Архів
П’ятниця,
18 серпня 2017 року

№ 64 (19509)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Підвищують обороноздатність

ШВЕЦІЯ збільшить військовий бюджет на $1 млрд.

Докладніше...
Поспішати нікуди

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд відклав наступний етап переговорів щодо Brexit до грудня.

Докладніше...
Кожний третій загинув

ВЕНЕСУЕЛА. У штаті Амасонас силовики придушили тюремний бунт.

Докладніше...
Неп по-американськи

США оголосили Китаю «економічну війну».

Докладніше...
Злочин і кара

БІЛОРУСЬ. Двох злочинців засуджено до смертної кари шляхом розстрілу.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. Поліція виявила масове захоронення жертв бойовиків.

Докладніше...
Важкий рік для монархії

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ помер іще один принц.

Докладніше...
Бувають і такі візи

УЗБЕКИСТАН скасував виїзні візи.

Докладніше...
Вогонь розходився

ЄВРОПА. Адріатичне узбережжя охопили пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Геополітика

Скандал на замовлення

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Протягом десятиліть міжнародна спільнота намагається примусити Північну Корею відмовитися від програми ядерного озброєння. Однак, незважаючи на солідний пакет застосованих до країни санкцій та глибоку внутрішню економічну кризу, Пхеньян продовжує ракетні випробування. За останні кілька місяців ситуація довкола них увійшла у дуже небезпечну фазу.

СПРАВА в тому, що раніше заяви КНДР про наявність у неї ядерних боєголовок, здатних досягати віддалених цілей з допомогою ракет дальнього радіуса дії, сприймалися світовою спільнотою досить скептично. Оскільки своїх потужностей для виробництва ракет Північна Корея не має, а міжнародні санкції забороняють іншим країнам постачати їй потрібне обладнання.

Втім, два нещодавні ракетні випробування, проведені КНДР, викликали серйозне занепокоєння. Експерти визнали, що ці заяви можуть бути аж ніяк не блефом. А це означає, що північнокорейські ракети здатні досягти території головного ворога всього корейського народу — США. Відповідь американців не забарилася: Дональд Трамп заявив про можливість нанесення превентивного ракетного та авіаційного удару по КНДР...

На тлі цієї гострої світової кризи як грім серед ясного неба в одному з найбільших американських видань The New York Times з’явилася стаття із посиланням на дослідження експерта Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Ельмана, у якій ідеться про те, що міжконтинентальні балістичні ракети Пхеньяна оснащені українськими двигунами виробництва дніпропетровського «Південмашу».

Звинувачення, м’яко кажучи, дуже неприємне. Першим на нього відреагував секретар РНБО України Олександр Турчинов. Він заявив, що наша країна ніколи не постачала ракетні двигуни та будь-які ракетні технології до Північної Кореї, а появу відповідних публікацій в іноземних ЗМІ вважає кампанією ворожих спецслужб.

Затим і завод «Південмаш» висловив жаль з приводу публікації у The New York Times статті відверто провокаційного характеру. «Південмаш» ніколи раніше не мав і не має зараз жодного зв’язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру», — наголошується у заяві прес-служби підприємства.

Водночас в.о. голови Державного космічного агентства України Юрій Радченко зазначив, що Україна раніше постачала космічні ракети з двигунами РД-250 до Росії і остання цілком могла передати їх Північній Кореї.

З якого ж дуба впала ця «думка експерта»? Своє бачення ситуації, зокрема, виклав екс-секретар РНБО України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін. Він назвав інформацію про постачання українських ракетних двигунів у КНДР фальсифікацією і «грубим наїздом» на Україну. За його словами, він очікував подібного вкидання інформації після того, як президент США підписав закон про розширення санкцій проти РФ. У зв’язку із цим Горбулін нагадав про скандал 2002 року із нібито постачанням Україною станцій радіотехнічної розвідки «Кольчуга» в Ірак. Було проведене розслідування, «Кольчуг» в Іраку ніхто не знайшов, жодних вибачень українській стороні принесено не було, проте, за словами екс-секретаря РНБО, ця історія «суттєво вплинула на зовнішню політику нашої країни».

Затим і Майкл Ельман частково відхрестився від своїх звинувачень. Він, мовляв, не мав на увазі, що уряд України сприяв КНДР в отриманні ракетних технологій. На його думку, Північна Корея могла їх отримати через незаконні мережі торгівців зброєю.

Чи буде й далі розкручуватися цей скандал? У будь-якому разі українській владі слід, крім заяв, надати вагомі докази непричетності до поставок двигунів у КНДР. Адже, якщо у випадку з «Кольчугами» йшлося про можливість обстрілів американських військових на території Іраку, то північнокорейські балістичні ракети — це пряма загроза території та народу Сполучених Штатів Америки. А це може мати непередбачувані серйозні наслідки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підпис президента
Читати
Врятувати закон
Читати
Про субсидії безробітним
Читати
Кінець дешевій альтернативі?
Читати
Потрійний «Еспресо»
Читати
На своїй землі — для РФ «чужий»
Читати
Тріумф українського кіно
Читати
Знову та сама біда...
Читати
...а за нею інша
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове