Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготували Микола ЮРЧИШИН
та Лариса САЙ-БОДНАР.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Застуда у розпал літа

Алла Мироненко,

інфекціоніст.

Про потужну атаку небезпечного вірусу інформують вітчизняні інфекціоністи. У лікарів поліклінік побільшало викликів до хворих зі схожими скаргами на високу температуру та кашель і нежить. Починається хвороба раптово з лихоманки, а закінчується переважно бронхітом. Хоча можливі й тяжчі ускладнення.

Це аденовірус, який часто нагадує про себе в цей період, адже створюється ряд сприятливих для нього умов.

ТАКА інфекція полюбляє високу температуру повітря, коли активність збудника різко зростає. Що найгірше, вірус цей дуже заразний, передається повітряно-крапельним шляхом. Тому хворіють здебільшого цілими групами, мова як про робочі колективи, так і про сім’ї.

— Чим же аденовірус відрізняється від ентеровірусу, який теж циркулює улітку? Часто перші прояви зараження схожі, адже хворий потерпає через гарячку й симптоми інтоксикації. Але є суттєва різниця. Аденовірус уражає слизову оболонку дихальних шляхів. Що найперше, проявляється покашлюванням і відчуттям закладеності горла. Буквально наступного дня після цього раптово підвищується температура тіла до 38-39 градусів, хворого лихоманить. На цьому тлі залежно від зони ураження (ділянки, де «розгулявся» вірус) розвиваються сильний нежить, біль у горлі, кашель. Загалом цей стан супроводжується загальним знесиленням (хворий не може встати з ліжка) і загрожує не лише зневодненням.

Ентеровірус, який у народі ще називають кишковим грипом, одночасно уражає дихальні шляхи (з’являється біль у горлі) та шлунково-кишковий тракт, провокуючи розлади його роботи (інфікування відбувається повітряно-крапельним і побутовим шляхом). А от мішенню аденовірусу є органи верхніх дихальних шляхів. Він дуже активний: якщо не зупинити запальний процес, інфекція пошириться й загрожуватиме не тільки гострим бронхітом — під ударом можуть опинитись легені, що особливо небезпечно для маленьких дітей (мова про розвиток пневмонії). Тому, щойно відчули нездужання, викликайте лікаря, у такому стані краще не йти в поліклініку, адже заражатимете інших. Загалом необхідні постільний режим, часте пиття (не завадять і чаї з липи, малини, калини), противірусні препарати, ліки для розрідження мокротиння. Можуть знадобитись антигістамінні препарати (щоб зняти набряк). Але пам’ятайте: ставити діагноз і призначати лікування має тільки лікар. Не вдавайтеся до самолікування, аби вберегти здоров’я не лише своє, а й інших.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове