Архів
П’ятниця,
18 серпня 2017 року

№ 64 (19509)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Оригінальні легкі страви

Літній пиріг із помідорами

6 шт. томатів, 500 г листкового тіста (з магазину чи приготувати самому), 200 г жирної сметани, два зубки часнику, зелена цибуля, два яйця, дві гілочки базиліку, сіль за смаком.

Базилік вимити, розібрати на листочки і дрібно нарізати, часник подрібнити. Помістити базилік і часник у ступку й розім’яти товкачем до однорідної маси. Збивачкою збити сметану з яйцями, додати пасту з базиліка і часнику. Приправити сіллю і перцем та добре перемішати. Помідори вимити і нарізати кружальцями завтовшки приблизно півсантиметра.

Тісто розкачати у формі великого прямокутника. Викласти його у змащену маслом (не олією) або маргарином прямокутну форму для випікання так, щоб були закриті дно і боки. Зробити в тісті часті проколи виделкою. Влити у форму яєчно-сметанну суміш. Зверху розкласти нарізані помідори, присмачити сіллю і перцем. Поставити в розігріту до 200ОС духовку на 20 хв. Зеленою цибулею (її можна замінити петрушкою, кропом) посипати гарячий пиріг і дати охолонути.

Куряче філе у вершковому соусі

1 кг курячого філе, 200 мл вершків, 1 ч. ложка гірчиці, три зубки часнику, три гілочки чебрецю, 100 г твердого сиру, олія для смаження, сіль, перець.

Посолити і поперчити заздалегідь промите філе. Обсмажити його з двох боків до рум’яної скоринки на сковороді. У вершки вичавити часник, додати гірчицю і листочки чебрецю, посолити і поперчити, перемішати. Перекласти обсмажене філе у форму для запікання. Залити вершковим соусом. Посипати натертим сиром і поставити в духовку на 20-25 хв. при 200ОС.

Домашні глазуровані сирки

Плитка темного шоколаду, 300 г домашнього сиру, 50 г вершкового масла, три столові ложки згущеного молока, силіконові формочки. Плитку шоколаду розламати на шматочки і розтопити на водяній бані. Якимсь саморобним помазком нанести шоколад на дно і бічні частини силіконових формочок (залишити трохи для верхньої частини сирка). Поставити їх на 15-20 хв. у холодильник, аби шоколад застиг. Сир розтерти з маслом на однорідну масу, додати згущене молоко і перемішати. Заповнити формочки із застиглим шоколадом сирною масою. Викласти поверх сиру шар шоколаду і поставити ємності в холодильник на 15-20 хв. Вийняти сирки і подавати (про переваги силіконових форм для випікання та іншого ми вже писали, нині вони продаються майже в усіх господарчих магазинах).

Версія для друку          До списку статтей

КОРИСТЬ чорниці дикорослої безсумнівна, але майже не відстає від неї культурна родичка — чорниця садова. Саме пора висадити її на обійсті. Приживається вона не дуже легко, але, доклавши зусиль, за три-чотири роки матимете перші плоди. Наші рекомендації, сподіваємось, допоможуть вам у вирощуванні диво-ягоди. Втім, насамперед необхідно придбати виведені у розсадниках сорти. Кущики чорниці, привезені з лісу, на ділянці рости не будуть, як не старайся.

На базарі від покупців часто можна почути нарікання на дорожнечу молока і молочних продуктів. А сільські господині у відповідь: «Де ж тієї трави та сіна набратися? Скоро й корови доведеться збутися». Справді, годівля домашньої живності нині є великою проблемою і через спекотні літа, і через брак пасовищ. Треба шукати вихід, і він полягає у вирощуванні на власному полі високоврожайних кормових культур. Яких саме, підкажемо, і взагалі поговоримо про те, що покласти в годівниці.

Ази підготовки картоплі до зимового зберігання нагадаємо городникам. Тільки дотримання правил трьох періодів, застосовуваних до бульб, збереже наш другий хліб із мінімальними втратами і дасть змогу смакувати непророслою картоплею і навесні. Отож які найефективніші способи і умови тримання у сховищах картоплі?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове