Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Недолуга реформа в дії

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Чернігівщина пожинає перші плоди адміністративно-територіальної реформи. Замість очікуваних змін на краще новостворені громади постали перед новими проблемами. Наша газета вже писала про конфлікт довкола лікарні у місті Остер («СВ» від 8 серпня), яка після утворення Остерської об’єднаної територіальної громади змінила статус районної на міську. Обслуговування її лікарів поширилося ще на десять навколишніх сіл, в яких загалом проживає близько 7900 мешканців. Саме на таку кількість розраховано нинішню державну субвенцію.

ЗА СЛОВАМИ голови Остерської міської ради Віктора Самодєлка, до об’єднання громад місцева лікарня опікувалася здоров’ям близько 22 тисяч громадян. Трохи більше, близько 25 тисяч, числилося за Козелецькою райлікарнею.

«Нині наш медзаклад одержує державну субвенцію на обслуговування лише нових пацієнтів — 7900 чоловік, які увійшли до нової громади, — пояснює Віктор Андрійович, — але люди, які лікувались у нас до об’єднання, нікуди не зникли, вони й зараз ідуть на прийом до наших лікарів».

Тим часом державна субвенція покриває всього 53 відсотки зарплат медичним працівникам. Решта 47 відсотків, а також медикаментозне забезпечення, харчування, оплата комунальних послуг лягли на плечі громади. «Бюджет міської ради становить 33,5 мільйона гривень, — веде далі Віктор Самодєлко. — До кінця року потрібно додатково ще п’ять мільйонів гривень, яких нам нема де взяти».

Через брак фінансування медпрацівники вже третій місяць без зарплат. Бухгалтер установи, доведена до відчаю, навіть голодування оголосила (див. «СВ»). Її підтримали техпрацівники, медичні сестри та лікарі. Після цього у місцевому бюджеті знайшли дещицю грошей і частково погасили заборгованість. «Ми отримали аванс за травень, але борги наростають, — каже головний лікар Остерської міської лікарні Тетяна Нестеренко (на фото). — Фонд виплати наших зарплат щомісяця складає 575 тисяч гривень, а субвенція з держбюджету — 310 тисяч. Нестача тільки по заробітній платі становить 265 тисяч гривень. Минулого місяця від нас пішло десять фахівців».

Медики передбачають, що до кінця року ця заборгованість виросте до 1,5 мільйона гривень. Приблизно такими ж будуть борги з комунальних платежів. Може статися, відключатимуть електроенергію, воду і тепло.

У міській раді запевняють, що віддають лікарні всі кошти, заощаджені на перевиконанні бюджету. «Медики вже одержали від нас близько мільйона гривень, — стверджує Віктор Самодєлко. — Ці гроші можна було б використати на поліпшення інфраструктури населених пунктів, натомість мусимо виконувати функцію держави».

Принижені лікарі обурюються медичними та адміністративно-територіальними експериментами уряду. Освіту, медицину, соціальну сферу має сповна фінансувати держава. Якщо перекласти цей тягар на плечі місцевих громад, перше й друге стануть розкішшю для більшості громадян.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове