Архів
Вівторок,
1 серпня 2017 року

№ 59 (19504)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  • За рубежем
Євродиктатура в дії

ПОЛЬЩА. ЄС відкрила проти країни судову справу.

Докладніше...
Вибухонебезпечна ситуація

ВЕНЕСУЕЛА. Число жертв нових антипрезидентських протестів сягнуло двох десятків чоловік.

Докладніше...
Анулювали паспорти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ позбавила громадянства 157 імовірних екстремістів.

Докладніше...
Необхідні додаткові дії

ПІВНІЧНА КОРЕЯ, незважаючи на накладені на неї санкції, здійснила випробування балістичної ракети.

Докладніше...
Військова співпраця

У ГРУЗІЇ стартували навчання НАТО Noble Partner.

Докладніше...
Безпілотний автотранспорт уже на дорогах

ЕСТОНІЯ. У Таллінні почали курсувати автобуси без водіїв.

Докладніше...
Підвісний — найдовший у світі

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Церматт відкрили найдовший у світі підвісний міст.

Докладніше...
Як у духовці

КИТАЙ. У Шанхаї встановлено температурний рекорд за останні 145 років.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологія

Океан потопає у смітті

Олена ГРИГОРЕНКО.

Тихий океан, від узбережжя і до глибин, заповнюється непотребом. На його дні дослідники виявляють і високотоксичні штучні хімічні сполуки. Все це наслідок людського недбальства, яке у майбутньому загрожує екологічною катастрофою планетарного масштабу.

НАЙБІЛЬШУ за площею і глибиною водойму планети заполонили пластикові упаковки та пляшки. Їх скупчення є навіть у глибоководних ущелинах, куди рукотворний непотріб прибивають підводні течії. І цього сміття так багато, що подекуди воно вже зруйнувало біосистему океанічного дна, зокрема й коралових рифів.

Але не менш вражає недавня знахідка учасників океанографічної експедиції з Ньюкаслського університету Великої Британії — дослідників ракоподібних. Цих істот піднімали на поверхню з допомогою спеціально сконструйованих апаратів, які занурювалися в глибини Маріанської западини та жолоба Кермадек. В організмах крабів виявлено майже у сто разів вищу концентрацію хімікатів ПХБ (поліхлорованого біфенілу) і ПБДЕ (полібромованих дифенілових ефірів). Іще минулого століття названі речовини широко використовували як електричні ізолятори і покриття, що перешкоджає займанню матеріалів. Але потім з’ясувалося, що вони токсичні. ПХБ заборонили 1979 року, проте на той час людство виробило близько 1,3 млн тонн цього хімікату. Тож сполуки, що, найімовірніше, потрапили в довкілля внаслідок промислових аварій або через звалища відпрацьованих матеріалів, продовжують циркулювати в біосфері, оскільки майже не розкладаються природним чином. А в океанічні жолоби потрапили разом із пластиковими відходами і тілами мертвих тварин, які опускаються на дно. Там їх їдять глибоководні істоти. Автори дослідження застерігають, що глибини океану можуть стати «помийницею» таких забрудників.

Проте ще більше сміття плаває на поверхні океану. Зокрема, нещодавно в південній його частині вчені «відкрили» велетенський «острів» дрейфуючого непотребу площею близько мільйона квадратних кілометрів (більше будь-якої європейської країни!), «вибудуваний» із понад мільйон тонн пластику.

У північній частині океану також виявлено смітник розміром із Аляску. Обидва — результат океанічних течій-коловоротів, що буквально ловлять частинки, які потрапляють у них, і здатні перемістити всі в одне місце.

Україна не межує з Тихим океаном, тож ніби до такого неподобства не причетна. Проте щороку в країні утворюється близько 15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% із яких — це саме та найнебезпечніша для довкілля пластикова тара і упаковка.

У нас переробляється ледь 7% вжиткової пластикової тари. Вона вже заполонила довкілля. А надто у селах, де нерідко відсутні збір та вивезення відходів. Тому тут люди вивозять їх до лісу або до річки… Вже 7 відсотків території країни займають санкціоновані і несанкціоновані сміттєзвалища. Це можна порівняти з площею цілої Данії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спочатку довели, а тоді оцінюватимуть
Читати
Хочуть навчатися в Україні
Читати
Криза у розпалі
Читати
У пошуках газу
Читати
Електрика від природи
Читати
Жертв більшає
Читати
Українське сало до білоруської картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове