Архів
П’ятниця,
11 серпня 2017 року

№ 62 (19507)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Власне насіння томатів

У НАШ час не проблема купити насіння будь-яких овочів чи квітів у магазині або на базарі. Полиці завдяки голландцям заповнені цілий рік. Однак у кожного городника є улюблені сорти, насіння яких він збирає сам. Особливо це стосується томатів.

Плоди на насіння слід відібрати ще на рослині. Найліпше — у другій китиці. Позначити їх (наклеїти клаптик скотчу чи ізоляційної стрічки) і залишити на рослині до повного достигання. Лише так сформується повноваге зріле насіння.

Відтак томати (бажано з етикеткою із назвою сорту) кладуть у неметалеві контейнери.

Доведення до кондиції триває не більше 5-7 днів. Після цього плоди розрізають навпіл і чайною ложкою вибирають насіння разом із мезгою. Залишають її у скляних банках для ферментації. Важливо, щоб при цьому до слоїка не потрапила вода, інакше насіння почне проростати. Період ферментації залежить від температури в приміщенні. Якщо вона на рівні 25ОС, то достатньо однієї доби, аби насінини почали легко відокремлюватися від мезги. Якщо прохолодніше, то потрібно дві доби. Ферментація впродовж трьох діб і довше може знизити схожість матеріалу.

Після цього насіння слід промити. Спочатку заливають воду і ретельно перемішують для відокремлення мезги, яка спливає на поверхню. Зазвичай насіння залишається на дні. Якщо воно не відокремлюється, його можна перетерти на ситі.

Промитий матеріал викладають на рівній поверхні. Грудочки акуратно розтирають, аби відокремити насінини одна від одної. За сухої погоди матеріал висихає упродовж 3-4 діб. Протягом цього часу насіння треба перемішувати два-три рази на день, що забезпечить рівномірне його просушування. Відтак ще раз розминають, щоб не залишилося грудочок.

Насіння томатів зберігає свою схожість близько 6 років. Його слід тримати в паперових пакетах, тканинних чи сітчастих мішечках. Можна також використати пакет із фольги чи пластиковий контейнер. На пакеті вказують назву сорту та рік збору насіння.

Заготовлений матеріал зберігають у прохолодному місці. Температура повітря в приміщенні має бути не вище 20ОС, а відносна вологість повітря — 30%. За тривалого впливу високих температур схожість насіння знижується.

Версія для друку          До списку статтей

УСІ власники суничних грядок знають, що оптимальні терміни висаджування розеток цієї культури на постійне місце — це серпень і перша половина вересня. Але останніми роками на заваді стає спека: і розетки погано наростають, і пересаджувати садивний матеріал ризиковано... Що робити? Вихід є — придбати пластикові стаканчики і спробувати отримати розсаду із закритою кореневою системою. Наші рекомендації стосуватимуться того, як це зробити. Особливо доцільно застосовувати спосіб при розмноженні нових дорогих сортів, коли маточного матеріалу обмаль.

Якщо ваш перець окупувала попелиця, ще є час порятувати плоди, що в центральних і північних районах ще тільки починають достигати. В основному поведемо мову про народні методи захисту, адже до «хімії» в цю пору треба вдаватись лише в крайньому разі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове