Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Козяче молоко

Тетяна Роздобудько.


«У нас дві кози. Але про властивості молока мало що знаємо. Чи можна його вживати людям із гіпертонією та хворим на цукровий діабет? І головне — чи варто давати дітям до одного року?» — запитує Григорій Демченко з с. Тарадинців Лубенського району Полтавщини.

КОРИСТЬ і шкода козиного молока інколи недооцінюються, а інколи явно перебільшені.

Медики почали досліджувати його склад лише на початку ХХ століття. Спонукало до цього спостереження за немовлятами, з тих чи інших причин позбавлених материнського молока. Смертність тих діток, які отримували замість материнського козяче молоко, була значно нижчою, ніж тих, яких годували коров’ячим.

Нині педіатри визнають безсумнівну користь козячого молока для дитячого організму, особливо для слабких діток.

За хімічним складом воно відрізняється від молока інших тварин. Містить величезну кількість вітамінів А, С, В, D, Е, мікро- і макроелементи. В ньому багато кобальту в складі вітаміну В12, який головним чином відповідає за обмінні процеси і кровотворення. Також високий уміст калію, необхідного для правильного формування, розвитку і роботи серцево-судинної системи.

Попри те, що козяче молоко поряд із коров’ячим належить до групи казеїнових, у першому вміст альфа-1s-казеїну, який є основним джерелом алергічних реакцій, практично дорівнює нулю. Тому алергія на молоко від кози трапляється рідко.

Водночас бета-казеїну в молоці від кози так само багато, як і в жіночому грудному. Завдяки тому, що білок козиного молока містить велику кількість альбумінів, він легко розщеплюється і перетворюється на дрібні пластівці. В такому вигляді організм набагато легше його засвоює. Саме тому молоко від кози практично не викликає розладів травної системи.

Завдяки тому, що в цьому продукті набагато менше, ніж у коров’ячому і жіночому молоці, лактози, дієтологи рекомендують його вживати навіть тим людям, які страждають від індивідуальної її непереносимості.

Середня жирність козячого молока — приблизно 4,4 відсотка, засвоюваність майже стовідсоткова. Пояснюється це тим, що розмір жирових кульок приблизно в 15 разів менший, ніж у коров’ячому. До того ж у складі останнього всього 51 відсоток ненасичених жирних кислот, тоді як у складі козячого їх налічується майже 69. Саме тому козяче молоко рекомендують споживати діабетикам. Велика кількість повноцінних тваринних білків, жирів, мінералів та мікроелементів благотворно впливає на обмін речовин.

Значний уміст кальцію і вітаміну D сприяє зміцненню кісткової тканини. Саме тому лікарі радять давати козяче молоко дітям після року для профілактики і лікування рахіту. Крім того, воно корисне для людей, які перенесли перелом кісток. Як показали численні дослідження хірургів-травматологів, щоденне вживання однієї склянки козиного молока вдвічі скорочує час повного зрощення кістки.

Таким чином, споживання козячого молока корисне всім без винятку, а в деяких випадках воно діє як ліки.

Дуже корисне воно матерям, які годують груддю. Утім, повністю замінити материнське козяче не може: в ньому міститься мало фолієвої кислоти — своєрідної водорозчинної форми вітаміну В, що відповідає за утворення і розвиток клітин організму, а також за їх нормальне функціонування.

Крім того, у складі козячого молока практично відсутнє залізо, яке входить до складу гемоглобіну. Постійна нестача цього мікроелемента в дитячому харчуванні може стати причиною виникнення монохромної залізодефіцитної анемії.

Ще одна небезпека, яка може підстерігати людину при споживанні козячого молока, — це бруцельоз. Попри те, що сире молоко від кози набагато безпечніше за коров’яче, ризик усе ж є. Тому купувати цей продукт слід лише у місцях, де діє служба ветеринарного контролю.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове