Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення влетить у копієчку

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова заплатити 40 мільярдів євро за вихід із ЄС.

Докладніше...
Сумні роковини

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять жертв атомного бомбардування Хіросіми.

Докладніше...
Іще далеко до остаточної перемоги

СИРІЯ. Армія звільнила від джихадистів останнє місто в провінції Хомс.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

США відреагують на рішення РФ щодо вислання американських дипломатів із країни.

Докладніше...
Узялися за терористів

ФРАНЦІЯ. 700 громадян країни воювало на боці ісламістів у Сирії та Іраку.

Докладніше...
Без сенату, зате з новим прапором

У МАВРИТАНІЇ скасують сенат та замінять прапор.

Докладніше...
Усім миром приборкують

ООН. Рада Безпеки організації одноголосно підтримала резолюцію про посилення санкцій проти Північної Кореї.

Докладніше...
Всупереч США і ЄС

У ВЕНЕСУЕЛІ розпочала роботу конституційна асамблея.

Докладніше...
Дрес-код для підсудних

У ТУРЕЧЧИНІ обвинувачених у тероризмі і держперевороті одягатимуть у спецформу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Провальна вступна кампанія

Олена КОЩЕНКО.

ПЕРШОГО серпня завершився визначальний для всіх абітурієнтів етап вступу до вишу. За даними Міносвіти, на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра зареєстровано заяв від 220 573 осіб, на молодшого спеціаліста (цього року їх приймали востаннє) — 129 223. Кожен міг подати до дев’яти заяв. У підсумку на ступінь бакалавра їх було зареєстровано 1 112 848, на освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста — 271 358. Вже відоме число щасливчиків, що здобули право навчатися коштом держави, — 60 925…

Про найгостріші проблеми вступу-2017, більшість із яких була пов’язана зі збоями в роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), газета вже писала. Зокрема, й про труднощі реєстрації особистого електронного кабінету та зникнення в один момент 40 тисяч заяв уже зареєстрованих у базі абітурієнтів. Розповідали ми й про те, що закінчилася пшиком заборона МОН подавати до приймальних комісій документи у паперовому вигляді (і як потім міністерство в авральному порядку своє ж рішення скасувало). І що не запрацювала нормально електронна система «Конкурс», яка мала показувати у режимі реального часу ситуацію зі вступом до вишів, аби кожний міг реально оцінити свої шанси при подачі документів...

Траплялося чимало й інших негараздів. Такої кількості скандалів під час нинішньої кампанії важко й пригадати. Що це: абсолютна нефаховість і некомпетентність чиновників від освіти? Чи, може, причина в іншому?

У березні на розробку і впровадження нової системи програмного забезпечення для Єдиної державної електронної бази з питань освіти було надано з бюджету близько 9 мільйонів гривень. Чим не задовольняла чиновників стара, в яку свого часу також було вбухано немало державних коштів? Пояснення тоді звучало таке: електронна система не відповідає деяким вимогам законодавства і поточним завданням. Тому МОН авральними темпами — вже до початку вступного сезону — має з «нуля» розробити нову.

Працівники міністерства виявили просто чудеса оперативності. На початку березня проводиться тендер, через якихось кілька тижнів за його результатами укладається угода на розробку системи, а вже наприкінці травня підписується протокол випробування створеного продукту. Як бачимо, часу на перевірочну експлуатацію системи практично не залишалось. Тож, вочевидь, протоколи випробування були лише формальністю.

При цьому виявився такий нюанс. Тендер проводився через систему державних закупівель «Прозорро», його виграло приватне акціонерне товариство «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій». Одним із акціонерів компанії у момент проведення тендера був член колегії МОН Михайло Згуровський, а керівником департаменту у цій же фірмі — Станіслав Горський, радник міністра освіти Лілії Гриневич. Тим часом замовником системи виступало держпідприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління міністерства. Тобто 9 мільйонів, як не крути, далеко від всюдисущого МОНу не втечуть.

Нова база, запущена фактично без належного випробування, дала збій у перші ж дні вступної кампанії. У процесі експлуатації то тут, то там утворювалися «дірки», котрі причетні до держ­замовлення програмісти та ІТ-менеджери виправляли цілодобово.

Коли посипалися скарги, керівництво Міносвіти заявило, що у більшості випадків проблеми виникали через те, що самі випускники і навчальні заклади некоректно вводили в базу інформацію. Мовляв, «самі дурні». Проте згодом під тиском громадськості чиновники стали виправдовуватися: величезна кількість людей одночасно стала реєструватись у системі, тому вона дала збій. І що вони не очікували такого напливу користувачів. Звучить просто смішно! Невже не знали, що 192 778 випускників українських шкіл ще місяць тому склали ЗНО, а значить, стали абітурієнтами?

Коли МОН милостиво дозволив і письмові заяви до вишів, до закінчення терміну їх подачі залишалося всього два дні. І ніхто його не подовжив. Тож чимало родин абітурієнтів, які намірилися подавати заяви до університетів у різних регіонах, мусили були проїхати сотні кілометрів, часом курсуючи між Києвом, Львовом, Харковом...

Зрештою нібито все завершилося благополучно: документи подали всі охочі. Утім… Хіба можна підрахувати, наскільки ця вступна кампанія підірвала у молодих людей довіру та повагу до держави? І якими б цифрами тепер чиновники не сипали, підбиваючи її підсумки, головний наслідок залишається за межами цих формальних показників.

 Тим часом вступна кампанія вже наближається до завершення. Учора опівдні в усіх вишах остаточно «утрясли» основні списки рекомендованих до зарахування на навчання коштом держави. Але на природничі та технічні спеціальності ще залишилися вакантні місця держзамовлення. До 18 серпня є шанс їх посісти в абітурієнтів-контрактників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Здирництво не пройшло. Поки що
Читати
Погодний удар по врожаю
Читати
Хто за головного?
Читати
На радість «самогонникам»
Читати
Час повертати борги
Читати
Iнвестиції у дорогоцінні метали
Читати
Чия залізниця?
Читати
Мовитимуть на території ОРЛО
Читати





— Ми досягли небаченого і нечуваного! Тому ви цього не бачите й не чуєте...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове