Архів
П’ятниця,
11 серпня 2017 року

№ 62 (19507)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сумні роковини

ГРУЗІЯ. Минуло дев’ять років від дня російського вторгнення до країни.

Докладніше...
На порозі громадянської війни

ВЕНЕСУЕЛА. Контрольований опозицією парламент оголосив конституційну асамблею нелегітимною.

Докладніше...
Гонорова автономія

КИТАЙ. Тайвань готовий захищатися від Китаю у разі необхідності.

Докладніше...
Ракетний удар

СИРІЯ. Армія Башара Асада завдала ракетного удару по передмістю Дамаска.

Докладніше...
Наша людина у космосі

КАНАДА. Одним із двох нових астронавтів країни став українець за походженням.

Докладніше...
Перезавантаження економіки

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відмовляється від нафти як опори економіки.

Докладніше...
Лісові пожежі

МАКЕДОНІЯ. Уряд увів режим надзвичайного стану через масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Урядові заяви і реальність

Олена КОЩЕНКО.

Останнім часом із вуст тих, хто стоїть біля державного керма, новини про успіхи країни ллються, мов із рогу достатку. Країна б’є рекорди з експорту сільгосппродукції... Інфляція у липні помітно сповільнилася... Надходження до зведеного бюджету зросли майже на третину... Середня зарплата по країні вдвічі перевищила мінімальну, визначену в розмірі 3200 гривень...

І ХОТІЛОСЯ б порадіти, але реалії чомусь зовсім не відповідають оптимізму урядовців. Про це свідчать і дані Держкомстату. В Україні за останні кілька років число одержувачів субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг зросло більш ніж у десять разів. У першому півріччі 2017 року по субсидії звернулися понад 6,3 млн українських родин. Лише у травні-червні, коли ціни на харчі та компослуги зірвалися в галоп, кількість заяв зросла аж ушестеро.

При цьому серед регіонів лідери з отримання субсидій — Сумська та Полтавська області: 64,6 і 63,4% родин відповідно. У Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Хмельницькій, Кіровоградській та Миколаївській областях, мало не кожна друга сім’я користується такою допомогою від держави.

Найменше тих, що звернулися до держави по допомогу в оплаті компослуг та енергоносіїв — в Одеській області та Києві (15,9 і 25,5%).

А тим часом уряд тихою сапою своїх постанов і вказівок «згори» відповідним службам продовжує проріджувати лави субсидіантів. Відтак упродовж нинішнього року їх число скоротилося приблизно вдвічі: з 4,624 млн до 2,356 млн (якщо порівнювати дані за червень 2016-го та червень 2017 років). Про це йдеться в макроекономічному і монетарному огляді НБУ за липень. У НБУ це пов’язують зі змінами у держпрограмі надання субсидій домогосподарствам на оплату послуг ЖКГ, що набрали чинності з травня 2017 року.

Чому владці, які досі запевняли, що «почують кожного», раптом перестали виявляти щедрість до злиденного народу? Причина криється в тому, що наш уряд, як і більшість попередніх, великою мірою утримує економічну ситуацію на позички міжнародних фінансових інституцій. А хто платить, той, відомо, і замовляє музику. Згідно меморандумом, укладеним Кабміном із МВФ, до кінця липня 2017 року Україна зобов’язувалася «переглянути систему комунальних субсидій» та «ввести коригування соціальних норм у непікові місяці протягом опалювального сезону». Це й змусило урядовців зменшити кількість субсидіантів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Абонентів під контроль держави?
Читати
Міненерговугілля стереже ціни
Читати
Чекав на заяву — чекай і на друк
Читати
До зірок
Читати
На парад — із братом по нещастю
Читати
Рекорд на «кукурузнику»
Читати
Купайтеся відповідально
Читати
Спочатку зникли, згодом знайшлися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове