Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення влетить у копієчку

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова заплатити 40 мільярдів євро за вихід із ЄС.

Докладніше...
Сумні роковини

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять жертв атомного бомбардування Хіросіми.

Докладніше...
Іще далеко до остаточної перемоги

СИРІЯ. Армія звільнила від джихадистів останнє місто в провінції Хомс.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

США відреагують на рішення РФ щодо вислання американських дипломатів із країни.

Докладніше...
Узялися за терористів

ФРАНЦІЯ. 700 громадян країни воювало на боці ісламістів у Сирії та Іраку.

Докладніше...
Без сенату, зате з новим прапором

У МАВРИТАНІЇ скасують сенат та замінять прапор.

Докладніше...
Усім миром приборкують

ООН. Рада Безпеки організації одноголосно підтримала резолюцію про посилення санкцій проти Північної Кореї.

Докладніше...
Всупереч США і ЄС

У ВЕНЕСУЕЛІ розпочала роботу конституційна асамблея.

Докладніше...
Дрес-код для підсудних

У ТУРЕЧЧИНІ обвинувачених у тероризмі і держперевороті одягатимуть у спецформу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Жнивуємо

Олена ГРИГОРЕНКО.

ВЖЕ ПІВТОРА мільйона тонн зерна засипали в засіки аграрії області. Як повідомили у департаменті агропромислового розвитку ОДА, нинішнього року врожайність ранніх зернових культур на 12% нижча, ніж торік. Вона становить у середньому 31,9 ц/га. Нині збиральна кампанія наближається до завершення.

Четверта оздоровча зміна

58,5 ТИСЯЧІ дітей Кіровоградщини потребують підтримки держави та мають право на оздоровлення коштом місцевого бюджету. Цього року така можливість випала лише кожній другій соціально не захищеній дитині. Для них організовано відпочинок в оздоровчих закладах Новоархангельського і Олександрійського районів, а також у сусідніх областях. Так, днями до оздоровниці «Перлина Чорномор’я», що у селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині, прибули 84 юних кіровоградців. Серед них сироти, вихованці багатодітних та малозабезпечених сімей, діти загиблих учасників АТО, а також хлопчики та дівчатка з обмеженими можливостями.

Свій Гройсман і Цар

УПРОДОВЖ першого півріччя в області склали 240 актових записів про зміну імені. В деяких випадках люди змінювали власні прізвища — не через сімейні обставини, а просто за бажанням. Серед найоригінальніших Управління державної реєстрації ГТУЮ в Кіровоградській області виокремило такі: Антон Леонов змінив ім’я та прізвище на Джозеф Ернст, а Тетяна Дідик відтепер стала Дессай Десірее Деніссе. Окрім цього, Знам’янський міський відділ ДРАЦС склав актовий запис про зміну прізвища Комар на Цар, а Олександрійський міський відділ ДРАЦС — Садовенко на Гройсман. І справді, Гройсманом бути в Україні краще!

До лікаря — по безплатний рецепт

ВІД ПОЧАТКУ реалізації програми «Доступні ліки» нею скористалася 81 тисяча жителів краю. Їм загалом виписано 180 тисяч рецептів на той чи інший препарат. Отримати їх можна у 600 аптеках, більшість із яких розташовані в містах обласного значення. За інформацією департаменту охорони здоров’я ОДА, цього року загалом на програму «Доступні ліки» передбачене фінансування у розмірі 17,4 млн грн. Як відомо, після зміни принципу фінансування амбулаторної ланки пацієнти дістали змогу самостійно вибирати призначені їм та одержувати в аптечній мережі ліки із затвердженого Кабміном списку. Більшість медикаментів пацієнти одержують безкоштовно або з незначною доплатою.

Україна, Iран, США...

У ТЕГЕРАНІ, столиці Ірану, щойно завершилася міжнародна учнівська олімпіада з інформатики, у якій узяли участь понад 300 школярів з усього світу. Українські школярі завоювали на ній одну золоту і дві срібні медалі. Одним із лідерів нашої команди був 17-річний Антон Ципко з селища Голованівськ. Він удостоївся золотої нагороди та посів 8-ме місце в загальному заліку. Це найкращий особистий результат українських збірних починаючи з 2006 року.

На жаль, ця славна перемога нашого юного співвітчизника трохи гірчить. Бо Антон Ципко, який цього року закінчив школу, вже отримав і прийняв запрошення навчатись у США. Він мріє стати програмістом.

Непотріб, ще й радіоактивний

СКАНДАЛ спричинили незаконно вириті одним власником екскаватора радіоактивні відходи в ділянці глинянoгo кaр’єру «Вeсeлівськoгo рoдoвищa», що поблизу Кропивницького. Прибулі туди фaхівці Дeржaвнoгo нaукoвo-тeхнічнoгo цeнтру з ядeрнoї тa рaдіaційнoї бeзпeки встановили, що рівень радіоактивного зараження ґрунту і техніки, яка експлуатувалася там на земляних роботах, перевищує норму. Поки вирішується подальша доля небезпечного металу, непотріб зaрили на тій самій території, де раніше незаконно розкопали. Крім того, ділянку обгородили та поставили попереджувальні знаки. Як повідомили в обласному управлінні з надзвичайних ситуацій, зараз вирішується питання щодо перезахоронення небезпечних відходів у межах ядерних сховищ, які є на території України.

У полоні минулого

ВЖЕ СТІЛЬКИ часу точаться розмови про необхідність перейменування Кіровоградської міської ради на Кропивницьку. Та який спротив чинять цьому депутати! Ось і днями члени спеціальної комісії вкотре не підтримали проект про декомунізацію міськради, через що він не був поданий на розгляд сесії. Тим часом, так само вкотре, набрала необхідну кількість голосів громадськості і петиція про необхідність такого перейменування. Громадські активісти влаштували пікет і заявили, що будуть вимушені подати заяву у СБУ та поліцію на депутатів міськради за пропаганду комуністичної ідеології.

Смачна картопелька з нітратами?

ЯКОЇ якості фрукти і овочі нині продаються? Фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України взяли проби на вміст нітратів у різних плодах на ринках міст Кропивницький, Олександрія, Світловодськ, а також в Олександрійському та Гайворонському районах. «Грішать» нітратами не лише кавуни і дині, а й картопля, капуста, кабачки. Відповідно до супровідних документів, найбільше продукції з «начинкою» завезено з Херсонської області.

Iз безробітних — у кондитери

У НОВОМИРГОРОДІ в районному центрі зайнятості на замовлення роботодавця ТОВ «Дісста», що займається торгівлею кондитерських виробів, для незайнятих громадян провели міні-ярмарок вакансій продавця продовольчих товарів. Зокрема, йшлося про місця, які з’являться з відкриттям нового магазину мережі кондитерських. У рамках заходу відбулася репрезентація підприємства, під час якої претенденти дізналися про умови праці, заробітну плату, соціальні гарантії працівникам та іншу корисну інформацію, пов’язану з працевлаштуванням. Конкурс на вакантні місця був понад сто чоловік на місце.

Наділи для бійців АТО

ВІД ПОЧАТКУ року в області видали 6222 накази щодо розпоряджання землями державної власності сільськогосподарського призначення. Із них 3304 — учасникам Антитерористичної операції. Воїни АТО здебільшого одержать ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Болгарія стане ближчою

УРЯД цієї країни ухвалив рішення відкрити почесне консульство Болгарії в Україні у місті Кропивницький. Почесним консулом буде призначений Дмитро Йоргачов. Діяльність такої установи сприятиме зміцненню зв’язків представників болгарської громади в цій частині України з батьківщиною, а також болгарсько-українських торговельно-економічних, туристичних, культурних, науково-освітніх відносин, заявило керівництво Болгарії. На сьогодні в цієї країни одне почесне консульство в Україні — у Львові. У процесі відкриття таке ж консульство в Запоріжжі — вже є відповідне рішення ради міністрів.

Знищили авіабомбу

НА КОЛИШНЬОМУ Компаніївському полігоні фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Кіровоградській області знищили авіабомбу. Її виявили під час суцільного розмінування території полігону. Знахідку було ідентифіковано як авіаційна бомба П50Ш. Боє-припас вилучили та підірвали на спеціальному майданчику.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Здирництво не пройшло. Поки що
Читати
Погодний удар по врожаю
Читати
Хто за головного?
Читати
На радість «самогонникам»
Читати
Час повертати борги
Читати
Iнвестиції у дорогоцінні метали
Читати
Чия залізниця?
Читати
Мовитимуть на території ОРЛО
Читати





— Ми досягли небаченого і нечуваного! Тому ви цього не бачите й не чуєте...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове