Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення влетить у копієчку

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова заплатити 40 мільярдів євро за вихід із ЄС.

Докладніше...
Сумні роковини

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять жертв атомного бомбардування Хіросіми.

Докладніше...
Іще далеко до остаточної перемоги

СИРІЯ. Армія звільнила від джихадистів останнє місто в провінції Хомс.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

США відреагують на рішення РФ щодо вислання американських дипломатів із країни.

Докладніше...
Узялися за терористів

ФРАНЦІЯ. 700 громадян країни воювало на боці ісламістів у Сирії та Іраку.

Докладніше...
Без сенату, зате з новим прапором

У МАВРИТАНІЇ скасують сенат та замінять прапор.

Докладніше...
Усім миром приборкують

ООН. Рада Безпеки організації одноголосно підтримала резолюцію про посилення санкцій проти Північної Кореї.

Докладніше...
Всупереч США і ЄС

У ВЕНЕСУЕЛІ розпочала роботу конституційна асамблея.

Докладніше...
Дрес-код для підсудних

У ТУРЕЧЧИНІ обвинувачених у тероризмі і держперевороті одягатимуть у спецформу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Відпустка у зв’язку з доглядом за дитиною

«Невдовзі моя донька народить первістка. Вона студентка стаціонару, переривати навчання не хоче. Чи можу я як бабуся взяти відпустку для догляду за дитиною?»

Марина ПРЯДКО.

смт Новоархангельськ

Кіровоградської області.

ЗГІДНО зі статтею 179 КЗпП і статтями 18, 20 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. №504/96-ВР, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, крім матері дитини, може бути використана також повністю або частково її батьком, бабою, дідом чи іншими родичами, котрі фактично доглядають дитину. Підставою для надання такої відпустки зазначеним особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, і виплату відповідної допомоги їй припинено (із зазначенням дати).

Для оформлення відпустки у зв’язку з доглядом за дитиною бабуся має подати:

lписьмову заяву на ім’я роботодавця;

lкопію свідоцтва про народження дитини;

lдовідку з місця навчання матері про те, що вона є студенткою денної (очної) форми навчання і не перебуває в академічній відпустці;

lдовідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері дитини про те, що їй припинено (із зазначенням дати) виплату допомоги по догляду за дитиною або що ця допомога не призначалася.

За умови подання цих документів бабуся матиме право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У частині восьмій статті 179-й КЗпП зазначено, що за бажанням жінки або особи, яка фактично доглядає дитину, в період перебування у такій відпустці можна працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за особою зберігається право на отримання повного розміру допомоги у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Якщо бабуся виявить бажання працювати на умовах неповного робочого часу під час відпустки для догляду за дитиною, то для одержання допомоги необхідно подати до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки для догляду за дитиною та про встановлення на період цієї відпустки режиму неповного робочого часу (п. 23-й Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. №1751; далі — Порядок №1751).

Окремо слід зазначити, що особам, які доглядають дитину віком до трьох років і одночасно продовжують навчатися з відривом від виробництва, допомога до досягнення дитиною трирічного віку виплачується в повному розмірі (п. 21-й Порядку №1751).

 

Добові на відрядження держслужбовцям

«Чи встановлена законодавчо сума добових витрат для держслужбовців на відрядження по Україні?» — запитує Іван Пилипчук із м. Жовтих Вод Дніпропетровської області.

ГРАНИЧНИЙ розмір добових визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати —нинішнього року це 3200 гривень у місячному розмірі й 19,34 гривні — у погодинному. Власне, що таке добові? Це кошти, виплачені понад заробітну плату працівникові, який відбуває у відрядження, для покриття особливих витрат (харчування та на інші власні потреби фізичної особи).

Розмір визначено постановою Кабінету міністрів «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» — 60 гривень по Україні і не більш як 600 гривень для найму житлового приміщення на добу.

Також зазначимо, що, згідно з Податковим кодексом, до оподатковуваного доходу не включаються добові витрати, не підтверджені документально, в обсязі не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати (цього року — 320 гривень), встановленої законом на 1 січня податкового року, в розрахунку за кожен календарний день відрядження. Тобто цією нормою визначена максимальна сума добових, яка не обкладається податком на доходи.

Ліна Пасько.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Здирництво не пройшло. Поки що
Читати
Погодний удар по врожаю
Читати
Хто за головного?
Читати
На радість «самогонникам»
Читати
Час повертати борги
Читати
Iнвестиції у дорогоцінні метали
Читати
Чия залізниця?
Читати
Мовитимуть на території ОРЛО
Читати





— Ми досягли небаченого і нечуваного! Тому ви цього не бачите й не чуєте...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове