Версія для друку До списку статтей Вчорашній не пийте Заварений
чорний чай не слід залишати на завтра. І не тільки тому, що не відчуєте смаку й
аромату. Якщо напій постоїть кілька годин на відкритому повітрі, то під упливом
кисню в ньому швидко розмножаться бактерії та утворяться шкідливі сполуки. ОЗНАКОЮ
того, що прострочений чай не можна пити, є тонка оксидна плівка на його
поверхні (утворюється наліт на чашці). Вона виникає в результаті окислення
органічних речовин, що містяться в чаї. До них належать білкові молекули,
залізо, магній, кальцій, азотисті основи (теофілін, кофеїн, гуанін) та ін.,
найшкідливіші для органів шлунково-кишкового тракту, а також для печінки. Отож
холодний чорний чай тільки шкодить організмові. Його краще пити теплим через
10-15 хвилин після заварювання. Холодними можна споживати зелений чай, напої з
каркаде та різних трав. Однак якщо від моменту заварювання минуло кілька годин
або, ще гірше, днів, то такий напій стає дуже токсичний і може навіть
спричинити справжнє отруєння. До речі, це постулат національних кухонь
традиційних чаювальників — китайців та японців. Версія для друку До списку статтей | |