Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготували Микола ЮРЧИШИН
та Лариса САЙ-БОДНАР.


Версія для друку          До списку статтей
  • Актуально

Засмагати корисно не всім

Руслан Добровольський,

сімейний лікар.

ЯК ВІДОМО, під дією сонячних променів активно виробляється вітамін D, покращується робота імунної системи, а при хронічних захвороюваннях саме такий ефект найбажаніший. То чому, виявляється, засмагати можна не всім? Річ у тому, що ультрафіолет і справді посилює роботу імунної системи, втім, організм має поступово призвичаюватись до цього процесу. Тоді під дією сонячних променів у організмі виробляється вкрай потрібний вітамін D — це він сприяє підвищенню роботи імунної системи, м’язевої, нормалізації стану судин, шкіри, відповідає за розвиток і ріст кісткової тканини. Однак проблема в тому, що люди часто не знають міри, а вийшовши один раз на сонце, прагнуть одразу ж набути бажаного бронзового відтінку шкіри і лежать під палючими променями годинами! Тоді як для продукування необхідної людині добової дози вітаміну D достатньо побути на сонці протягом 15-20 хвилин із відкритими ділянками тіла.

Що ж відбувається в організмі, коли людина перебуває на сонці довше за цей час? Виникає серйозна загроза для здоров’я передусім людей із серцево-судинними хворобами. Адже під дією сонячних променів організм зазнає перегріву й посиленого потовиділення, відтак судини й серце починають працювати з перевантаженням, можуть розвинутись процеси згущення крові. Тож ідеться про пряму загрозу для здоров’я й життя людини (зокрема, про небезпеку тромбоутворень, розвитку інсульту).

При цукровому діабеті й варикозній хворобі тривале перебування на сонці може запустити в дію схожі за наслідками небезпечні механізми. Проблема в тому, що при цих захворюваннях відбувається порушення трофіки (живлення) шкіри, а відтак повільніше утворюється меланін (захищає шкіру й підшкірну клітковину), опромінення можуть зазнати глибинні шари шкіри. Це означає, що можуть бути запущені процеси переродження клітин (мова про розвиток онкологічних хвороб).

Небезпечно перебувати на сонці дітям та жінкам у певні періоди. До п’ятирічного віку шкіра в діток вкрай ніжна, захисний бар’єр іще працює не на повну силу, тож достатньо 15 хвилин, щоб отримати опік. Але це не найбільша небезпека. Оскільки в організмі виробляється ще замало меланіну, ультрафіолет діє на так званий ростковий шар шкіри (найглибший), саме на цьому рівні відбувається поділ клітин. А якщо цей процес буде порушено, це вкрай небезпечно для майбутнього здоров’я дитини.

А в жінок у певний період виникають раптові зміни гормонального фону (місячні, вагітність та менопауза) — саме ця система має безпосередній уплив на діяльність усього організму. Тож у такі періоди передусім порушується робота імунітету, у посиленому ритмі працюють серце й судини, а інсоляція й опромінення становлять загрозу не лише з боку перегріву чи удару по серцю — йдеться про ризик виникнення сильних кровотеч, появи на шкірі пігментних плям і навіть злоякісних утворень.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове