Архів
Вівторок,
1 серпня 2017 року

№ 59 (19504)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  • За рубежем
Євродиктатура в дії

ПОЛЬЩА. ЄС відкрила проти країни судову справу.

Докладніше...
Вибухонебезпечна ситуація

ВЕНЕСУЕЛА. Число жертв нових антипрезидентських протестів сягнуло двох десятків чоловік.

Докладніше...
Анулювали паспорти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ позбавила громадянства 157 імовірних екстремістів.

Докладніше...
Необхідні додаткові дії

ПІВНІЧНА КОРЕЯ, незважаючи на накладені на неї санкції, здійснила випробування балістичної ракети.

Докладніше...
Військова співпраця

У ГРУЗІЇ стартували навчання НАТО Noble Partner.

Докладніше...
Безпілотний автотранспорт уже на дорогах

ЕСТОНІЯ. У Таллінні почали курсувати автобуси без водіїв.

Докладніше...
Підвісний — найдовший у світі

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Церматт відкрили найдовший у світі підвісний міст.

Докладніше...
Як у духовці

КИТАЙ. У Шанхаї встановлено температурний рекорд за останні 145 років.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Підтвердження стажу роботи

«Через недбалість кадровика у моїй трудовій книжці немає запису про одне з місць роботи, хоча я отримував там офіційну зарплату та сплачував податки. На жаль, підприємства цього вже не існує. Чи зможу я, збираючи документи для оформлення пенсії за віком, якимсь чином усе ж додати до трудового стажу час роботи у цій організації?»

Леонід КОПИТКО.

м. Нова Українка Кіровоградської області.

 

МЕХАНІЗМ підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній визначає порядок, затверджений постановою Кабміну №637 від 12 серпня 1993 р. (редакція від 16 травня 2017 року).

Під час визначення розміру пенсії страховий стаж після 1 січня 2004 року враховують за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Для підтвердження частини стажу роботи, яка припадає на період до 2004 року, беруться записи у трудовій книжці. За її відсутності або якщо в ній немає записів про окремі періоди роботи, трудовий стаж особи встановлюють на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби або в архівних установах.

Для підтвердження трудового стажу органи Пенсійного фонду також повинні приймати довідки, виписки з наказів, особові рахунки й відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, що містять дані про періоди роботи. Вони мають бути підписані посадовими особами й засвідчені печаткою підприємства. Для підтвердження трудового стажу приймають тільки ті відомості про період роботи, які внесено в довідки на підставі документів.

Якщо в поданому документі про стаж згадано лише рік без точної дати, то за дату беруть 1 липня відповідного року, а якщо не зазначено число місяця, то ним вважають 15-те число відповідного місяця.

Для підтвердження трудового стажу можуть приймати також профспілкові членські квитки. У такому разі до стажу враховують лише той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

За відсутності документів про наявний стаж роботи й неможливості їх отримання у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами, іншими надзвичайними ситуаціями, а також унаслідок ліквідації підприємства, установи, організації стаж роботи, що дає право на пенсію, встановлюють на підставі свідчень не менш як двох очевидців, які знали заявника по спільній із ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (зокрема й колгоспі) або в одній системі. При цьому такі очевидці повинні мати документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

Коли ж періоди роботи зараховують у трудовий стаж на підставі показів очевидців, один із яких свідчить про роботу заявника за більший період, ніж інші, встановленим вважають той, який підтвердили два або більше свідків.

Ліна ПАСЬКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спочатку довели, а тоді оцінюватимуть
Читати
Хочуть навчатися в Україні
Читати
Криза у розпалі
Читати
У пошуках газу
Читати
Електрика від природи
Читати
Жертв більшає
Читати
Українське сало до білоруської картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове