Тоді ціни, як відомо, зірвалися в галоп. Власне, зупинитись не можуть і досі…

Дехто з економістів уже назвав цей прогноз НБУ популістською «заспокійливою пігулкою» для народу.

Готівка все ж миліша

ЗА розрахунками Нацбанку, українці тримають на руках (у домашніх сховках) понад 304,2 мільярда гривень. Це майже 41% від усіх прибутків Держбюджету України за 2017 рік. Ці гроші «у матрацах», певна річ, повноцінно не працюють на економіку країни. Але й людей можна зрозуміти. У часи правління Валерії Гонтаревої довіра громадян до банків, які «лопалися» один за одним, упала катастрофічно. Нині власники фінустанов-банкрутів через суди затягують повернення вкладів. Вкладники українських банків-банкрутів стають заручниками судових суперечок їхніх акціонерів із Нацбанком, які зволікають із поверненням грошей. Власники банків можуть уникнути відповідальності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове