Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Вода і мозок

Тетяна Присяжнюк,

терапевт.

Звичайна питна вода сприяє тому, щоб мозок пришвидшив свою роботу. Позитивний ефект від води особливо помітний, коли людина відчуває спрагу — при її втамуванні мозок ліпше зосереджується на виконанні завдань. Це показало дослідження вчених з Університету Східного Лондона.

НАУКОВЦІ провели експеримент з участю 34 чоловіків та жінок. Усі учасники мали двічі пройти інтелектуальні тести. Вперше після того, як з’їли на сніданок зерновий батончик, і вдруге — коли запили їжу чистою (негазованою!) водою з пляшки.

При цьому ніхто з добровольців не їв і не пив напередодні експерименту. А перед його початком дослідники цікавилися в учасників, наскільки сильна їхня спрага.

Виявилося, що добровольці, котрі не хотіли пити, показували на тестах однакову швидкість реакції в обох випадках — приймаючи воду на сніданок і ні. А от робота мозку тих, хто відчував спрагу, прискорилася на 14 відсотків після того, як тестовані випили води.

Науковці вважають: вода допомогла вивільнити для роботи частину мозку, яка була зайнята тим, що сигналізувала тілу про спрагу.

Раніш окремі дослідження показували: зневоднення призводить до скорочення сірої речовини і, як наслідок, — до погіршення розумових здібностей.

Під час одного з попередніх експериментів британські дослідники просканували мозок підлітків 14-17 років, котрі протягом півтори години каталися на велосипедах. Одні з них були вдягнені в шорти і футболки; решта — в теплий одяг, який провокував рясне потовиділення. В результаті другі втратили багато рідини з потом, відтак сканування засвідчило в них скорочення мозкових тканин.

Виявилося, що 90 хвилин інтенсивного пітніння ослаблюють розумові здібності людини приблизно настільки, наскільки вони зменшуються за цілий рік. Однак після однієї-двох склянок води мозок швидко повертається до нормального стану. З цього випливає, що регулярне пиття достатньої кількості води допомагає підтримувати діяльність мозку.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове