Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготували Микола ЮРЧИШИН
та Лариса САЙ-БОДНАР.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Щось шия не повертається

Роман ЮРЧАК, невропатолог.

Здавалося б, надворі літо. Та одночасно з теплом не рідко воно супроводжується дуже сильними й холодними вітрами. Тому в лікарів побільшало пацієнтів, у яких ні з того ні з сього скрутило шию чи поперек. Невже протягло чи продуло?

ТАКЕ може трапитись тоді, коли тіло розігріте, а певні його ділянки відкриті та переохолоджуються. А різниця температур і певне положення тіла зумовлюють скорочення м’язів і деформацію хребта в тому чи іншому місці. Тоді зазвичай вражаються найвідкритіші місця — шийна і поперекова ділянки. Людина не може зробити зворотний рух — розігнутись чи повернутись.

До яких же наслідків це може призвести? Передусім викликати загострення хронічних захворювань нирок та гінекологічних недуг. Це супроводжується гострими больовими відчуттями, такими, як ниркові коліки або напади болю яєчників. Так само змінюються й показники крові, які вказують на запальний процес.

На цьому тлі можуть виникати й такі неврологічні захворювання, як різні ускладнення остеохондрозу: шийні, поперекові радикуліти, цервікалгії (больовий синдром у шийному відділі), люмбалгії (больовий синдром попереку), люмбоішіалгії (больовий синдром, попереку, пов’язаний із сідничним нервом), міозити (запалення м’язів). Може бути навіть і торакалгія (больовий синдром у грудному відділі хребта, що підсилюється при рухах тулуба), якщо легко вдягнений хворий працював надворі.

Спершу він не звертав на це уваги, позаяк тіло розігріте і охолоджується досить повільно. Але згодом це може призвести до одного з вищеперелічених ускладнень. І все це наслідки ось такого невеличкого перепаду температури, вологості та швидкості вітру.

Порятунок у таких випадках наступний. Передусім слід прийняти теплий душ, а не гарячу ванну. Далі — розтерти тіло в ділянці дискомфорту рушником, нанести протизапальну мазь або гель і надалі проконсультуватися з лікарем залежно від локалізації больового процесу. Якщо організм міцний, це має допомогти, якщо ж ні — процес одужання затягнеться на довший час.

При частих застудах від протягу може бути загострення хронічних захворювань і периферичної нервової системи, зокрема радикуліт, який погіршує якість життя на тривалий час і відповідно знижує працездатність (тоді людина відчуває періодичні ниючі болі, обмеження рухової та фізичної активності). Якщо біль у спині постійно повторюється — це свідчить про те, що організм ослаблений і його потрібно загартовувати, насамперед м’язеву систему, наскільки це можливо (з допомогою зарядки, водних процедур, плавання), та остерігатися переохолодження.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове