Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Кому заважає Українське ТБ на Донбасі?

Михайло СЕРДЮК.

Існує міф щодо неможливості доступу до Українського телебачення і радіо на окупованих територіях. Але це не так. Окрім супутникового мовлення, в Донецькій і Луганській областях працюють також місцеві телерадіокомпанії, які охоплюють значну частину як підконтрольної Україні території, так і тимчасово окупованої. Так, можливо, їх небагато, але ж вони діють.

ОДНЕ з таких ЗМІ — ТОВ «Телебачення «КАПРІ», яке базується у м. Покровську (колишній Красноармійськ). Його робота спрямована на інформування населення про події, що відбуваються в Україні, правдиве висвітлення новин і ретрансляцію українських телеканалів. Територія охоплення глядацької аудиторії — понад 25 міст та районів Донеччини, а також частина Дніпропетровщини, Запорізької і Харківської областей. При цьому сигнал ТБ «КАПРІ» «добиває» до окупованих Горлівки, Донецька, Макіївки.

Здавалося б, місцевій (та й не тільки) владі, а також різним вітчизняним структурам потрібно всіляко сприяти роботі тамтешніх журналістів, особливо з огляду на засилля на тій території російських і колаборантських пропагандистських ЗМІ, що беруть надактивну участь в інформаційній війні проти України. Тому учасників інформаційного опору з нашого боку треба, образно кажучи, на руках носити.

Та де там! Ще взимку, а точніше, 6 лютого цього року, коли на Донеччині лютував майже 20-градусний мороз, ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» у м. Покровську (яке є монополістом з енергопостачання) від’єднало ТОВ «Телебачення «КАПРІ» від електрики. За твердженням журналістів телеканалу, з надуманої причини і без попереднього письмового попередження, мотивуючи відсутністю договору.

Треба зауважити, що угода про постачання електричної енергії між ТОВ «Телебачення «КАПРІ» та ВАТ «Донецькобленерго» (коли енергокомпанія ще не належала Рінату Ахметову) була укладена 2005-го на три роки і вважається продовженою на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну жодна зі сторін не сповістить іншу про припинення чинності Договору. Відтоді «КАПРІ» справно сплачувала за електроенергію і договір продовжувався автоматично. Аж до лютого 2017-го — якраз у період загострення ситуації в зоні АТО. Телевізійники звертають на це особливу увагу і запитують: кому це було вигідно?

Тоді ж, у лютому, звернулися по допомогу до РНБО. Питання розглянула Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, і наприкінці березня в листі визнала дії ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» такими, що суперечать чинному законодавству, зобов’язавши терміново відновити енергопостачання ТОВ «Телебачення «КАПРІ». Втім, монополіст проігнорував рекомендації свого регулятора.

Для відновлення справедливості не залишалося нічого іншого, окрім як звернутися до суду. Остаточне слухання справи відбулось 25 травня у Господарському суді Донецької області. Феміда задовольнила позов телебачення «КАПРІ» та зобов’язала компанію «ДТЕК» негайно поновити постачання електричної енергії.

Гадаєте, так воно й сталось? Помиляєтесь! В Україні є такі сили, які можуть собі дозволити не звертати уваги на рішення суду, ухвалене «Іменем України». ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», скориставшись своїм конституційним правом, подало апеляцію, але при цьому всупереч закону судове рішення про «негайне» поновлення енергопостачання вкотре проігнорувало.

Вже у серпні Донецький апеляційний господарський суд апеляцію залишив без задоволення, а рішення попереднього суду — без змін.

«Відстояти справедливість та законність стало можливим завдяки юридичній підтримці Юрія Кармазіна, який є головою Партії захисників Вітчизни, президентом Інституту Права та Суспільства, народним депутатом України чотирьох скликань, заслуженим юристом України», — прокоментували судову ухвалу журналісти ТБ «КАПРІ».

Представники цього ЗМІ також наголосили, що протягом майже чотирьох місяців телеканал звертався до правоохоронних органів усіх рівнів з відповідними заявами, але ті чомусь не знаходили і не вбачали ні в діях, ні в бездіяльності ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» ніяких правопорушень. «Виникає запитання: чому саме у період загострення ситуації в зоні АТО ДТЕК припинив енергопостачання приміщення «КАПРІ»? Чи не є це діями, спрямованими на перешкоджання професійній журналістській діяльності співробітників телеканалу, а також припинення його роботи в цілому?.. А може, взагалі свої дії ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» у м. Покровську скоригувало із правоохоронцями на користь держави-агресора? Чиї інтереси насправді відстоює СБУ? Не зрозуміло!», — обурюються працівники «репресованого» ЗМІ.

З ними солідарний і Юрій Кармазін, який так прокоментував ситуацію: «Керівництво Красноармійського ЦОК ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», користуючись монопольним становищем, самовільно, всупереч установленому порядку, чинить неправомірні дії, чим завдано значної шкоди інтересам власника «ТБ «КАПРІ»... Фактично такі дії посадових осіб містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 171-ю КК України, що виявляється у перешкоджанні журналістській діяльності і є карним діянням.

Тому припинення електропостачання без наявних на те підстав я та ТОВ «Телебачення «КАПРІ» розцінюємо як дії, пов’язані із розробкою (виконанням) проекту ФСБ РФ у сфері інформаційної війни та свідомою підтримкою сепаратизму, а також припиненням роботи каналу, який, зокрема, транслює і «5 канал». Відповідно до статті 382-ї КК України передбачена кримінальна відповідальність за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню».

Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін вимагає внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань повідомлення про вчинення посадовими особами ПАТ ДТЕК «Донецькобленерго» злочинів, передбачених ст.ст. 171, 382-ю КК України, і розпочати відповідне досудове розслідування.

Висловив Юрій Анатолійович і докір колегам-тележурналістам із Покровська — телевізійникам, які працюють на центральних телеканалах: «Де ж ваша журналістська солідарність? Чому замовчуєте свавілля, яке чиниться олігархами, стосовно ваших колег на місцях? Пам’ятайте, що наступними, кому «закриють рот», можете стати саме ви». Утім, пояснення цього просте: майже всі центральні телеканали, наголошує Ю. Кармазін, належать олігархам.

Однак останній факт не може виправдовувати відсутності «цехової» — журналістської солідарності. Тому що свобода слова є наріжним каменем демократії, яку задекларувала обрана українським народом влада. І цього не можна ні ігнорувати, ні забувати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове