Архів
П’ятниця,
18 серпня 2017 року

№ 64 (19509)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Підвищують обороноздатність

ШВЕЦІЯ збільшить військовий бюджет на $1 млрд.

Докладніше...
Поспішати нікуди

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд відклав наступний етап переговорів щодо Brexit до грудня.

Докладніше...
Кожний третій загинув

ВЕНЕСУЕЛА. У штаті Амасонас силовики придушили тюремний бунт.

Докладніше...
Неп по-американськи

США оголосили Китаю «економічну війну».

Докладніше...
Злочин і кара

БІЛОРУСЬ. Двох злочинців засуджено до смертної кари шляхом розстрілу.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. Поліція виявила масове захоронення жертв бойовиків.

Докладніше...
Важкий рік для монархії

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ помер іще один принц.

Докладніше...
Бувають і такі візи

УЗБЕКИСТАН скасував виїзні візи.

Докладніше...
Вогонь розходився

ЄВРОПА. Адріатичне узбережжя охопили пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

Iловайська бійня: хто винен?

Михайло ГУБАШ.

У серпні 2014-го про невеличке містечко на Донеччині дізнавсь увесь світ — про бої в ньому та навколо писали не тільки вітчизняні, а й більшість упливових світових ЗМІ. На початку цього тижня Генеральна прокуратура України опублікувала результати розслідування подій у так званому іловайському котлі, де загинули сотні наших воїнів.

«29 СЕРПНЯ 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками. За вказаних обставин вчинено віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 потрапили у полон, Збройні Сили України зазнали значних втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн», — йдеться в офіційному звіті військової прокуратури.

Нагадаємо: свого часу командири добробатів — народні депутати України, говорячи про втрати з нашого боку в іловайському котлі, називали цифру загиблих втричі більшу за ту, що оприлюднила ГПУ.

Відповідно до результатів слідства та висновків судових експертиз, «установлені ключові фактори, на тлі яких відбулося вторгнення підрозділів ЗС РФ та подальша російська окупація окремих районів Донецької і Луганської областей: 1. Низький рівень боєготовності та боє-здатності Збройних Сил України... за час перебування на посаді Президента України В. Януковича. 2. Численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби та невиконання наказів начальників серед особового складу в українській армії у той період. 3. Окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків — загибелі українських військових та втрати озброєння і військової техніки.

Згідно з висновками експертів, настання тяжких наслідків у вигляді загибелі українських військовослужбовців та втрати озброєння і військової техніки у районі м. Іловайськ Донецької області перебуває у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з діяннями ЗС РФ, якими 23-24.08.2014 здійснено віроломне вторгнення на територію Донецької області та віроломне вбивство українських воїнів».

Підсумуємо: на думку прокурорів, іловайську трагедію певною мірою спричинив В. Янукович, який довів до ручки ЗСУ, та добровольці й військово-службовці, котрі масово дезертирували і не виконували наказів командирів. А от керівництво АТО припустилося лише «окремих помилок», які не призвели (і на цьому окремо наголошується!) до «загибелі українських військових та втрати озброєння і військової техніки». Винними в цьому, як з’ясувало слідство, є тільки віроломні ЗС РФ...

Як же це зручно — пояснювати свою військову поразку виключно діями ворога! Все одно, що сказати: в пожежі винна... пожежа.

Така-от «залізна» логіка уповноважених розслідувати жахливі події викликала численні відгуки й коментарі у засобах масової інформації. Воно й не дивно, бо та ганебна поразка з сотнями вбитих бійців-патріотів неймовірно гостро пече й надалі пектиме серця українців.

Спектр думок коливався від майже повного «одобрямсу» підсумків прокурорського розслідування аж до фантастичних і жорстких обвинувачень і припущень на кшталт того, що події під Іловайськом були сплановані у Кремлі й погоджені... з Києвом. Мовляв, таким чином виконувалася двоєдина задача: по-перше, знищити цвіт добровольчого руху — тільки він на той час міг загрожувати владі, й, по-друге, занурити суспільство у стан розгубленості та розпачу, примусивши його не протестувати проти ухвалення вже напрацьованих на тоді у Москві мінських домовленостей.

А ось що з цього приводу каже Андрій Сенченко, який є одним із найпоінформованіших у питанні іловайської трагедії, оскільки у вересні-жовтні 2014 року він очолював Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з її розслідування: «Те, що опубліковано, не можна назвати результатом розслідування. Річ у тому, що військова прокуратура добросовісно виконала досить важливу роботу, але ця робота полягає у документуванні російської агресії одного з періодів цієї війни... Це важливе питання, але це тільки половина того, на що очікує суспільство. На превеликий жаль, нема відповіді на запитання, чому впродовж місяця гинули наші військові в секторі «Д», а це було частиною розслідування іловайської трагедії. Гинули військові, і при цьому це все відбувалося в результаті неприйняття необхідних, очевидних рішень. Рішення не приймались, а наші військові гинули. Нема відповіді на запитання чому, при тому що був затверджений план військової операції зі взяття Іловайська, вперед відправили добровольчі батальйони, які мають тільки легке озброєння у своєму розпорядженні?..

Повноцінного розслідування трагедії під Іловайськом не може бути доти, доки нашу державу очолює Петро Порошенко. Оскільки бездіяльність і неадекватні дії були не лише на рівні військового керівництва, а й на рівні політичному. Якщо ми говоримо про політичне керівництво, йдеться про невиконання Конституції і закону про оборону держави. На етапі, коли ми розслідували цю трагедію, на нас тиснули з Адміністрації Президента. Дії військового керівництва визначаються цією політичною парасолькою, яка є над ними. Якщо ми говоримо про військових і їхню відповідальність, то я в першу чергу винним назвав би не Валерія Гелетея, а начальника Генштабу Віктора Муженка і його заступника генерала Віктора Назарова».

Отже з упевненістю можна стверджувати тільки те, що розслідування причин іловайської трагедії не завершене. Втім, про його продовження йдеться й у самому звіті ГПУ. А от на який час це розслідування може затягнутися, не знає ніхто...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підпис президента
Читати
Врятувати закон
Читати
Про субсидії безробітним
Читати
Кінець дешевій альтернативі?
Читати
Потрійний «Еспресо»
Читати
На своїй землі — для РФ «чужий»
Читати
Тріумф українського кіно
Читати
Знову та сама біда...
Читати
...а за нею інша
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове