Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготували Микола ЮРЧИШИН
та Лариса САЙ-БОДНАР.


Версія для друку          До списку статтей
  • Лікування без ліків

Омолоджувальні сливи

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Невдовзі ми варитимемо зі слив варення та повидло, сушитимемо та в’ялитимемо їх, робитимемо настоянки та випікатимемо пироги. Але, крім того, що ці плоди смачні й насичують організм вітамінами, вони мають ще й лікувальну дію.

ЗА ЦІЛЮЩИМИ властивостями сливи посідають одне з перших місць серед фруктів. Особливо цей продукт цінують за великий уміст харчових волокон, що нормалізують роботу травної системи та здатні омолоджувати організм. Сливи також багаті на розчинну клітковину — пектини. Потрапляючи у кишківник, пектини, немов губка, поглинають «поганий» холестерин, токсичні речовини та канцерогени, оберігаючи тим самим наш організм від засмічення. Саме пектини, що містяться у сливах, запобігають розвитку цукрового діабету другого типу, атеросклерозу, раку кишківнику, тому споживання їх — це ще й смачне доповнення до здорового раціону.

Втім, споживаючи сливи, пам’ятайте: солодкі плоди мають послаблюючу дію, а ось кислі, навпаки, провокують закрепи.

Сливи з лікувальною метою вживають для поліпшення роботи шлунка й кишківнику, очищення клітин і організму в цілому. Сливи темно-синього кольору багаті на антоціани, що містяться в їхній шкірці. Це сині пігменти-антиоксиданти, які мають протизапальну дію, захищають клітини від мутацій та розвитку ракових захворювань. Мало хто знає, що у сливах є ще один пігмент — лютеїн (як і у чорниці), який чинить позитивний уплив на гостроту зору. П’ять слив за своїми корисними властивостями еквівалентні жмені чорниць. Останні дослідження вчених свідчать, що лютеїн сприяє аутофагії, тобто очищенню клітин від так званого клітинного сміття. Відтак продовжується життя клітин і сповільнюється процес старіння організму. Сливи жовтого кольору є джерелом бета-каротину, необхідного для нормального функціонування нашого зору та слизових оболонок. До речі, термічна обробка не впливає на вміст бета-каротину у фрукті, тому мармелад та джем із жовтої сливи зберігають свої цілющі властивості.

Незалежно від сорту сливи багаті й на вітамін С. Вживаючи цей фрукт регулярно у сезон, людина певною мірою захищає себе від застудних та інфекційних захворювань в осінній період.

Проте найважливішою дією «сливового» вітаміну С є збереження пружності нашої шкіри, іншими словами, її «каркаса», оскільки саме він оберігає колаген від руйнування. Споживання слив також зміцнює судини та нейтралізує дію токсичних речовин, зокрема нітратів та нітритів. А саме нітрити додають до ковбасних виробів як консервант. Чи є протипоказання? Обережними зі споживанням повинні бути люди, що мають запальні хвороби органів травлення у стадії загострення, їм можна з’їдати на день не більше однієї сливи. При цукровому діабеті першого типу не варто їсти солодких плодів через високий уміст сахарози. Можна вживати кисло-солодкі сливи в невеликій кількості (п’ять-шість штук на день).

Уважно до вживання слив мають ставитись також люди, що мають алергію на абрикоси, персики, мигдаль і вишні, оскільки ці плоди разом зі сливами належать до однієї родини. Стиглі солодкі сливи містять багато цукру, тож при надмірному вживанні можуть сприяти набиранню ваги.

Дуже корисний чорнослив, але потрібно вибирати добре засушений, а не в’ялений і пам’ятати, що один сухий плід містить стільки ж калорій, що й свіжий, тому за день варто вживати не більш як п’ять штук.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове