Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Користуйтеся холодильником правильно

Галина Курсир.

Вчені-медики з’ясували, що в холодильнику може міститися близько 750 бактерій, у тому числі небезпечні — сальмонели, лістерії, кишкова паличка. Навіть у морозильній камері вони не гинуть.

ХОЛОД тільки сповільнює швидкість розмноження мікробів, не більше. Мікроорганізми навчилися виживати за дуже низьких температур.

Зберігаючи продукти в холоді, ми лише сповільнюємо процеси, що псують якість продуктів (це втрата вологи, окислення). Розвиток мікрофлори та активність ферментативних процесів за таких температур продовжуються.

Які ж основні правила зберігання? Оскільки температура у холодильнику знижується згори донизу, розподіляти продукти слід за цим принципом. Найхолодніше нагорі, тож на верхню полицю складайте молочні продукти, сирі м’ясо та рибу. Знизу, як правило, розташовані ящики для фруктів та овочів. У це відділення можна покласти селеру, яблука, сливи, груші, капусту. А от огірки, гриби та свіжі ягоди краще зберігати на середніх полицях, де температура становить 3-6 градусів вище нуля. Тут же бажано зберігати готові страви, свіжу зелень, яйця, вершкове масло, сир, ковбасу, нарізки, консерви, солодощі. На поличках на дверцятах можна зберігати напої та соуси у герметичних упаковках, а також яйця, які ви плануєте з’їсти за найближчі 3-4 дні.

Однією із причин отруєнь є так зване перехресне зараження продуктів у холодильнику. Наприклад, якщо сире м’ясо лежить поруч фруктів, овочів або сиру, є велика ймовірність, що патогенні мікроорганізми потраплять на них. Тому кожну групу товарів — молочні продукти, м’ясо, риба, овочі та фрукти, готові страви — слід зберігати окремо.

Відкриті консерви слід одразу перекладати у керамічну або скляну тару, адже металева поверхня може окислюватися та отруювати продукт.

Сам холодильник раз на тиждень треба мити теплою водою. Найкраще — розчином харчової соди (дві столові ложки на літр води). Якщо з’явилася пліснява, розчиніть хлорний засіб «Білизна» у співвідношенні 1 до 10 та промийте поверхню.

Для зменшення вологості та усунення неприємних запахів поставте на поличку чашку із сіллю — вона вбирає зайву вологу. А що менше вологи, то менше бактерій, адже саме конденсат на стінках холодильника є найкращим поживним середовищем для них.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове