Архів
П’ятниця,
11 серпня 2017 року

№ 62 (19507)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Навіть хвіст має значення

ЗАЗВИЧАЙ п’ятачків купують у віці до одного місяця вагою 5-6 кг, в півторамісячному віці — 10-12 кг і у віці двох місяців — 15-16 і навіть 18-20 кг. Кабанчиків каструють переважно в 4-тижневому віці.

Дуже важливо відібрати порося безпосередньо для відгодівлі. У здорових підсвинків хвіст завжди сухий і чистий, скручений у петлю, у хворих — опущений, мокрий, облізлий. Під час вибору поросяти особливу увагу необхідно також звертати на його подих. При легеневому захворюванні тварини важко дихають, часто з хрипом. Іноді покупець піднімає порося на 40-50 см від землі і випускає з рук. Якщо воно, приземлившись, починає кашляти, то така тварина може виявитися схильною до захворювання на риніт.

Вирощувану свинку для одержання приплоду необхідно годувати так, щоб середньодобовий приріст живої маси становив 450-550 г.

Зазвичай свинок уперше злучають або штучно запліднюють у віці 9-10 місяців, за умови, що вони добре розвинені й важать не менш як 125 кг.

Для того щоб виростити хорошу свиноматку, найкраще вибирати самичку з гнізд зимових або ранньовесняних опоросів. Вона має бути від багатоплідної добре розвиненої свиноматки. Вибираючи свинку, особливу увагу необхідно звертати на кількість сосків (їх повинно бути не менше шести в кожному ряду) і на її прикус — передні зуби нижньої щелепи не мають виступали вперед і бути на рівні передніх зубів верхньої щелепи.

Не можна вибирати свинку з метою отримання потомства, яка має кратерні соски (їхні краї втиснуті в середину). В цьому разі поросята під час ссання здавлюватимуть їх із боків, в результаті чого закупорюються отвори і припиняється виділення молока.

При правильній годівлі й належних умовах догляду від свиноматки за один опорос можна одержати 10-12, а за рік — понад 20 поросят. Період її супоросності триває 112-114 днів (3 місяці, 3 тижні й 3 дні). Підсвинки набирають за 6-7 місяців живої маси 100 кг.

Залежно від ваги тварин забійний вихід (відношення маси туші, голови, ніг і внутрішнього жиру до маси тварини перед забоєм) коливається від 70 до 85%, тобто у свиней масою 80-100 кг він становить 70-75%, 150-180 кг — 80-82% і у добре вгодованих — 83-85%. Для порівняння зазначимо, що забійний вихід у великої рогатої худоби коливається в межах 50-60%, в овець та кіз — 44-52%.

Версія для друку          До списку статтей

УСІ власники суничних грядок знають, що оптимальні терміни висаджування розеток цієї культури на постійне місце — це серпень і перша половина вересня. Але останніми роками на заваді стає спека: і розетки погано наростають, і пересаджувати садивний матеріал ризиковано... Що робити? Вихід є — придбати пластикові стаканчики і спробувати отримати розсаду із закритою кореневою системою. Наші рекомендації стосуватимуться того, як це зробити. Особливо доцільно застосовувати спосіб при розмноженні нових дорогих сортів, коли маточного матеріалу обмаль.

Якщо ваш перець окупувала попелиця, ще є час порятувати плоди, що в центральних і північних районах ще тільки починають достигати. В основному поведемо мову про народні методи захисту, адже до «хімії» в цю пору треба вдаватись лише в крайньому разі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове