Архів
П’ятниця,
18 серпня 2017 року

№ 64 (19509)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Підвищують обороноздатність

ШВЕЦІЯ збільшить військовий бюджет на $1 млрд.

Докладніше...
Поспішати нікуди

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд відклав наступний етап переговорів щодо Brexit до грудня.

Докладніше...
Кожний третій загинув

ВЕНЕСУЕЛА. У штаті Амасонас силовики придушили тюремний бунт.

Докладніше...
Неп по-американськи

США оголосили Китаю «економічну війну».

Докладніше...
Злочин і кара

БІЛОРУСЬ. Двох злочинців засуджено до смертної кари шляхом розстрілу.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. Поліція виявила масове захоронення жертв бойовиків.

Докладніше...
Важкий рік для монархії

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ помер іще один принц.

Докладніше...
Бувають і такі візи

УЗБЕКИСТАН скасував виїзні візи.

Докладніше...
Вогонь розходився

ЄВРОПА. Адріатичне узбережжя охопили пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Невтішний ужинок знань

Олена КОЩЕНКО.

Пристрасті, пов’язані із зовнішнім незалежним оцінюванням, вже ніби вляглися. Проте Міністерство освіти і науки з подання Українського центру оцінювання якості освіти тільки нині оприлюднило загальний рейтинг областей за результатами складання ЗНО випускниками шкіл. Він спонукає до деяких роздумів.

ЦЬОГО року принаймні з двох предметів тести ЗНО були обов’язковими для всіх випуск­ників загальноосвітніх шкіл України. Якщо взяти до уваги цей факт, можна скласти певне уявлення про знання, які загалом дають школи в тому чи іншому регіоні.

Для прикладу візьмімо два показники рейтингу: «середній бал ЗНО по області» та «відсоток випускників, які взагалі не подолали поріг «склав/не склав» з одного або більше тестів».

Так, найглибші знання продемонстрували випускники Львівщини, Київщини і Тернопільщини, де середній бал ЗНО становить відповідно 149.99, 149.69 і 146.54. За ними у порядку зменшення — Сумська, Харківська, Волинська, Івано-Франківська, Черкаська, Полтавська, Чернігівська, Хмельницька, Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Донецька і Запорізька області, де середній бал визначено в межах 144.71-140.86. Найнижчі показники у Херсонської, Чернівецької і Закарпатської областей — 137.41, 136.07 і 134.08.

Тим часом лише кожний шостий випускник шкіл Київщини не склав ЗНО бодай із одного предмета. Це найкращий показник подолання прохідного порога тестування по Україні.

На жаль, маємо й освітянські антирекорди. Так, в Одеській області 32,1% одинадцятикласників не змогли скласти один або більше тестів, у Херсонській — 32,4%, в Миколаївській — 33%, Рівненській — 35,2%. А в Чернівецькій і Закарпатській і поготів — 45,3% і 50,5% відповідно.

Загалом по Україні із завданнями не впорались 28,6% випускників. Це не просто низький, а рекордно провальний показник рівня вітчизняної шкільної освіти. На його підвищенні і мало б передовсім акцентувати зусилля Міністерство освіти і науки. Яке, до речі, виявляє ще й неабияку скромність — не публікує такий же рейтинг медалістів по областях. І зрозуміло, чому. Бо виходить, що в областях із найгіршими результатами ЗНО із року в рік випускають… найбільше медалістів!

Уявіть, у найпровальніших Чернівецькій і Закарпатській областях є школи, де щороку припадало по 8-10 медалістів на клас. Як таке могло бути за масової неграмотності учнів? МОН цього не коментує. Бо знає, як подекуди нагороджують золотими медалями. Соціальними мережами навіть гуляють неофіційні розцінки на батьківські амбіції. Кого хочемо обдурити чи, радше, здивувати блискучими знаннями нації?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підпис президента
Читати
Врятувати закон
Читати
Про субсидії безробітним
Читати
Кінець дешевій альтернативі?
Читати
Потрійний «Еспресо»
Читати
На своїй землі — для РФ «чужий»
Читати
Тріумф українського кіно
Читати
Знову та сама біда...
Читати
...а за нею інша
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове