Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготували Микола ЮРЧИШИН
та Лариса САЙ-БОДНАР.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Після видалення жовчного міхура

Віктор Картавенко,

гепатолог.

«Мені недавно видалили жовчний міхур. Надрукуйте, будь ласка, як можна після цього підтримувати печінку народними методами?» — з таким запитанням до редакції звернулася жителька села Довгоноси Ковельського району Волинської області Ніна Р.

ЖОВЧ, як відомо, виробляється в печінці. І відбувається це постійно, протягом усього життя людини. Якість травлення після видалення жовчного міхура значно змінюється, збільшується навантаження на печінку.

Практично вся їжа після видалення жовчного міхура (ЖМ) має бути нейтральна за своїми хімічними властивостями, категорично протипоказані будь-які тваринні жири. Слід уживати лише рослинні олії. Також будь-яка смажена їжа для людей, які залишилися без ЖМ, — табу.

Можна використовувати «лагідні» спеції та приправи, але на вашому столі не повинно бути часнику, гвоздики, хмелі-сунелі, аджики, гострого кетчупу чи майонезу. Подразнюючи часто-густо понадміру слизову оболонку шлунка, ці продукти активно посилюють жовчоутворення й жовчовиділення, що призводить урешті-решт до нетравлення їжі й зашлаковування тонкого та товстого кишківнику, до закрепів.

Раціон харчування за видаленого ЖМ нагадує вегетаріанський, але можна їсти рибу і морепродукти, в дуже невеликій кількості — страви з нежирних сортів птиці, нутрії, кролика, телятини і молодої баранини, приготовані у вареному вигляді чи на парі. Показано різні каші, особливо рекомендую манну на воді, гречану і перлову з олійною заправкою.

Важливе місце у харчуванні людей, що живуть без жовчного міхура, посідають овочі. Восени, зимової та ранньовесняної пір року перевагу мають квашені природним шляхом овочі й фрукти. Натомість свіжих, вирощених у штучних умовах, слід намагатися не вживати.

Крім цього, після видалення ЖМ переведіть себе на 4-5-разове харчування, збувайтеся звички перекусів на ходу і категорично відмовтеся від усіх видів фаст-фуду. Дуже важливо не переїдати: для нормального травлення шлунок після їди має бути наповнений на дві третини.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове