Архів
П’ятниця,
11 серпня 2017 року

№ 62 (19507)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сумні роковини

ГРУЗІЯ. Минуло дев’ять років від дня російського вторгнення до країни.

Докладніше...
На порозі громадянської війни

ВЕНЕСУЕЛА. Контрольований опозицією парламент оголосив конституційну асамблею нелегітимною.

Докладніше...
Гонорова автономія

КИТАЙ. Тайвань готовий захищатися від Китаю у разі необхідності.

Докладніше...
Ракетний удар

СИРІЯ. Армія Башара Асада завдала ракетного удару по передмістю Дамаска.

Докладніше...
Наша людина у космосі

КАНАДА. Одним із двох нових астронавтів країни став українець за походженням.

Докладніше...
Перезавантаження економіки

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відмовляється від нафти як опори економіки.

Докладніше...
Лісові пожежі

МАКЕДОНІЯ. Уряд увів режим надзвичайного стану через масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Шовковиця

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

У СВІТІ нараховується близько півтора десятка видів шовковиць. Часто можна почути, що в Україні ростуть шовковиці біла, чорна і червона. Насправді на основній території країни є шовковиця біла, котра має форми з білими, рожевими та чорними плодами. Справжня ж шовковиця чорна теплолюбна рослина і зростає в Криму та інколи в південних районах материкової частини. Селекційні здобутки пропонують споживачам ягоди до 5 см завдовжки та діаметром 2 см. Ця рослина мала свої злети, надто за часів створення промислових плантацій для вирощування шовкопряда та отримання натурального шовку, на сьогодні ж вона залишилася в приватних садах як плодова рослина.

За вмістом корисних речовин шовковиця не поступається іншим загальновідомим рослинам. Її плоди містять вітаміни А, В1, В3, С, К, РР, пектини, дубильні речовини, кислоти (фолієву, яблучну, лимонну, бурштинову, аскорбінову тощо), макро- та мікроелементи, а саме: залізо, цинк, марганець, селен, мідь, калій, кальцій, магній, натрій та фосфор. У народній медицині використовують супліддя, листя, кору і корені рослини. Її цілющі властивості застосовують для лікування і профілактики хвороб печінки та нирок, при цукровому діабеті, шлункових захворюваннях, недокрів’ї, запаленнях горла, як пото- та глистогінний засіб та протидію проблемам зі шкірою. Не можна не згадати й харчові властивості шовковиці, завдяки яким вона незамінна у приготуванні соку, сиропів, компотів, желе, варення, мармеладів, наливок і киселів, у свіжому вигляді та як начинка для кондитерських виробів. Окрім свіжих ягід, з цією метою споживають і сушені супліддя.

Як сировину в народній медицині застосовують супліддя, листя, кору, коріння, бруньки. Заготовляють у другій половині літа. Режим машинного сушіння становить 60-80 градусів залежно від виду сировини, природне сушіння проводять на горищах або ж у подібних місцях. Супліддя не тільки сушать, а й заморожують на зиму. Термін зберігання сушеної продукції — до трьох років, бажано в полотняних мішечках чи скляній тарі. Ще однією формою зберігання ягід шовковиці є так званий сироп, котрий являє собою уварену до густої консистенції ягідну масу без додавання цукру. Зберігається цей продукт виключно в холодильнику і має короткий термін використання.

Шлунково-кишкові проблеми варто зменшувати за рахунок уживання відвару. Для цього краще використовувати дворічні гілки, котрі нарізають довжиною до п’яти сантиметрів, заливають у термосі окропом із розрахунку літр води на склянку подрібненої маси і настоюють 3-4 години. За бажання (особливо, якщо це висушений матеріал попереднього року заготівлі) суміш подрібнених гілочок і води проварюють на невеликому вогні протягом 10 хвилин, а потім настоюють до охолодження. Приймають по 50 мл тричі на день.               

При легкій формі цукрового діабету помічний настій ягід шовковиці. Півсклянки свіжих суплідь (або чверть склянки сухих) заливають у термосі 200 мл окропу і настоюють протягом двох годин. П’ють по 50-60 мл тричі на день. З цією ж метою в страви додають кілька чайних ложок подрібненого сухого листя.

Бронхіальну астму, бронхіт, запалення легень лікують настоєм кори чи коріння шовковиці, заливши в термосі столову ложку подрібненої сировини півлітра окропу на дві години. Проціджений настій уживають тричі на день по столовій ложці. Для профілактики кашлю використовують розведений навпіл сік з ягід шовковиці. При нежитю свіжий сік закапують у ніс по 2-4 краплі 3-5 разів на день, що суттєво покращує стан і сприяє швидкому перебігу захворювання.

Деякі ниркові проблеми можна вилікувати настоєм свіжих ягід, приготованому в термосі протягом двох годин із розрахунку три столові ложки подрібнених суплідь на півлітра окропу. Приймають по 100 мл 3-4 рази на день.

Для стабілізації тиску при гіпертонії допоможе відвар кори шовковиці. П’ять столових ложок подрібненої кори заливають літром води і відварюють на слабкому вогні 30-40 хвилин, настоюють до двох годин, проціджують і споживають протягом дня одну-дві склянки.

Як глистогінний препарат використовують настій подрібненого свіжого чи сушеного листя у формі чаю із розрахунку 3-4 листки на склянку окропу. Інший варіант — чотири чайні ложки подрібнених суплідь заливають 200 мл окропу, настоюють не менш як дві години, затим приймають рівними частинами протягом дня, як правило, по 50 мл чотири рази.

Для підвищення статевого тонусу застосовують відвар свіжих ягід із додаванням меду. Зазвичай кілограм ягід відварюють у літрі води до утворення однорідної маси (приблизно 20-30 хвилин), потім додають повну склянку меду. Охолоджують природним шляхом і перекладають у стерилізований скляний посуд. Приймають по 1-2 чайні ложки двічі-тричі на день. Особливо корисний продукт для представників обох статей після сорока років.

Чай із листя та суплідь шовковиці помічний для зниження температури під час застудних захворювань та як сечогінний препарат. В останньому випадку такий чай чи відвар уживають ізвечора, за декілька годин до сну для уникнення набряків під очима зранку.

Щоб уникнути проблем зі шкірою використовують настій подрібненої кори чи коренів шовковиці в олії із розрахунку три столові ложки рослинної сировини на літрову пляшку олії. Можна рекомендувати перемолоти кору чи коріння до стану порошку й надавати перевагу рафінованій і дезодорованій олії, можна з додаванням оливкової, зберігаючи в темному місці. Таку суміш застосовують для лікування ран, виразок, забоїв тощо. З цією ж метою використовують чистий сік, а також «кашку» з розтертих ягід, прикладаючи як компрес до уражених місць. Підійде й мазь із перетертої кори. В кавомолці чи блендері перемелюють п’ять ложок кори, заливають склянкою дезодорованої олії і вживають за призначенням, зберігаючи в холодильнику.

Як загальнозміцнювальний препарат рекомендують споживати ягоди шовковиці до півкілограма на день. Єдині застереження — не зловживати ними гіпертонікам і людям із цукровим діабетом. У таких кількостях ягоди можуть мати легкий проносний ефект.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Абонентів під контроль держави?
Читати
Міненерговугілля стереже ціни
Читати
Чекав на заяву — чекай і на друк
Читати
До зірок
Читати
На парад — із братом по нещастю
Читати
Рекорд на «кукурузнику»
Читати
Купайтеся відповідально
Читати
Спочатку зникли, згодом знайшлися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове