Архів
Вівторок,
8 серпня 2017 року

№ 61 (19506)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготували Микола ЮРЧИШИН
та Лариса САЙ-БОДНАР.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така думка

Хвороба ледачих?

Діабет другого типу мав би називатися нестачею пішої ходи або хворобою ледачої людини. Учені вважають, що це несправжнє захворювання, бо йому легко запобігти.

ОДИН із провідних британських лікарів М’юїр Грей на конференції в Оксфорді заявив, що треба перейменувати діабет другого типу. На думку медика, це не справжня хвороба, а наслідок сучасного способу життя з малою кількістю фізичних навантажень.

Доктор Грей проводив інтенсивні дослідження на цю тему, й вони показали, що звичка довго сидіти за столом чи в автомобілі є головним чинником ризику нажити діабет другого типу. Саме тому його й слід перейменувати на хворобу ледачих, щоб спонукати людство рухатися активніше.

«Діабет другого типу — це просто дефіцит піших прогулянок, і я хочу, щоб цю хворобу перейменували, — каже доктор Грей. — Я вже писав про це, й хтось мені відповідав, що діабет — це метаболічний синдром. Я сказав йому, що не вірю в жодні метаболічні синдроми. Проблема з цією назвою в тому, що пацієнт вважає себе жертвою якоїсь невблаганної недуги на кшталт ревматоїдного артриту. Але в реальності діабет — прямий наслідок лінощів, малої фізичної рухливості та зайвої маси тіла. А все це — чинники, які можна відвернути».

На противагу цьому діабет першого типу є автоімунним, він часто починається в дитинстві. Ризик розвитку другого типу хвороби значно зростає через зайву масу тіла, але цьому можна зарадити самою лише дієтою та фізичними навантаженнями.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове