Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Порада

Вчорашній не пийте

Заварений чорний чай не слід залишати на завтра. І не тільки тому, що не відчуєте смаку й аромату. Якщо напій постоїть кілька годин на відкритому повітрі, то під упливом кисню в ньому швидко розмножаться бактерії та утворяться шкідливі сполуки.

ОЗНАКОЮ того, що прострочений чай не можна пити, є тонка оксидна плівка на його поверхні (утворюється наліт на чашці). Вона виникає в результаті окислення органічних речовин, що містяться в чаї. До них належать білкові молекули, залізо, магній, кальцій, азотисті основи (теофілін, кофеїн, гуанін) та ін., найшкідливіші для органів шлунково-кишкового тракту, а також для печінки.

Отож холодний чорний чай тільки шкодить організмові. Його краще пити теплим через 10-15 хвилин після заварювання. Холодними можна споживати зелений чай, напої з каркаде та різних трав. Однак якщо від моменту заварювання минуло кілька годин або, ще гірше, днів, то такий напій стає дуже токсичний і може навіть спричинити справжнє отруєння. До речі, це постулат національних кухонь традиційних чаювальників — китайців та японців.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове