Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення влетить у копієчку

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова заплатити 40 мільярдів євро за вихід із ЄС.

Докладніше...
Сумні роковини

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять жертв атомного бомбардування Хіросіми.

Докладніше...
Іще далеко до остаточної перемоги

СИРІЯ. Армія звільнила від джихадистів останнє місто в провінції Хомс.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

США відреагують на рішення РФ щодо вислання американських дипломатів із країни.

Докладніше...
Узялися за терористів

ФРАНЦІЯ. 700 громадян країни воювало на боці ісламістів у Сирії та Іраку.

Докладніше...
Без сенату, зате з новим прапором

У МАВРИТАНІЇ скасують сенат та замінять прапор.

Докладніше...
Усім миром приборкують

ООН. Рада Безпеки організації одноголосно підтримала резолюцію про посилення санкцій проти Північної Кореї.

Докладніше...
Всупереч США і ЄС

У ВЕНЕСУЕЛІ розпочала роботу конституційна асамблея.

Докладніше...
Дрес-код для підсудних

У ТУРЕЧЧИНІ обвинувачених у тероризмі і держперевороті одягатимуть у спецформу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Будівництво на брехні

Лариса КОМАР.

Жителі Переяслава-Хмельницького вийшли на мітинг протесту проти спорудження у місті ТОВ «Енергопромислова група «Югенергопромтранс» теплової електростанції.

ВІДКРИТТЯ об’єкта заплановане на осінь. Інвестори позиціонують його як один із найсучасніших в Україні, що працюватиме на біопаливі. Але громада міста та активісти не поділяють їхньої ейфорії. Навпаки — стверджують, що ТЕЦ становитиме екологічну загрозу для міста, і не лише через шкідливі викиди в атмосферу, а й тому, що потребуватиме великого обсягу біомаси — гілок, сухостоїв. Де їх, вибачте за тавтологію, збираються збирати?

Інвестори продемонстрували неабияку витримку і фантазію, приховуючи від громади, що вони насправді будують. Спершу запевняли, що зводяться митний склад та деревообробний цех. А коли діватися, як кажуть, уже було нікуди: над парканом піднялася труба і стало відомо про встановлення котла — стверджували, що споруджується котельня для опалювання найближчих житлових будинків.

Згодом з’явилась інформація, що головний архітектор Анна Степаненко оформила підприємству містобудівні умови на проектування електростанції. Депутати міськради не дали згоду на будівництво ТЕЦ, однак міський голова Тарас Костін заветував це рішення, давши проекту «зелене світло». На черговій сесії депутати знову сказали «ні» спорудженню ТЕЦ і закликали містян провести чергові громадські слухання.

Звісно, громада виступила категорично проти будови. Люди зауважили, що були б не проти екологічно чистих видів альтернативної енергії — вітряків чи сонячних батарей, але не теплової електростанції, яка димітиме невідомо чим. А ТЕЦ зводиться просто під вікнами житлових будинків! Тому ще перед її проектуванням необхідно було розробити «Оцінку впливу на навколишнє середовище». Такого документа громаді не надали. Крім того, місцеві активісти наголошують, що пріоритетними для Переяслава-Хмельницького є рекреаційна діяльність і туризм, які аж ніяк не в’яжуться з тепловою енергетикою. Але кому цікава їхня думка, коли маховик уже запущений?

«З брехні починалось — на брехні побудоване», «Ні» ТЕЦ у Переяславі!» «ТЕЦ — бізнес на здоров’ї переяславців» — із такими транспарантами містяни виходили не на одну акцію протесту і вимагали від керівництва ТОВ «Югенергопромтранс» негайного зупинення будівництва.

Обурення людей небезпідставне. Для експлуатації ТЕЦ щогодини необхідно сім тонн біомаси, якою, за словами інвесторів, буцімто слугуватиме сухостій з навколишніх лісів, гілки, друзки — все те, що за інших обставин просто лежало б і гнило. Де взяти таку кількість палива для ТЕЦ? А далі що? Чи не стануть паливом переяславські ліси або й сусідні — чорнобильські?

Також інвестор запевняє, що в процесі спорудження, а згодом і роботи теплоцентралі будуть ураховуватись усі екологічні застороги, і навіть пропонує укласти з громадою меморандум про те, що в разі порушення відповідних норм він сам зупинить будівництво. Проте жителі Переяслава зневірились у його обіцянках: хто збрехав один раз, брехатиме й далі. Не втішає людей і те, що інвестор гарантує: 98 відсотків шкідливих викидів ТЕЦ перепускатимуть крізь фільтри, а в повітря потраплятиме лише два відсотки. Припустимо, що в ідеалі так і буде, апелює громада до інвестора, але ж і ці злощасні відсотки вкрай шкідливі. Активістка Тетяна Попова назвала будівництво заводу вбивчим полігоном. Оскільки місто розташоване в низині, розмірковує вона, викиди сажі, вуглецю, діоксиду азоту, оксиду та азоту осідатимуть у легенях переяславців.

Енергетики кажуть, що їх дивують розмови про загрозу для екології міста. Мовляв, сотні таких станцій працюють неподалік житлових будинків у Німеччині та Англії, а у нас стільки галасу. Порівняння абсолютно недоречне, адже там система очищення викидів відповідає стандартам Євро-5.

Попри протести містян будівництво триває. Інвестори запевняють, що завдяки біопаливу станція даватиме майже вдвічі дешевше тепло, ніж, наприклад, газова чи вугільна, що надзвичайно актуально для України. Що ж до переяславців, то «підпираючи трубу», натомість вони матимуть 120 робочих місць і нібито мільйонні доходи до місцевого бюджету. Та чи потрібні людині гроші, коли відбирають найцінніше — здоров’я?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Здирництво не пройшло. Поки що
Читати
Погодний удар по врожаю
Читати
Хто за головного?
Читати
На радість «самогонникам»
Читати
Час повертати борги
Читати
Iнвестиції у дорогоцінні метали
Читати
Чия залізниця?
Читати
Мовитимуть на території ОРЛО
Читати





— Ми досягли небаченого і нечуваного! Тому ви цього не бачите й не чуєте...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове