Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення влетить у копієчку

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова заплатити 40 мільярдів євро за вихід із ЄС.

Докладніше...
Сумні роковини

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять жертв атомного бомбардування Хіросіми.

Докладніше...
Іще далеко до остаточної перемоги

СИРІЯ. Армія звільнила від джихадистів останнє місто в провінції Хомс.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

США відреагують на рішення РФ щодо вислання американських дипломатів із країни.

Докладніше...
Узялися за терористів

ФРАНЦІЯ. 700 громадян країни воювало на боці ісламістів у Сирії та Іраку.

Докладніше...
Без сенату, зате з новим прапором

У МАВРИТАНІЇ скасують сенат та замінять прапор.

Докладніше...
Усім миром приборкують

ООН. Рада Безпеки організації одноголосно підтримала резолюцію про посилення санкцій проти Північної Кореї.

Докладніше...
Всупереч США і ЄС

У ВЕНЕСУЕЛІ розпочала роботу конституційна асамблея.

Докладніше...
Дрес-код для підсудних

У ТУРЕЧЧИНІ обвинувачених у тероризмі і держперевороті одягатимуть у спецформу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Людина та її справа

Буде попит, буде й пропозиція

Олена ГОРБУНЬ,

Інна МЕДВЕДЄВА.

Вінницька область.

Громадськість б’є на сполох: останні кілька років якість продуктів як на ринку, так і в продуктових маркетах не регулюється ніким. Жарт про священика, котрий дозволяє споживати в піст ковбасу, бо там немає м’яса, має під собою вагомі підстави. І якщо вдуматися, то сміятися можна хіба що крізь сльози…

АЛЕ ПІТИ на базар, купити м’яса й зробити справжню ковбасу навряд чи вдасться. Бо навіть у домашніх господарствах (що вже казати про фермерські!) сьогодні широко застосовують різноманітні біодобавки, антибіотики, підсилювачі росту, прискорювачі ваги й іншу гидоту. Справжні гурмани швидко визначать, де свинку годували натуральними кормами, а де щедро давали різноманітні «премікси». Про птицю широковідомих в Україні марок і говорити годі. Це — суцільна катастрофа... Люди все більше розуміють, що в свою тарілку слід дивитися з підвищеною пильністю.

Тетяна Яблонська й гадки не мала, що вона, містянка, колись стане власницею ферми. За освітою жінка викладач-філолог, чоловік — інженер. Усе змінилося в житті з появою дітей. Тетяна хотіла годувати малечу продуктами без хімії. Це й стало причиною великого переселення у 2009 році родини Яблонських із міста в село Куманівці Хмільницького району. Там філолог та інженер почали обробляти присадибну ділянку біля хати, вирощувати чисті від хімії овочі й фрукти, а згодом розвели курей.

Поступово господарство розросталося, частину продуктів подружжя почало продавати: кількість охочих придбати екологічно чисту продукцію збільшувалась. Тетяна старанно відвідувала семінари з птахівництва, вивчала премудрості овочівництва. Поступово просте сільське обійстя перетворилося на фермерське господарство.

У Тетяни Яблонської не промислова птахоферма. Птиця тут на вільному випасі, годують зозулястих природними кормами, чистим зерном та овочами. Стимулятори, гормони росту, штучні вітаміни й премікси не застосовують.

Перші ж прибутки Яблонські вклали у нові будівлі. Їх конструкцію Тетяна підгледіла в Європі, куди їздила на виставки органічної продукції. Купили чимало корисної техніки. Налагодили співпрацю з науковцями, оновили поголів’я. Невдовзі фермери отримали сертифікат, який засвідчує: яйця їхнього фермерського господарства бездоганно екологічні.

Сьогодні екопродукти з сімейної ферми Яблонських можна купити в багатьох супермаркетах. Окрім цього, невтомна родина вирощує яблука та виробляє козяче молоко, звісно, теж органічне. Найперші споживачі усіх продуктів з ферми — діти Яблонських. Найменша донечка, до речі, народилася вже в селі, тож її жартома називають «органічною дитиною».

Тетяна Яблонська схожа на вічний двигун: весь час щось удосконалює. Наприклад, запустила проект «Сімейний кошик». За сталу ціну щотижня клієнтам ферми постачають набір здорових продуктів «із лану до столу». А ще жінка стала ініціатором об’єднання виробників органічних продуктів у кластер.

На установчу конференцію Українського органічного кластеру весною 2017 року зібралися 56 учасників — окрім фермерів, які приїхали до Хмільника з Вінницької, Київської, Черкаської та інших областей, були менеджери, логісти, експерти з розвитку бізнесу, сертифікатори. Словом, усі, від кого залежить не тільки виробництво органічного продукту, а й його доставка до споживача, умови зберігання, вартість тощо.

Про досвід подібних кластерів, які існують у Прибалтиці, розповів гість із Литви — голова литовських виробників органічних продуктів Гієдріус Багушинскас. Він наголосив, що разом значно дешевше купувати пальне, техніку, насіння, легше пробиватися на зарубіжні ринки.

Втім, на думку Тетяни Яблонської, першочергове завдання для фермерів України — завоювати ринок внутрішній. Ті, хто приїхав на конференцію, домовилися про взаємну підтримку, обмін досвідом, насінням, реманентом, про популяризацію української автентичної кухні, про розвиток не тільки органічного виробництва в Україні, а й зеленого туризму. Головою новонародженої громадської спілки одноголосно обрали Тетяну Яблонську.

Кожен вітчизняний споживач, котрому не байдуже здоров’я власне та родини (а кому воно байдуже?), мріяв би про точку, де можна купувати стовідсотково екологічно чисті продукти, та ще й дешевші, ніж у супермаркетах та на базарах. Саме за такими фермами й виробниками майбутнє. І якби досвід хмільницьких фермерів підтримали по всій країні, то якість життя та здоров’я українців підвищилися б у рази.

Якщо говорити про Україну, то на початок 2017 року у нас зареєстровано лише 239 підприємств, здебільшого невеликих фермерських господарств, котрі виробляють органічну сировину. Мало? Дуже мало! Чи буде більше — залежить і від самих українців. Якщо буде попит на екопродукцію, буде й пропозиція.

На фото: Тетяна Яблонська.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Здирництво не пройшло. Поки що
Читати
Погодний удар по врожаю
Читати
Хто за головного?
Читати
На радість «самогонникам»
Читати
Час повертати борги
Читати
Iнвестиції у дорогоцінні метали
Читати
Чия залізниця?
Читати
Мовитимуть на території ОРЛО
Читати





— Ми досягли небаченого і нечуваного! Тому ви цього не бачите й не чуєте...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове