Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

У прицілі — «військові» землі

Михайло ЛЕВЧУК.

Хмельницька область.

В середині 70-х минулого століття неподалік Хмельницького тодішні органи влади відвели чималий земельний масив для полігона, право військових користування ним закріпив державний акт. У наші ж дні на стрільбище дехто з «еліти» накинув ненаситним оком — замислив побудувати тут маєтки.

ЯК ВСТАНОВИЛА інвентаризаційна комісія квартирно-експлуатаційного відділу (КЕВ) місцевого гарнізону, майже півсотні гектарів земель Міністерства оборони, розташованих на території Копистинської сільської ради, «захоплені й використовуються не за цільовим призначенням». Ділянкам присвоєні кадастрові номери, вони стали власністю приватних осіб, котрі до структур Міноборони не мають жодного стосунку.

Незаконне відчуження відбулося, стверджують у КЕВ (офіційний землекористувач), тишком-нишком. Принаймні у відділі не бачили документів, які свідчили б, буцімто МО не проти, щоб на полігоні розвивалися «хутірки» особистих селянських господарств, а в приватних ставочках плюскалася риба. Нічим не підтверджено й те, що оборонне відомство погодило зовнішні межі кадастрового плану як суміжний користувач. Також відсутні матеріали, що частина стрільбища передавалася у комунальну власність.

То хто ж винен? У звіті інвентаризаційна комісія несміливо зазначила: «Вважається, що орган влади, який надав земельні ділянки у власність із порушенням вимог законодавства, — Хмельницька облдержадміністрація». А призвела до цього «відсутність реального механізму притягнення державних службовців Держгеокадастру до кримінальної відповідальності з відшкодуванням повної експертної вартості землі». До речі, в рішеннях судів, у яких військові добивалися повернення земель полігона, про порушників-чиновників чомусь не згадується.

З’ясувалося, що після реформування Збройних сил України Хмельницька РДА своїм розпорядженням у травні 2006 року передала понад 286 га полігона до земель резервного фонду Копистинської сільської ради. Остання ж (навряд чи з власної ініціативи) роздавала їх у власність та в оренду фізичним і юридичним особам.

Про розбазарений полігон згадали, коли вдарив грім — почалася війна на Сході України. Позаяк обмежена територія ускладнювала проведення повноцінних тренувань військових, зокрема вивчення тактики бою в польових умовах, здійснення стрибків із парашутом, КЕВ почав добиватися скасування розпорядження Хмельницької РДА. Крапку в цій історії нещодавно поставив Господарський суд області: всі 286 га земель військового полігона повернути у власність Міністерства оборони України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове